To outsidere og en favorit er i spil til at overtage Pia Kjærsgaards fornemme post

Det er tæt på et umuligt scenarie, at Pia Kjærsgaard får lov at blive siddende som Folketingets formand, vurderer DR's politiske korrespondent.

Der er ikke nogen, der har meldt sig på banen som formand for Folketinget. Især tre kandidater er i spil, vurderer DR's Uffe Tang. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der er ikke kun udskiftning i medlemmernes stole i Folketinget efter valget.

Folketingets fineste post - nemlig formandsposten - står også for skud efter et valg, og derfor kan den første kvindelige formand have siddet i stolen for sidste gang.

Men hvem skal overtage den post?

I praksis kan Pia Kjærsgaard (DF) godt fortsætte på formandsposten.

Men da Folketinget nu er sammensat anderledes end før valget, kan det nye flertal udpege en ny til at besidde den fornemme post. Og det er kutyme.

- Det er tæt på et umuligt scenarie, at Pia Kjærsgaard får lov til at blive siddende på den post, efter onsdagens valgresultat, fortæller DR's politiske korrespondent Uffe Tang.

For at være Folketingets formand skal man nemlig have et flertal bag sig for at sidde i spidsen for Folketingets præsidium.

Dansk Folkeparti fik det, som formand Kristian Thulesen Dahl flere gange har kaldt en "vælgerlussing" ved folketingsvalget i onsdags. Partiet mistede 21 pladser i Folketinget og har nu kun 16 tilbage.

Et udtryk for magtfordelingen i Folketinget

Hvilket partibogstav den person, der sidder på posten, har, er et udtryk for den magtfordeling, der udspiller sig i Folketinget på det tidspunkt, posten besættes.

På nuværende tidspunkt er der ingen, der har meldt sig på banen som formand. Dog er der nogen, det er mere logisk end andre at udpege, siger Uffe Tang.

- Det er en meget fin post at få, som man har gjort sig fortjent til, så det er selvfølgelig kronen på værket på en lang politisk karriere, som man selvfølgelig gerne vil have, hvis man har trasket rundt gangene på Christiansborg hele sit liv.

Henrik Dam Kristensen (S) er ifølge Uffe Tang et logisk bud på en ny formand for Folketinget. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Socialdemokratiet er det største parti i Folketinget lige nu, og også det parti, der sidder for bordenden af regeringsforhandlingerne. Derfor er partiet oplagt som førstevælger til formandsposten.

Og her skiller Henrik Dam Kristensen sig ud som værende en oplagt kandidat til posten, forklarer Uffe Tang, for han har alt, hvad der skal til for at blive formand.

- Han har en enorm lang politisk karriere bag sig, han har været minister, og han er bredt respekteret i Folketinget. Det vil være logisk nok at udpege en mand som ham.

Socialdemokratiet kan også lave en anden manøvre

En anden manøvre, som Socialdemokratiet kan lave, er at udpege én fra Radikale Venstre som den næste formand for Folketinget, og det bringer den garvede politiker fra partiet Marianne Jelved i spil, siger Uffe Tang.

- Det vil være et meget fint signal at sende fra Socialdemokratiet til De Radikale. Med det ville Socialdemokratiet signalere, at "I har den fornødne respekt omkring jer, og vi vil gerne give jer den her fine post, og Jelved har gjort det er godt".

Marianne Jelved (R) er en mulig arvtager til formandsposten, vurderer Uffe Tang. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Det vil nok også hjælpe på de to partiers forhold, som lige nu er lidt anstrengt, fortæller Uffe Tang.

- Selvom det at vælge en formand for Folketinget og danne en regering er to forskellige politiske spil, kan valget af formandsposten bruges direkte som hård valuta i en regeringsforhandling.

- Hvis Socialdemokratiet har svært ved at få bokset De Radikale på plads i en regeringsforhandling, kan det måske formilde dem, at de får den her meget fine post. Det er klart en mulighed, siger Uffe Tang.

Radikale kan også bruge det som en magtdemonstration

Det nyvalgte folketing har ikke uanede mængder af tid til at tænke over valget af formand. De skal nemlig ifølge grundloven mødes den 20. juni. Under ledelse af alderspræsident Bertel Haarder, der blev valgt til Folketinget for første gang i 1975, skal der vælges en midlertidig formand og 21 medlemmer af et midlertidigt udvalg til valgs prøvelse, som skal behandle eventuelle klager over valget og godkende de nye medlemmer.

Udvalget laver en betænkning, som forventes at blive behandlet i Folketinget den 21. juni. Når det nye folketing er godkendt, skal der vælges en formand. Det sker samme dag, altså den 21. juni.

Ifølge Uffe Tang kan Bertel Haarder også være en outsider i spillet om formandsposten, for en helt anden manøvre kan sætte den mangeårige politiker og tidligere minister i spil.

Bertel Haarder (V) vil overtage formandsposten i Folketinget, hvis der ikke er fundet en anden inden den 20. juni. Haarder er nemlig lige nu den, der har siddet længst tid i Folketinget. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det er på nuværende tidspunkt spekulativt, men det er en model, der muligvis kan komme i spil, hvis der ikke kan opnås enighed mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre, fortæller den politiske korrespondent:

- Hvis de her regeringsforhandlinger er meget svære, og hvis nu de radikale virkelig er på krigsstien, så kan partiet også gøre det, at de siger til Venstre: Vi vil da godt støtte, hvis Bertel Haarder kan blive Folketingets formand.

Det betyder ikke, at Radikale Venstre ikke fortsat vil pege på en rød regering, men blot at partiet i den grad markerer over for Socialdemokratiet, at De Radikale er tilbage i en magtfuld position, fortæller Uffe Tang.

- Hvor de radikale kan vælge at vise hele Danmark, at "det er os, der bestemmer, hvem der har magten i Danmark nu. For vi er tilbage i vores ønskeposition som kongemagere i dansk politik. Vi støtter en rød regering, men peger på en blå formand," siger han.

- Derfor kan den situation godt opstå. Det lægger dog ikke noget pres på Mette Frederiksen i forhold til regeringsforhandlingerne, men det lægger pres på hende i forhold til at få afklaret spørgsmålet om, hvem der skal indtage Folketingets fineste post.

Hvem har siddet på posten gennem tiden?

  • Pia Kjærsgaard (DF) fra 2015

  • Mogens Lykketoft (S) fra 2011 til 2015

  • Thor Pedersen (V) fra 2007 til 2011

  • Christian Mejdahl (V) fra 2003 til 2007

  • Ivar Hansen (V) fra 1998 til 2003

  • Erling Olsen (S) fra 1994 til 1998

  • Henning Rasmussen (S) fra 1993 til 1994

  • H.P. Clausen (K) fra 1989 til 1993

  • Erik Ninn-Hansen (K) fra 10. januar 1989 til 3. oktober 1989

  • Svend Jakobsen (S) fra 1981 til 1989

  • K.B. Andersen (S) fra 1978 til 1981

  • Karl Skytte (R) fra 1968 til 1978

  • Julius Bomholt (S) fra 1964 til 1968

  • Gustav Pedersen (S) fra 1950 til 1964

  • Julius Bomholt (S) fra 1945 til 1950

  • Hans Rasmussen (S) fra 1933 til 1945

Opdateret: Forløbet omkring godkendelse af det nye folketing og valg af formand er opdateret.