Partifælle i frontalangreb på Anders Samuelsen: 'Det har været fuldstændig gennemsyret af nepotisme'

Liberal Alliance har været til grin i tre år, fordi Thyra Frank har siddet på sin ministerpost, siger Henrik Dahl.

Liberal Alliances katastrofevalg, hvor partiet er gået fra 13 til 4 mandater, får nu folketingsmedlem Henrik Dahl til at rette et skarpt angreb mod formand Anders Samuelsen og hans ledelse af partiet:

- Det har været fuldstændig gennemsyret af nepotisme, og det er jo en nepotisme, der kommer fra Anders, siger han.

- Det er jo i egentlig forstand nepotisme at udnævne familiemedlemmer til ministerposter for eksempel (kulturminister Mette Bock er Anders Samuelsens søster, red.), men i lidt videre forstand er det jo også nepotisme at gøre Thyra Frank til minister for eksempel.

- Det er jo totalt vanvittigt, for hun har ikke én af de kvaliteter, der skal til for at være minister. Og vi har gået og været til grin i tre år, fordi Thyra var minister, fordi det her nepotistiske princip bare skulle gennemføres.

Men tror du, at det her med ministerudnævnelserne af blandt andet hans søster og Thyra Frank har været det, som har været med til at få vælgerne til at opgive projektet ”Liberal Alliance”?

- Ja, navnlig Thyra. Det er jo hul i hovedet at udnævne en person til minister, som altså ikke har én af de kvaliteter, der skal til for at klare sig på Christiansborg.

- Vælgerne er jo ikke dumme. Det er jo til grin, at det skal være på den måde. Altså kejser Nero udnævner sin hest til senator ikke, det er selvfølgelig lidt mere skørt, men det er jo sådan noget på linje med det, vi snakker om.

Se de samlede resultater for Liberal Alliances valg her.

Brug for ny ledelse

Liberal Alliance fik blot 2,3 procent af stemmerne, og derfor er det på tide med en ny ledelse, mener Henrik Dahl.

- Det er da en ret bred afvisning af vores politiske linje, og så er det jo en kraftig afvisning af vores politiske ledelse. Som det ser ud nu, er Anders (Samuelsen, red.) ikke blevet genvalgt, og Christina Egelund er ikke blevet genvalgt. Det tyder jo på, at vores politiske ledelse har gjort et eller andet meget forkert, siger han.

Se Anders Samuelsens reaktion på det dårlige valg i videoen foroven. Klik på play.

Henrik Dahl selv står på vippen i forhold til at komme ind. Han er nemlig stillet op i Sydjyllands Valgkreds, hvor Liberal Alliance står til at få ét mandat.

Derfor bliver de personlige stemmer afgørende for, om det bliver Henrik Dahl eller kredsens spidskandidat, Varde-byrådsmedlemmet Steen Holm Iversen, der løber med mandatet.

Ifølge Henrik Dahl er det ikke på tale, at han selv skal i spil til ledelsesposter. Han fylder 60 år næste gang, og derfor giver det ikke mening, mener han.

Så hvem ser du for dig, kan sætte en ny kurs for partiet og få det tilbage på sporet?

- Altså Alex (Vanopslagh, red.) var en utroligt god formand for Liberal Alliance Ungdom i sin tid, så jeg tror da sagtens, at han kan omskoles til at være en god leder af Liberal Alliance også.

'Jeg var mere eller mindre uenig i det hele'

I dine øjne, hvad er det så, ledelsen har gjort forkert?

- Der er jo mange ting, der er gået galt. Helt grundlæggende har regeringsdeltagelsen jo bare været en total katastrofe, som har ført til, at vi virkelig er gået tilbage i meningsmålingerne.

- Der er jo ikke nogen, som har kunnet se, at vi havde nogen fordel af at deltage i regeringen. Og samtidig med, at vi ikke har haft nogen fordele af det, er vi blevet bundet på hænder og fødder i forhold til nogle af de ting, som vi var gode til før: At sige tingene lige ud af posen og komme med noget systemkritik.

Men var du uenig i, at man skulle gå i regering på det tidspunkt, man gjorde det?

