Partifælle erkender: Messerschmidts akuthjælp vil tage et år at gennemføre

DF-formand langer hårdt ud efter for sen nytårshjælp fra de andre partier til danskerne - men hans eget forslag vil alligevel ikke hjælpe i "oktober, november og julemåneden".

Messerschmidt vil hjælpe danskerne igennem “oktober, november og jul”, men hans eget forslag om madmoms tager flere år at implementere ifølge Skatteministeren, og ét år ifølge DF selv (Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix 2022) (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Morten Messerschmidt (DF) kritiserer i hårde vendinger en række partier for først at sænke elafgiften fra nytår.

- Den hjælpepakke, som I så kalder det, er jo en hån imod danskerne, sagde han ved onsdagens partilederdebat, og satte trumf på:

- Hvad skal vi gøre i forhold til de folk, der ikke ved, hvordan de skal komme igennem oktober måned, november måned, julemåneden?

Partiformanden kom så med sit eget forslag:

- Lad os da halvere fødevaremomsen. Lad os gøre nogen ting, så folk derude kan mærke, at pengene rækker. Lige nu, der roser I jer selv for noget, der først virker om tre måneder. Der kan være mange, der er gået fra hus og hjem til den tid.

Men Messerschmidts forslag om fødevaremomsen vil tage mindst ét år at implementere. Det anerkender DF’s finansordfører, René Christensen.

- Det vil kunne hjælpe danskerne inden for 12 måneder.

Det anerkendte han faktisk allerede på et samråd, partiet selv havde indkaldt til 30. august.

På samrådet sagde skatteminister Jeppe Bruus (S), at det ifølge ministeriet vil tage flere år at differentiere momsen på fødevarer.

På samme samråd sagde René Christensen (DF):

- Der er jeg sådan set enig i, at momsen er mere på den lange bane.

Havde du sagt det til Morten Messerschmidt inden debatten?

- Ja, altså det ved alle, der arbejder med det her, og det ved Morten også. Desværre er det jo sådan, at vi har 25 procent moms på alt, som det eneste land i Europa. Så det kræver selvfølgelig en systemændring, og det tager lidt tid, siger finansordføreren.

DR har kontaktet Morten Messerschmidt, der spillede bolden videre til ordføreren.

Mangeårig finansordfører i Dansk Folkeparti, René Christensen (DF) anerkendte selv på et samråd i august, at en sænkelse af moms på fødevarer har lange udsigter. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

"Det er jo faktisk et snuptag"

Selvom DF altså allerede har fået at vide, at deres eget forslag har lange udsigter, nævner Morten Messerschmidt det i debatten om de danskere, der står med helt akutte udfordringer.

- Det her handler om at komme folk i møde, så det her ikke går fra at være en energikrise til en socialkrise. Folk ved ikke, hvordan de skal betale deres huslejer, sagde han i debatten.

Men René Christensen slår altså fast, at netop det forslag ikke vil hjælpe danskerne lige med det første.

- Ikke på den korte bane. Men på den lange bane. Hvis man halverer fødevaremomsen vil det være en varig hjælp, så det er en skattelettelse, som vil give danskerne et større rådighedsbeløb.

De danskere, der har problemer med huslejen og fødevarepriserne i oktober, november og julemåneden, kan de bruge det her forslag til noget lige nu?

- Ja, det kan de, men det bliver først i 2023.

Var det så forkert, da Morten Messerschmidt nævnte netop det her i forbindelse med danskernes akutte problemer?

- Jeg ved ikke, om det var forkert. Det er jo en del af den pakke, som vi har. Det er ikke det ene initiativ, der kan hjælpe danskerne i morgen.

Vil I så så i resten af valgkampen nævne, at det først vil virke efter mindst et år, og ikke som et snuptag?

- Ja, det kan man godt gøre. Men det er jo faktisk et snuptag, når det er noget, der kan ske inden for 12 måneder, for krisen kommer nok til at vare længere. Derfor skal vi passe på, at vi ikke fyrer en masse penge af nu på den korte bane, som ikke rigtig hjælper.

Som eksempler på mere kortsigtede løsninger peger René Christensen (DF) blandt andet på en sænkelse af afgifter på olie, gas, benzin og diesel samt en hævelse af kørselsfradraget.

DF siger ét år, Skatteminister siger 'flere'

Selvom Skatteministeren så sent som i august sagde, at en differentireret moms vil tage flere år at gennemføre, er det altså René Christensens egen overbevisning, at det med tilpas meget velvilje kan gøres på 12 måneder.

DF er kritiske overfor, at staten som konsekvens af prisstigningerne står til at få 18 milliarder fra momsen ind i statskassen.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) sagde på samrådet, at han har “sympati for tanken” om at indføre lavere moms på fødevarer

Men det tager tid at indføre i praksis, understregede han.

- Selv hvis man skraber de økonomiske konsekvenser fra, så er der en udfordring i, hvor hurtigt man kan gøre det. Selv hvis vi politisk vedtager det, vil det tage nogle år at få gennemført, siger Jeppe Bruus (S).

Der er flere grunde til, at det ifølge Skatteministeriet vil tage flere år at indføre en differentieret moms på fødevarer.

Det vil være administrativt besværligt for både virksomheder og myndigheder.

Og så vil det kræve en stor udvikling af it-systemer i skatteforvaltningen.