- Der sker en anden kontakt. Vi kan ikke sidde her og hade hinanden og kaste med mudder. Man bliver oprigtig interesseret i, hvad det er for et menneske, man sidder over for.
Sådan lyder det fra Mette Berner, selvstændig konsulent, der bruger en del sin søndag ved et bord i DR Byen i København for at diskutere politik med en mand, hun aldrig har mødt før.
Manden er den økonomistuderende Sadek Al-Amood, der ligesom sin modpart har sagt ja tak til at være med til DR’s valgevent Uenige Sammen.
- Det her er bedre end at sidde og diskutere på nettet. Her får du en reaktion, der har konsekvenser, så man bliver nødt til at tale pænt til hinanden, siger han.
Da DR Nyheder afbryder samtalen for at stille spørgsmål, er Mette Berner og Sadek Al-Amood i gang med at snakke om klimafgifter på oksekød og flyrejser.
- Vi er egentlig ikke så uenige, selvom vi repræsenterer hver vores side. Vi godt tale os ind på, hvad man skal gøre i forhold til en klimaafgift, fortæller Mette Berner.
Træt af skænderier på sociale medier
Chaufføren Jim Weber Madsen og Michelle Christiansen, der er selvstændig madformidler, er et andet af de næsten 750 par, som DR’s Uenige Sammen-database har matchet.
Her handler diskussionen om de mange test i folkeskolen, som har været et tema under valgkampen.
- Jeg har meldt mig for at blive klogere på, hvad andre mener, og hvor vi er uenige. Men også bare for at få en hyggelig samtale, siger Jim Weber Madsen.
Den politiske diskussion er først lige gået i gang. Men Michelle Christiansen synes allerede, hun på få minutter har fået mere ud af at sidde over for sin modpart end ved at diskutere på Facebook eller i et debatforum.
- De sociale medier har gjort det muligt, at vi kan sidde og skændes uden at mødes. Her kan man mødes og se hinanden i øjnene. Og jeg har det sådan, at en fremmed er en ven, du endnu ikke har mødt, siger hun.
'Det handler ikke om at vinde'
Smilene er også brede hos butiksassistent og skuespiller Nanna Bugge, der har siddet over for den pensionerede it-manager Jesper Bækgaard.
I forbindelse med en debat om klimaafgifter har de to været uenige om, hvorvidt der mangler flere beviser for, at mennesket er den primære årsag til den globale opvarmning.
Grundlæggende har de bare været uenige sammen.
- Jeg har aldrig snakket med en Liberal Alliance-mand før. Og jeg er bestemt ikke enig, men jeg har fået en større forståelse for, hvorfor Jesper mener, som han gør, siger hun.
Det erklærer Jesper Bækgaard sig enig i.
- Der er ingen af Nannas argumenter, der har rokket ved mit politiske ståsted. Men det handler heller ikke om at vinde over den anden. Vi stiller jo ikke op til valget.
De to kan dog godt blive enige om, at politikerne burde lade sig inspirere af DR’s valgevent.
- De burde gøre det samme, altså begynde at snakke sammen uden at være bange for at sige noget forkert, siger Nanna Bugge.
Ingen partier rammer plet
Blandt de mange søndagsfriske hoveder i DR Byens Dab Inn-lokaler lyser den 22-årige HF-studerende Victoria Milbo op med sit blågrønne hår.
Hun betegner sig selv som 'centrist' med politiske holdninger til både højre og venstre i folketingssalen og føler ikke, at der er et parti, der rammer plet.
Derfor vil hun gerne sende et signal til politikerne.
- Jeg vil ikke spilde min stemme, og derfor stemmer jeg blankt i stedet for at blive hjemme, siger hun.
Hendes samtalepartner, den 24-årige webudvikler Cecilie Mariendal, er mere sikker på, at hun stemmer til højre for midten.
- Men jeg synes også, det er svært at finde ud af, præcis hvor man hører til, siger hun.
De to unge kvinder kan hurtigt blive enige om, at det er bedre at diskutere politik i virkeligheden end på sociale medier.
- Det bliver hurtigt aggressivt og personligt. Eller også er det bare et ekkokammer af dine egne holdninger, siger Victoria Milbo.
- Ja, tag på bar i stedet. Der kan man virkelig få nogle gode diskussioner, siger Cecilie Mariendal.