Når Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen konstaterer, at håndværkerfradraget - også kaldet boligjobordningen - har mindsket sort arbejde, holdet det ganske enkelt ikke.
Sådan lyder det fra forskningschef Torben Tranæs i Rockwoolfondens Forskningsenhed, der i 2014 offentliggjorde en undersøgelse om blandt andet håndværkeres sorte aktiviteter.
Han vurderer, at fradraget ingen direkte effekt har på sort arbejde.
- Vi har undersøgt det ret grundigt, men har ikke kunnet finde nogen effekt. Hvis der var nogen effekt det første år med håndværkerfradraget, så det ud til, at det faktisk stimulerede det sorte arbejde, og i det andet år begrænsede det sort arbejde. Men gennemsnitligt over de første to år, vi kiggede på, kunne vi ikke se nogen effekt, siger Torben Tranæs.
Han har set en udvikling, hvor sort arbejde - i de brancher fradraget måtte bruges - har udviklet sig helt parallelt med, hvordan sort arbejde har udviklet sig i brancher, hvor man ikke kunne bruge fradraget.
Venstre holder fast
Trods Torben Tranæs' forskning fastholder Venstre, at der er en positiv effekt på sort arbejde ved et håndværkerfradrag.
- Rockwoolfonden siger også, at man heller ikke kan bruge deres rapport til at konkludere, at boligjobordningen ikke virker mod sort arbejde. Det er, fordi fondens rapport starter, før boligjobordningen bliver indført første gang, siger formanden for Skatteudvalget, Mads Rørvig (V).
Men hvorfor tror I, at ordningen har en effekt på sort arbejde?
- Det er helt åbenlyst, når man giver et fradrag for ydelser, der har en stor mængde af sort arbejde i sig, så må det have en effekt. Og det er også det, jeg oplever, når jeg taler med tømrermestre. De siger, det havde en effekt på sort arbejde, siger Mads Rørvig.
Så du bestrider den forskning, der er på området?
- Jamen, hvis man skal lave en undersøgelse af, om det virker eller ej, skal man lave en ny undersøgelse, der passer til boligjobordningen. Den undersøgelse her er ikke møntet på boligjobordningen, den er møntet på alt muligt andet. Så du kan ikke konkludere noget på det, siger Mads Rørvig.
Ordning bruges af vellønnede danskere
Håndværkerfradraget udløb med udgangen af 2014, fordi den nuværende regering ikke mente, at milliardomkostningen til ordningen stod mål med antallet af job, ordningen gav.
Konkret lover Løkke Rasmussen at genindføre håndværkerfradraget med tilbagevirkende kraft, hvis han vinder valget. Det vil sige med virkning fra 1. januar 2015.
Tal fra Skatteministeriet viste i august, at langt færre end ventet har gjort brug af håndværkerfradraget.
Samtidig viste en analyse, at ordningen primært har været benyttet af danskere med en god løn. Kun 5,4 procent af danskere med en årsløn på under 200.000 kroner brugte således ordningen i 2013, mens tallet var på 39 procent for personer med en årsløn på over 700.000 kroner.
Skatteministeriet vurderede i august, at boligjobordningen ville øge beskæftigelsen med mindre end 1.000 personer, ligesom der ikke kunne findes tegn på, at nedgangen i sort arbejde skyldtes boligjobordningen.