Spillet er i gang: Hvem skal stå i spidsen for Liberal Alliance?

27-årigt nyvalgt folketingsmedlem er den mest sandsynlige mand til posten.

Det var en grådkvalt Anders Samuelsen, der meddelte sin afgang som partileder for Liberal Alliance dagen efter folketingsvalget. Han har stået i spidsen for partiet siden 2009. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Folketingsvalget grundlovsdag har efterladt et Liberal Alliance i krise, som nu skal finde sine egne ben igen.

Partiet har ikke nogen partileder i folketingsgruppen, og tre af de fire tilbageværende folketingsmedlemmer har på nuværende tidspunkt sagt nej tak til opgaven, når de er blevet spurgt.

  • Tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom og nuværende medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Alex Vanopslagh, er favorit til posten som Anders Samuelsens afløser. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)
  • Duel mellem Peter Hummelgaard (S) og Alex Vanopslagh (LA) om grådighed og kapitalisme. Anledning er Hummelgaards bogudgivelse, "den syge kapitalisme". (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)
1 / 2

Lørdag formiddag har flere medlemmer af gruppen afvist at udtale sig, hvilket kan tyde på, at gruppen er i gang med kabalen om, hvem, der skal have hvilke ordførerskaber, og hvem der skal være politisk leder.

Det er ifølge partiets egne regler op til folketingsgruppen at beslutte, hvem der skal være Liberal Alliances ansigt udadtil, og lige nu er det angiveligt den unge Alex Vanopslagh, pilen peger på.

Det er også ham, som flere kræfter ifølge DR Nyheders oplysninger i partiets bagland foretrækker som partileder. Men hvem, det helt præcis bliver, er endnu uvist.

Anders Samuelsen trådte tilbage som partileder for Liberal Alliance, efter det stod klart, at han ikke selv var valgt ind i Folketinget, og at partiet havde fået en massiv vælgerlussing.

Se eller gense øjeblikket, hvor Anders Samuelsen på et pressemøde trak sig som politisk leder for Liberal Alliance:

Ved sin afgang pegede Anders Samuelsen på Simon Emil Ammitzbøll-Bille som sin afløser. Men det ønsker den afgående økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, ikke, fordi han ligesom Anders Samuelsen føler sin del af ansvaret for partiets dårlige valg.

Samuelsen får kritik fra partikollega

Simon Emil Ammitzbøll-Bille var ellers af mange anset som den naturlige kronprins i partiet.

Partikollegaen og nu afgående minister Ole Birk Olesen føler ikke, at han har evnerne til at være leder for et parti, så han har også takket nej tak til posten.

Henrik Dahl, der er det tredje – og sidste – folketingsmedlem, der opnåede genvalg, har allerede langet ud efter tidligere formand Anders Samuelsen og har blandt andet beskyldt ham for nepotisme:

- Det er jo i egentlig forstand nepotisme at udnævne familiemedlemmer til ministerposter for eksempel (kulturminister Mette Bock er Anders Samuelsens søster, red.), men i lidt videre forstand er det jo også nepotisme at gøre Thyra Frank til minister for eksempel, sagde han for to dage siden til DR Nyheder.

Brug for en ny ledelse

Ifølge ham har partiet brug for en helt ny ledelse, efter Liberal Alliance kun formåede at få 2,3 procent af stemmerne ved valget og derfor gik fra 13 til fire mandater i Folketinget.

Det skal bare heller ikke være Henrik Dahl selv, da han fylder 60 år om lidt, og derfor mener han selv, at det ikke giver mening. Der er heller ingen, der har peget på Henrik Dahl som mulig afløser for Anders Samuelsen.

Henrik Dahl peger derfor på den tidligere formand for Liberal Alliance Ungdom Alex Vanopslagh som formand.

Alex Vanopslagh fik 3.337 personlige stemmer i Vestjyllands Storkreds. Han er 27 år gammel og arbejder til daglig som repræsentant i Københavns Borgerrepræsentation.

Det er som sagt endnu ikke lykkedes DR Nyheder at få besked fra det nyvalgte folketingsmedlem, om han ser sig selv som partileder eller ej.