Studerende fejrer klimavalg - men tvivler på om løfterne bliver holdt

Syv unge fejrer valgresultat, men er skeptiske over for, om partierne kan leve op til deres løfter

Klimapolitik har fyldt meget i de seneste ugers valgkamp. Særligt de yngre vælgere har været interesserede i partiernes klimastrategier. Nu er valgkampen slut, og mandaterne er fordelt mellem partierne, men er de unge vælgere tilfredse?

DR har taget stemningen i krydset mellem Randersvej og Nordre Ringgade, hvor studerende på Aarhus Universitet torsdag formiddag passerede på vej til og fra eksamen og undervisning.

Her kan du se stemmefordelingen for valgstederne i Aarhus Øst

1

Helene Henriksen, læser kunsthistorie

(Foto: © Tina Vestergaard Andersen, DR)

- Vigtigt for mig var klima og miljø, og at vedkommende ville gå ind for den slags. Det var helt klart førsteprioritet. Jeg ved ikke, hvem der har fået mandater. Jeg kiggede hurtigt på det i morges, men jeg skal hjem og se nyheder.

Er det en god eller dårlig dag?

- Jeg stemte socialt, så jeg er glad. Jeg håber, at politikerne holder, hvad de lover og gør noget ved klimaet.

2

Camilla Bergholm, læser journalistik

(Foto: © Tina Vestergaard Andersen, DR)

- Især det med klima har været ret vigtigt, men det har også været vigtigt at finde ud af, om nogle af alle de der yderfløje kom ind. Jeg sad i går og var meget nervøs. Jeg gik også op i uddannelse, som jeg ikke synes, at der har været snakket ret meget om.

Er det en god eller dårlig dag?

- Jeg synes, at det er en god dag, men jeg er stadig meget usikker på, hvordan det kommer til at gå, og om de (politikerne, red.) vil gøre alle de ting, som de har lovet med for eksempel at lave klimaplaner.

3

Hans Nielsen, læser religionsvidenskab

(Foto: © Tina Vestergaard Andersen, DR)

- Klimaet var helt klart vigtigt for mig. Jeg satte min stemme på Alternativet. De er gået ned med ret mange mandater, hvilket selvfølgelig er ret ærgerligt.

Er det en god eller dårlig dag?

- Det er en god dag for klimaet, da jeg synes, at blå bloks klimapolitik ikke var nær så ambitiøs. Jeg håber, at det bliver meget bedre nu, men lad os nu se.

4

Johan Brink Lorenz, læser historie

(Foto: © Tina Vestergaard Andersen, DR)

- Det var helt klart klimaspørgsmålet og indvandringsdebatten, som altid fylder meget. Der var det vigtige for mig, at dem, der har nogle ekstreme holdninger, ikke kommer ind, så det betød rigtig meget for mig.

Er det en god eller dårlig dag?

- Jeg synes, at det er en fin dag. Nu skal vi se, hvordan regeringsdannelsen bliver, men umiddelbart er jeg rigtig tilfreds med resultatet. Jeg tror, at der er et behov for at være midtsøgende, fordi klimaet fylder så meget.

5

Cecilie Andersen, læser engelsk

(Foto: © Tina Vestergaard Andersen, DR)

- Jeg gik rigtig meget op i uddannelse og i klima, så det tegner til, at det skal gå bedre næste år, men jeg er meget spændt på, om alle løfter blev indfriet. Jeg vil gerne have en ny regering, efter der er sket meget på uddannelsesområdet med den seneste regering, som jeg ikke er særlig enig i. Det var også vigtigt for mig, at vi ikke fik Stram Kurs ind og ikke fik udsendt flere signaler om, at Danmark er et lukket land, der ikke vil hjælpe med flygtningekrisen.

Er det en god eller dårlig dag?

- Det er en rigtig god dag. Stram Kurs kom ikke ind, og vi har en ny regering. Det er, som jeg ville have det.

6

Simon Hoffman, uddannet tømrer, læser nordisk sprog

(Foto: © Tina Vestergaard Andersen, DR)

- Jeg går op i, at der bliver drevet en ansvarlig, borgerlig, politik med et humant synspunkt. Det synes jeg har manglet meget i de seneste fire år, fordi Dansk Folkeparti har stået enormt stejlt på kulturpolitikken, og det har været underprioriteret. Det har været deres kile ind i at have den her totale indflydelse. Det har været godt for mange andre, men jeg er ikke specielt stor tilhænger af det.

Er det en god eller dårlig dag?

- Det har været en god dag, tror jeg. Nu må vi se, hvordan regeringsgrundlaget arter sig, for jeg er ikke Enhedslisten- eller SF-tilhænger. Der er blevet brudt et monopol i dansk politik, som ikke har klædt Danmark eller været dansk helt grundlæggende.

7

Henrik Loff Feldstedt, læser historie

(Foto: © Tina Vestergaard Andersen, DR)

- Jeg gik mest op i klima og i at stemme på nogen, som vil nedprioritere indvandringspolitikken for en gangs skyld. Jeg synes, at det er latterligt, at det har fyldt så meget i valgkampen, og det viste sig heldigvis, at Rasmus Paludan ikke kom ind. Vi har andre problemer i vores samfund, som er vigtigere. Det her kapitel er overstået, og der er gjort det, som skal gøres.

Er det en god eller dårlig dag?

- Jeg synes, at det er en god dag. Jeg kan glæde mig over, at Dansk Folkeparti er gået tilbage, og Stram Kurs ikke kom ind. Det bliver spændende med en ny regering. Nu har de blå været ved magten i to perioder. Konjunkturerne er også nogle helt andre i dag, så det bliver spændende at se, hvad den røde regering kan få ud af det.