Der er tilsyneladende kold luft mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og Søren Gade, der i søndags havde et kanonvalg, der hjalp Venstre til at få fire mandater til Europa-Parlamentet.
I et interview med avisen Nordjyske fortæller Søren Gade om det, han har oplevet som manglende opbakning under sin valgkamp.
- På Sjælland har der ikke været én plakat med mig. Det er jo partiets valg, men på et tidspunkt blev jeg ærlig talt så irriteret, at jeg selv købte nogle annoncer på Sjælland bare for at vise flaget, siger han.
Skal ikke hænge side om side med Løkke
Han glæder sig over Venstres fine valg og de fire mandater, men Lars Løkke Rasmussen skal ikke forvente at få opbakning fra den kommende europaparlamentariker i forsøget på at bevare statsministerposten.
- Der var en, der sagde til mig: 'Nu bliver du Lars Løkkes bedste ven, i hvert fald de næste ni dage'. Men du kan tro, jeg ikke skal ud og hænge på bannere sammen med Lars Løkke. Jeg passer på min egen troværdighed, siger Søren Gade.
Efter interviewet i Nordjyske har Søren Gade over for Ritzau afvist, at han ikke vil bakke op om sin formand i den igangværende valgkamp.
- Det handler ikke om Lars Løkke Rasmussens troværdighed, men om min egen. Der er ikke noget problem der.
- Jeg har bare ikke optrådt i reklamer på Sjælland forud for europaparlamentsvalget, og så mener jeg ikke, at jeg kan gøre det efter valget.
- Hvis jeg har en grad af troværdighed i Jylland, ville den forsvinde, hvis jeg gjorde noget utroværdigt, siger han.
Følger ikke partilinjen
Den tidligere forsvarsminister blev den helt store stemmesluger i Jylland, hvor han i visse kommuner skovlede personlige stemmer ind.
I Nordjylland, hvor han også var opstillet ved folketingsvalget i 2015, fik han godt hver femte stemme.
- (…) hvis man sad i Venstres ledelse, ville jeg nok spørge mig selv, om det ikke var et selvmål ikke at anvende hele potentialet i hele landet, siger han.
Søren Gade har ved i flere tilfælde givet udtryk for holdninger, der ikke flugter med partilinjen i Venstre, for eksempel på spørgsmål om regionernes nedlæggelse og hvor pro-europæisk en linje, der skal lægges.
Muligvis derfor oplevede han inden valgkampen, at hans navn ikke nødvendigvis var det mest populære i partiet. Ved en afstemning blandt partiets delegerede blev han henvist til fjerdepladsen på opstillingslisten.
Søren Gades stemmetal ved søndagens europaparlamentsvalg blev kun overgået af Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard.
Opdateret kl. 10.55: Artiklen er tilføjet Ritzau-citater fra Søren Gade, hvor han forholder sig til sine citater i Nordjyskes artikel.