Rosenkilde underkendt i folketingsgruppe - flertal for advokatvurdering i minksag

Onsdag lød det ellers, at Alternativet ikke længere bakkede op om en advokatvurdering.

Franciska Rosenkilde fra Alternativet møder hos dronningen for at pege på en forhandlingsleder til regeringsdannelse på Amalienborg onsdag den 2. november 2022. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Alternativet bakker alligevel op om en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen. Det skriver partiets leder Franciska Rosenkilde på Twitter.

Dermed er der flertal i Folketinget for en advokatvurdering.

Det sker, efter Franciska Rosenkilde ellers onsdag sagde, at partiet ikke længere ville støtte en advokatvurdering.

- Vi har hele tiden været for en advokatvurdering, men eftersom De Radikale trak stikket på den og ønskede et valg, så må man sige, at der har været et valg, og danskerne gav Mette Frederiksen et mandat til at fortsætte, lød det foran Amalienborg, hvor Franciska Rosenkilde netop havde udpeget Mette Frederiksen som kongelig undersøger.

Det havde Alternativets leder dog ikke opbakning til i den nye folketingsgruppe. Nu skriver hun på Twitter.

- Personligt er jeg videre fra mink og advokatundersøgelser, men manglende søvn ovenpå en lang valgkamp betød, at jeg svarede lidt for hurtigt. Min fejl.

- Nu har vi haft lejlighed til at mødes i den nye folketingsgruppe, og der er ikke opbakning fra de fem andre til den beslutning. Og det lytter jeg selvfølgelig til. Derfor er Alternativets officielle holdning, som før valget, at vi er for en advokatundersøgelse, skriver hun på Twitter.

På twitter skriver Franciska Rosenkilde, at partiet nu igen bakker op om en advokatvurdering.

Kan ikke svare på, om man vil følge advokatvurdering

Over for DR Nyheder fastholder Franciska Rosenkilde, at man godt kan pege på en statsminister, selvom man ønsker, at advokater skal vurdere, om der grundlag for en rigsretssag.

- Vi ønsker ikke en rigsretssag mod Mette Frederiksen. Vi ønsker, at denne her sag bliver undersøgt til bunds, siger hun.

Men vurderingen skal undersøge, om der er grundlag for en rigsretssag. Kommer den frem til det, kan I så følge indstillingen og rejse en rigsretssag mod Mette Frederiksen?

- Det kan jeg ikke svare dig på. Det må vi se til den tid.

Det lyder ret vildt, at du inde på Amalienborg står og siger noget, der ikke er partiets politik. Hvordan kan det ske?

- Det kan det, fordi jeg har været igennem en lang valgkamp, hvor jeg ikke havde sovet særligt meget, og jeg var ikke selv super optaget af det her spørgsmål. Det er min fejl, og det erkender jeg, siger Franciska Rosenkilde.

Har du fået sagt andre ting efter valget, som er forkerte, fordi du har fået sovet for lidt?

- Nej.

Har du talt med Mette Frederiksen eller regeringen, inden du trak det her krav om en advokatvurdering?

- Nej, det har jeg heller ikke.

Efter den oprindelige melding fra Rosenkilde har flere medier forsøgt at få Alternativets folketingsgruppe i tale. Dog uden held.

Flertallet for advokatvurderingen består foruden Alternativet af en samlet blå blok og Moderaterne.

Valganalytiker: Kan have trukket stemmer til Alternativet

Ifølge valganalytiker og partner i Rud Petersen Public Affairs Sune Steffen Hansen, kan meldingen om, at man inden valget ønskede en advokatvurdering af Mette Frederiksen have flyttet vælgere.

- Det, at de tilsluttede sig en advokatvurdering, kan have flyttet nogle stemmer fra Enhedslisten til Alternativet, siger han.

Han mener nemlig, at ønsket om en advokatvurdering er vigtig hos dele af Alternativets vælgere.

- Næsten 70 procent af dem havde Enhedslisten som andet valg og er derfor som udgangspunkt ikke ekstremt fjendtlige overfor en socialdemokratisk statsminister.

- Men når det er sagt, så har Alternativet i lang tid haft en vælgerprofil, der var meget anti-establishment og nærede en mistillid til det politiske system. Derfor kan det her være farligt for et parti som Alternativet, fordi de af vælgerne bliver opfattet mere som en bevægelse end et parti, siger han.

Vælger: Tak til de fem andre

En af Alternativets vælgere, der i den grad følte sig ramt over, at Alternativet i først omgang løb fra deres løfte om en advokatvurdering, var journalist Ayse Dudu Tepe. I podcasten 'Tiden' forklarede hun, at hun følte, at Alternativet havde været hende "utro".

- Helt ærligt, det gør mig simpelthen så skuffet. Det er et valgløfte, sagde hun.

Nu er hun ude at takke den resterende folketingsgruppe for at trække Rosenkilde tilbage på "advokatvurderingsfløjen".

- Tak til de fem og for at erkende din fejl, Franciska, skriver hun på Twitter.