'Fornuftig' mener landmændene - 'fantastisk' jubler Danmarks Naturfredningsforening om ny aftale om drikkevand

Men sprøjteforbuddet var ikke nødvendigt, mener Landbrug & Fødevarer.

De danske vandværker glæder sig over den nye tillægsaftale til pesticidstrategien for 2017-2021. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Regeringen har sammen med en række andre partier netop præsenteret en ny aftale, der skal øge sikkerheden omkring det danske drikkevand.

Aftalen skal ifølge miljø- og fødevarerminister Jakob Ellemann-Jensen (V) være med til at øge tilliden til dansk drikkevand.

Men gør den så også det? DR Nyheder har bedt tre organisationer, der har arbejdet med området, om at forholde sig til indholdet i den nye aftale.

DANVA: Endelig enighed

"Det er rigtig vigtigt, fordi det kan være med til at give os et overblik over, hvor truet de her grundvandsressourcer er," siger Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA, der også glæder sig over den øgede screening. (© DR)

I Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA) er direktør Carl-Emil Larsen med egne ord "rigtig, rigtig glad".

- Jeg er glad for, at politikerne har besluttet sig for at blive enige – det er sådan set det væsentligste – men jeg er også rigtig glad for det, som de er blevet enige om, siger han.

Ifølge aftalen forbydes brugen af sprøjtegift i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), der er et areal omkring landets vandboringer, som skal beskyttes mod nedsivning af pesticider.

I løbet af de senere år har flere vandværker måtte lukke vandboringer, fordi der blev fundet uønskede stoffer i vandet. Det kan på sigt undgås som følge af aftalen, mener Carl-Emil Larsen.

Dog ærgrer han sig over, at det bliver vandkunderne, der skal betale erstatningen eller kompensationen til de landmænd, som har jord med vandboringer.

- Det, synes vi, er urimeligt, for det er jo ikke vandkundernes skyld, at der er risiko for forurening, siger han, men peger også på, at der er tale om et meget lille beløb.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets beregninger vil en gennemsnitlig husstands vandregning stige med 8-12 kroner årligt.

Landbrug & Fødevarer: Fornuftigt

"Jeg synes, at man skal betegne det her som en yderligere forsikring for, at vi fortsat kan have rent drikkevand," siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I Landbrug & Fødevarer kalder formand Martin Merrild aftalen for fornuftig, fordi den sikrer, at landmændene bliver kompenseret, hvis sprøjteforbuddet medfører, at dele af deres marker ikke kan dyrkes.

Men i virkeligheden havde sprøjteforbuddet slet ikke været nødvendigt at indføre, mener han.

- Vi har jo den generelle holdning, at med den pesticidanvendelse, som finder sted i Danmark, så er der ikke nogen risiko for, at der ikke dannes god, sund og rent drikkevand under vores marker, siger han.

- Vi er nogle af de landmænd i Europa, der bruger færrest pesticider i forhold til vores produktion, så derfor er vi af den grundopfattelse, at vores grundvand i Danmark faktisk er godt beskyttet med den måde, som vi bruger pesticider på.

Martin Merrild glæder sig også over, at der i aftalen er fokus på at finde frivillige aftaler med landbruget. Derfor skal kommunerne, de lokale vandværker og landmændene nu bruge de næste tre år på at finde frem til nogle gode løsninger.

Én ting savner interesseorganisationen dog. Nemlig at politikerne havde forholdt sig til pesticidafgiften.

- Den er så høj, at den virkelig påvirker landmændenes indkomst – det ser man ingen andre steder, og vi havde selvfølgelig ønsket og håbet, at der skulle ske en kraftig reduktion af den som en del af den her aftale. Det er desværre ikke sket, og det vil vi selvfølgelig forfølge fremover, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening: En gave

"Vi ved, at det at forbyde brug af sprøjtegift omkring drikkevandsboringerne er det vigtigste, vi overhovedet kan gøre for at sikre fremtidens drikkevand," siger direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

- Det er jo noget, som vi har arbejdet for i rigtig mange år, så det er selvfølgelig en fantastisk dag for os, men i virkeligheden er det jo også en fantastisk dag for hele den danske befolkning, som nu får en markant bedre beskyttelse af deres drikkevand.

Sådan lyder det fra præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, som reaktion på den nye aftale og særligt sprøjteforbuddet.

Derudover glæder hun sig også over, at der skal screenes for flere stoffer i grund- og drikkevandet. Det er igen med til at sikre, at danskerne også fremover kan drikke vand direkte fra vandhanen.

- Det skal vi tage ekstremt god vare på, og vi skal sikre, at det også er en mulighed for vores børn og børnebørn, siger hun.

For Danmarks Naturfredningsforening er kampen for rent drikkevand dog ikke afsluttet med dagens aftale. Der bør nemlig også laves undersøgelser af, hvor grundvandet dannes, så disse områder også kan blive beskyttet mod nedsivning af diverse stoffer.

- Så når vi har glædet os over aftalen i dag, så skal vi selvfølgelig også begynde at kigge på, hvad vi ellers kan gøre, siger hun.