Forsvaret Efterretningstjeneste (FE) har ikke mulighed for at genskabe de slettede sms-beskeder fra Mette Frederiksen og tre andre topfolk i Statsministeriet.
Det oplyser tjenesten i en pressemeddelse.
Efterretningstjenesten oplyser, at den ikke har andre redskaber til at genskabe sms'er end dem, som politiet tidligere har brugt.
"FE kan på det foreliggende grundlag ikke pege på yderligere undersøgelser, som kunne være iværksat for at fremfinde og eventuelt genskabe de pågældende beskeder." skriver FE.
Forsvarsminister Trine Bramsen og justitsminister Nick Hækkerup skal i eftermiddag i et lukket samråd for at svare på, hvad politiet har gjort for at genskabe beskederne, og om FE eventult kunne gøre mere.
Det er forud for dette samråd, at FE har svaret, at de ikke har andre redskaber end dem, som politiet har brugt.
Forsvarsministeriet har bedt Justitsministeriet om at oplyse dette til Minkkommissionen.
Vil have private til at gøre et forsøg
Retsordfører for De Konservative, Brit Bager, mener ikke, sagen er slut. Hun vil have telefonerne overdraget til private firmaer, så de kan gøre et forsøg på at genskabelse.
Hvis FE ikke kan genskabe de he sms-beskeder, hvordan skal private firmaer så kunne gøre det?
- Det kan jeg heller ikke stå og sige, at de kan. Men det er vigtigt, vi får det afprøvet. Der har været private aktører ude og sige, at de mener, det er nemt at genskabe de her sms’er. Hvorfor ikke give dem muligheden? Hvorfor ikke få afklaret alt, så der ikke er mistanke om, der er sket noget fordækt, siger Brit Bager.
Beskeden fra FE ærgrer Peder Hvelplund, gruppeformand for Enhedslisten.
- Det må vi så tage til efterretning. Det er ærgerligt og utilfredsstillende, og det understreger, vi har brug for en ny praksis på det område, der sikrer, at man ikke systematisk og automatisk kan slette sms’er, men at man sikrer, de bliver bevaret.
Der er nogle partier, der mener, at man skal spørge privat aktører om de kan genskabe beskederne. Er det en god idé?
- Hvis det er Minkkommissionen vurdering, at der er andre, der kan løse opgaven, når Rigspolitiet og Forsvarets Efterretningstjeneste ikke kan, så må Minkkommissionen gøre opmærksom på det. Men det ville være ret uheldigt, hvis vores egen efterretningstjeneste og Rigspolitiet ikke er i stand til at genskabe sms’er og andre private sktører er, siger Peder Hvelplund.
Departementschef rådgav til sletning
Sagen om de slettede sms-beskeder har rullet i en mere end en måned. Den 26. oktober kunne B.T. afsløre, at Mette Frederiksens stabschef, Martin Justesen, havde sat sin telefon op til at slette sms-beskeder automatisk.
Dagen efter kom det frem, at det ikke kun var Justesen, der slettede. Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen og Pelle Pape gjorde det samme.
Sletningen betyder, at Minkkommissionen, der er i gang med at kulegrave forløbet om aflivningen af alle mink, ikke har de fire personers interne beskeder.
Kommissionen har for eksempel fået adgang til en række af Barbara Bertelsens beskeder, men det er beskeder, som er sendt til personer, der ikke sletter.
På et pressemøde den 3. november fortalte Mette Frederiksen, at sletningen begyndte i sommeren 2020 og skete efter rådgivning fra Barbara Bertelsen.
Det er en forklaring, som både Barbara Bertelsen og Martin Justesen senere har gengivet i Minkkommissionen.
Kom frem efter valget
Kort efter, at sms-sletningen kom frem, blev politiet inddraget i sagen. Politiet forsøgte at genskabe de slettede beskeder.
Fredag den 12. november kunne Justitsministeriet oplyse, at politiet var færdig med at undersøge telefoner. Men resultatet af undersøgelsen kom ikke frem. Svaret blev afleveret i lukkede kuverter og lagt i Justitsministeriet.
Før kuverterne kunne åbnes, skulle der aftales en fremgangsmåde med Minkkommissionen. Det skete den 15. november. Det blev aftalt, at de fire sms-slettere skulle åbne deres kurverter sammen med deres bisiddere fra Minkkommissionen.
Mette Frederiksen åbnede først sin kuvert til den 17. november. Det skabte ballade. For den 16. november havde der været kommunalvalg.
- Det er, fordi jeg har været optaget af nogle andre ting, det giver næsten sig selv. Jeg tror, det er vigtigt at sige, at man ikke bare lige sætter sig ned, hvis der er tale om omfangsrigt materiale, så kræver det meget tid, forklarede Mette Frederiksen.
Hun afviste at svare på, hvorfor hun ikke havde fundet tid til at åbne kuverten tidligere.
- Selvfølgelig skal jeg ikke stå og redegøre for, hvordan jeg passer mit arbejde som statsminister. Der må også være noget rimelighed i det her, sagde hun.
Efterfølgende lagde oppostionen pres på for, at der skulle gøres et nyt forsøg på at genskabe beskeder. Det kunne være Forsvarets Efterretningstjeneste.
Men meldingen fra FE er altså, at den ikke kan gøre noget, som politiet ikke allerede har forsøgt.