- De fleste af os har nok en tendens til at føle, at vores egen holdning er den rigtige, uden at vi giver plads til at høre, hvordan andre tænker. Det glæder jeg mig til at blive udfordret på.
Sådan lyder det fra 23-årige Omar Balawi, der læser til læge i Odense. Han arbejder i sin fritid som frivillig i en moske. Og så er han træt af racisme, forurening og snæversynethed.
I dag er han en af 1.488 deltagere i DR's store valgevent, Uenige Sammen, som matcher vælgere med modsatte holdninger til temaer som grænsekontrol, test i folkeskolen og rygning i det offentlige rum.
Herefter skal de mødes to og to og tale sammen - ikke for at blive enige, men for at blive klogere på hinandens holdninger.
Samfundet får ikke noget ud af, at vi plejer vores egne holdninger hver for sig, mener Omar Balawi.
- Jeg tror på, det bliver nemmere at omgås andre, hvis man prøver at sidde ansigt til ansigt med en, der mener noget helt andet. Ellers kan man blive ved med at have en distance til sine medmennesker, siger han.
Lægestuderende vs. pensionist
I DR's Uenige Sammen-database er Omar Balawi blevet matchet med den 79-årige pensionist Kurt Kjerrumgaard, der er medlem af Ældrerådet i Odense Kommune og spiller golf i sin fritid.
Han er træt af vilde demonstrationer, vold og diktaturer. Og så går han ikke af vejen for en rask diskussion.
- Jeg er bestemt ikke nogen rygklapper. Og jeg giver ofte udtryk for mine meninger. Men man skal kunne gå fra bordet uden at være uvenner.
Ifølge de syv spørgsmål, som deltagerne i Uenige Sammen alle har svaret på, er han lodret uenig med sin modpart på den side af bordet.
- Det har jeg ingen problemer med. I mine unge dage var jeg formand for den lokale afdeling af Konservativ Ungdom og arbejdede som typograf på en arbejdsplads, hvor alle andre var røde. Vi kunne sagtens være sammen, selvom vi var dybt uenige, siger han.
750 uenige par mødes i dag
Mens Omar Balawi og Kurt Kjerrumgaard mødes i København, bliver der skænket op i kaffekopperne og udvekslet meninger på tværs af DR's ni distrikter.
Siden januar har 3.500 borgere meldt sig til eventet, som er endt med cirka 750 par, der sidder over for hinanden ansigt til ansigt i dag.
For eksempel på en cafe, byens torv, biblioteket eller i DR's lokaler.
Uenige Sammen er også DR's såkaldte tagline i valgkampen. Og det understreger hvor meget, DR venter sig af dagen i dag.
- Vi har mødt en enormt stor begejstring og opbakning. Når vi har talt med danskerne, er der mange, der har efterlyst en begivenhed, hvor de kan blive udfordret på deres politiske holdinger og få udvidet deres horisont, siger DR's eventchef, Diana Skotte.
Uenige Sammen-konceptet udspringer af en idé hos det tyske nyhedssite Zeit Online, som har udviklet sig til et større europæiske projekt ved navn My Country Talks.
Land for land skal projektet bidrage til en bedre politiske samtale i Europa. Og det håber Diana Skotte også vil ske i Danmark.
- Jeg håber, det her vil være med til føre danskere sammen, som ellers ikke ville mødes, og som måske vil have en samtale om, hvorfor vi mener noget forskelligt.
'Ikke verdensmester i at diskutere'
25-årige Nanna Bugge fra Vanløse ved København slog til, da DR begyndte at annoncere for Uenige Sammen.
Hun arbejder til daglig i butikken Flying Tiger, laver teater og drømmer om at gøre kunst og performance til en del af sin levevej.
- Jeg har selv haft nøjagtig den samme ide om at bringe folk sammen på den her måde, fordi vi allesammen bevæger os i cirkler med folk, der har de samme synspunkter.
Nanna Bugge har sit politiske udgangspunkt på venstrefløjen. Og bekender sig til et "holistisk" livssyn, som hun siger.
- Jeg er egentlig ikke verdensmester i at diskutere. Men jeg synes, det her er en fed mulighed for at udfordre mig selv i forhold til en, der står helt modsat politisk, siger Nanna Bugge.
Debattonen er blevet mere rå
Den 63-årige pensionerede it-manager Jesper Bækgaard er den modpart, som Nanna Bugge er blevet matchet med.
Han holder af at rejse og fotografere - og politisk er turen gået fra rød til blå, som årene er gået.
- Jeg er nysgerrig efter at høre, hvorfor man stemmer rødt i dag. Det er ikke, fordi jeg forventer selv at flytte mig. Jeg vil bare gerne høre argumenterne, siger han.
Jesper Bækgaard har fulgt tæt med i valgkampen. Og han synes, tonen under debatterne er mere rå end tidligere.
- Politikerne trækker ofte skammekortet op over for deres modstandere. Og det synes jeg er ubehageligt at se på. Det er bare smaddervigtigt, at vi kan tale ordentligt sammen, siger han.
Læs mere om Uenige Sammen på vores temasite her.