- Altså, jeg var mere eller mindre uenig i det hele. Det var jo en meget selvstændig beslutning, som kom oppefra, som blev taget af Anders og muligvis også Simon Emil, og som ikke havde været diskuteret i gruppen. Pludselig bliver det bare serveret som en kendsgerning, som ingen har haft mulighed for at drøfte eller give sit besyv med, om det var en god idé.

Det lyder som om, at du har været skuffet over, at man valgte at gøre det her uden at inddrage hele gruppen inden?

- Skuffet er ikke det rigtige ord, men jeg har hele tiden syntes, at det var utroligt uklogt, for det var jo, rent ud sagt, ikke det værd. Vi får en seks-syv ministerier på nogle områder, som ikke interesserer vores vælgere, og så sidder vi der og er med til at regere landet inden for nogle områder, som rent ud sagt rager vores vælgere en høstblomst. Det er jo ikke sådan man forvalter det mandat, vi fik i 2015.

Simon Emil har ikke sagt fra

Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille ved valgfesten hos Liberal Alliance på Christiansborg. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Regeringsansvaret førte også til en intern splittelse i partiet og skabte reelt et a- og et b-hold, mener Henrik Dahl.

- Vores folketingsgruppe er på en eller anden måde brækket over i to, fordi der har jo været et slags a-hold, som ligesom var underlagt en type af regler og et b-hold, som var underlagt en anden type af regler. Og jeg tror bare, at hele b-holdet er dødhamrende træt af den måde, som a-holdet har kørt partiet på de sidste tre år.

- Og set fra b-holdets synspunkt har det bare været sådan, at hvis man var på a-holdet, så havde det ikke nogen negative konsekvenser, hvis man var dårlig, og var man på b-holdet havde det ikke nogen positive konsekvenser, at man var god. Og det er jo helt ulideligt at skulle sidde i en folketingsgruppe i så mange år og skulle gøre gode miner til slet spil.

- Og Simon Emil har jo ikke sagt fra over for det – han har jo været en del af den nepotisme, og derfor er alle os på b-holdet bare hamrende trætte af, at der er sådan en nepotistisk logik, som på en eller anden måde får lov til at styre hele partiet.

Ledelse har næsten smadret partiet

Det er jo nogle voldsomme ord du bruger – er det muligt at rette op på det her parti, for det lyder virkelig som om, der er sket nogle ting, som har ødelagt sammenhængskraften?

- Det vil tiden jo vise. Jeg vil sige, at vores gamle ledelse har da gjort en kraftig indsats for at smadre partiet. Og det er jo klart, at hvis den havde fortsat, så var partiet da blevet smadret. Anders sagde altid, at vi havde succes i regeringen, og jeg sagde altid til Anders: Jamen vi kan jo ikke tåle mere succes. Og det er jo også lidt det, som er sagen nu, vi kan simpelthen ikke tåle mere succes – hvis vi får mere succes, som Anders definerer det, så dør vi. Så vi må have en anden succes end Anders definition af succes.

Kolleger smidt under bussen

Henrik Dahl er opstillet i Sydjyllands Valgkreds, hvor partiet står til ét mandat.

Han er dog ikke selv spidskandidat, men alt efter de personlige stemmer, kan han være i spil til at fortsætte på Christiansborg. Hvis det sker bliver det dog i en mere ensom rolle.

Der skal nemlig vinkes farvel til i alt 9 kolleger i folketingsgruppen.

Hvem kommer du til at savne allermest på Christiansborg af dine partikolleger?

- Jamen mange. Det er også derfor, at jeg rent ud sagt er vred over, at Anders (Samuelsen, red.) og Simon Emil (Ammitzbøll-Bille, red.) har ført en politik, der bare har smidt en hel masse af mine gode venner under bussen.

- Nu nævner jeg bare nogle eksempler ikke – Joachim (B. Olsen, red.), bare smidt under bussen efter at have gjort et fantastisk arbejde, Carsten Bach, bare smidt under bussen efter at have gjort et kæmpe arbejde, og i virkeligheden også et eller andet sted Merete (Riisager, red.), bare smidt under bussen, fordi hun også holder op i ren og skær træthed og frustration over den dårlige måde, tingene er kørt på.