Hvis Mette Frederiksen skal gøre sig forhåbninger om at kunne sætte sig til rette bag skrivebordet i Statsministeriet, skal hun forpligte sig til at gennemføre en bindende klimalov med et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Sådan lyder et fælles krav fra de tre partier, der peger på Socialdemokratiets formand som statsminister: Enhedslisten, De Radikale og SF. Og Alternativet tilslutter sig klimakravet, selvom partiet ikke peger på Mette Frederiksen.
- Det her er en meget klar melding fra de partier, der kan gøre Mette Frederiksen til statsminister: Hvis hun vil være statsminister på vores mandater, så kan hun jo se her, hvad der skal til, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.
Den bindende klimalov skal leve op til Paris-aftalen, og der skal løbende følges op på, om målene nås. Klimarådet skal følge indsatsen og rådgive politikerne, så der kan skrues op for nye initiativer, hvis det bliver nødvendigt for at kunne nå Paris-aftalens målsætning om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.
Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, som rådgiver om, hvordan Danmark mindsker sin udledning af drivhusgasser. Klimarådet skal også rådgive nærmere om, hvordan man finder holdbare virkemidler til at nå fra 65 til 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.
- Det haster rigtig meget. Man kan ikke snakke om 2050, eller hvad andre lande gør – vi har haft fire år med en sort regering, nu skal vi have en grøn, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.
Det er "hamrende vigtigt", at Danmark lever op til Paris-aftalen, istemmer Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:
- Vi har samlet alle oppositionspartierne uden om Socialdemokratiet – så det er umuligt for Mette Frederiksen at afvise det. Vi forpligter os alle til at gøre det til et topkrav, når vi mødes til forhandlinger, siger hun om udsigten til mulige forhandlinger om en rød regering, hvis flertallet skifter ved folketingsvalget på onsdag.
Alternativet peger som det eneste oppositionsparti ikke på Mette Frederiksen, men på partileder Uffe Elbæk som statsminister. Derfor har Alternativet ikke krav til regeringsforhandlingerne, betoner gruppeforperson Carolina Magdalene Maier:
- Vi peger ikke på Mette Frederiksen, så for os er det her et ønske om, at vi forpligter os på et fælles mål, som vi kan se hinanden i øjnene og være enige om. Det er vores klare ønske i forhold til, hvad der skal til, for at vi holder hånden under en regering.
S sigter mod 60 procent CO2-reduktion i 2030
Socialdemokratiet fremlagde i går planen "Danmark skal igen være en grøn stormagt". Heri sigter partiet mod hurtigst muligt at indføre en klimalov med nye, bindende mål for klimaindsatsen. Blandt andet skal udledningen af drivhusgasser reduceres med mindst 60 procent i 2030 i forhold til 1990.
Dermed er det lige nu 10 procentpoint, der på papiret adskiller Socialdemokratiet fra de fire øvrige oppositionspartier og deres krav om 70 procents reduktion i 2030.
- Man kan godt mene, det er en tal-leg, men det er det ikke. For de 10 procentpoint betyder faktisk lige præcis forskellen, siger Carolina Magdalene Maier.
Drivhusgasser er en fælles betegnelse for de luftarter, herunder CO2, der bidrager til drivhuseffekten - og dermed klimaforandringerne. En drivhusgas som metan har et større aftryk end CO2, men da der er langt mere CO2 i atmosfæren, fylder det mest i debatten.
- Hvis vi skal nå i mål, skal vi fra den rigeste del af verden, der udleder mest CO2 per indbygger, gå foran og vise, hvordan det kan lade sig gøre, siger Morten Østergaard.
Ultimativt krav?
SF-formand Pia Olsen Dyhr kvitterer for, at Mette Frederiksen "meget klart" siger, at hun vil have Danmark "tilbage i den grønne førertrøje".
- Men det kræver, at vi skruer op for ambitionerne og kommer i gang med virkemidlerne – for det er ikke nok at snakke om mål, vi skal også i gang med at kigge på landbruget, transporten og energibesparelser, siger hun.
Betyder det, at I ikke vil pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun ikke indfrier jeres klimakrav?
- SF peger på Mette Frederiksen som statsminister. Men vi skal ikke bare have en ny regering i Danmark, vi skal have en ny retning. Og jeg synes jo, det er så stærkt, at vi fire står sammen her og siger til Mette Frederiksen: Hvis du vil have vores opbakning, så skal du med i klubben.
Enhedslisten kommer heller ikke med ultimative krav.
- Men det er en betingelse for os, at en ny regering fører Danmark i mål på den grønne omstilling, og jeg kan ikke se, hvordan man skulle kunne gøre det uden en bindende klimalov på 70 procent, siger Pernille Skipper.
Mette Frederiksen står over for et helt klart valg, tilføjer Morten Østergaard: En grøn vej med de øvrige oppositionspartier eller en sort vej med det nuværende flertal.
Så hvis hun siger nej til jeres klimakrav, vil I ikke pege på hende som statsminister?
- Det er meget vanskeligt at se, hvordan vi skal gøre nogen til statsminister, hvis man vil sidde overhørig, at en så stor del af Folketinget siger, at 70 procent CO2-reduktion er det mål, vi skal sætte os, siger Morten Østergaard.
S: 'Vi skal nok finde hinanden'
- Vi glæder os over den her fælles udmelding, lyder reaktionen fra Dan Jørgensen, der er næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe.
Men han advarer samtidig mod ikke at "stirre sig blind på tal", og han vil ikke give en garanti for, at en S-ledet regering vil binde sig til en klimalov om 70 procent reduktion i 2030.
- Vi har sagt mindst 60 procent. Indtil i går sagde De Radikale vist også 60 procent, og indtil sidste uge sagde SF også det samme. Vi skal nok finde hinanden, det er jeg sikker på, siger Dan Jørgensen og tilføjer:
- Det er fint med langsigtede planer, men jeg efterlyser fra de her partier, at de fokuserer på, hvad der skal ske det første år. Det har vi fremlagtlagt en plan for: Det er flere elbiler, mere regulering af landbruget, to nye havvindmølleparker. Og der har vi brug for deres opbakning, for vi skal i gang nu.
Hvorfor går I ikke bare sammen med de andre fire oppositionspartier om de 70 procent?
- Vi har jo faktisk hele tiden sagt, at vi håber på – og faktisk også regner med – at skulle valget gå, som vi håber, så vil partierne kunne se, at det er Mette Frederiksen som statsminister, der kan give de forandringer, der skal til, siger Dan Jørgensen.
Men I er ikke klar til at gå med på kravet om 70 procent?
- Nej, jeg står ikke her og forhandler, men vi har jo hele tiden sagt mindst 60 procent. Så mon ikke vi finder hinanden på det konkrete tal.