Hvis Moderaterne buldrer ind i Folketinget, som meningsmålinger spår det, kommer formand Lars Løkke Rasmussen til at tage en masse uprøvede politiske kræfter med sig.
Lars Løkke Rasmussen har ikke lagt skjul på, at det har været en bevidst strategi.
Han har samlet en bred skare af kandidater, der ikke er opdraget i ungdomspartierne, men tværtimod er "rigtige mennesker" med "stærke kompetencer" og erhvervserfaring, som han selv har udtrykt det.
Et af de "rigtige mennesker" kan blive Tobias Grotkjær Elmstrøm, der er spidskandidat i Østjylland, hvor Moderaterne i den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, står til at få mindst et mandat.
Elmstrøms erfaring fra det virkelig liv rummer udover stiftelsen af sit eget advokatfirma også seks dårlige sager.
Det drejer sig om tre sager i Advokatnævnet, to i Flygtningenævnet og én sag i Ligebehandlingsnævnet, hvor Elmstrøm ifølge nævnet har brudt ligebehandlingsloven. Advokatnævnet mener, at Elmstrøm i tre tilfælde har "groft tilsidesat god advokatskik".
I alt er Elmstrøm selv og hans virksomhed, Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm, blevet pålagt at skulle betale 480.000 kroner i bøder og godtgørelser.
Spørger man kandidaten selv, kan han godt have de seks sager bag sig og slå sig op på at have "humanismen i centrum", som han skriver på sin hjemmeside.
Det oplyser han i en mail til DR. Han afviser at stille op til et interview med DR om sagerne.
- Siden jeg startede som selvstændig advokat i år 2013, har mit advokatfirma hjulpet mange tusinde klienter med deres sager, og det er jeg stolt af.
Og Elmstrøm får da også fuld opbakning af partiformand Lars Løkke Rasmussen.
- Det er de færreste mennesker, der kan gå igennem et helt arbejdsliv og tage hænderne op af lommen, uden også at få nogle skrammer på dem. Det er for alle advokater bedst at undgå sager ved Advokatnævnet. Men der er hundredvis og atter hundredvis af sager ved nævnet, siger han.
Martin Lavesen, der er formand for Advokatrådet, vil ikke forholde sig til Elmstrøms konkrete sager, men skriver i en mail til DR, at det er de færreste advokater, der bliver sanktioneret i nævnet.
- Størstedelen af de relativt få advokater, der bliver pålagt bøder i Advokatnævnet, har sjældent fået flere bøder, og de bøder, som de får, er i en økonomisk begrænset størrelsesorden.
Strid om fyring
Det største beløb, Tobias Grotkjær Elmstrøm har skullet betale i godtgørelse, er resultatet af en sag i Ligebehandlingsnævnet, hvor Elmstrøms advokatfirma ifølge nævnet brød ligebehandlingsloven, da de fyrede en medarbejder i foråret 2019.
Hos Danske Advokater mener administrerende direktør Paul Mollerup ikke, at nogen "virksomhed ønsker eller er tjent med at få sådan en afgørelse imod sig".
- Det er heldigvis yderst sjældent, at vi ser sådanne afgørelser i vores branche. Faktisk kan jeg ikke huske at have set en lignende sag i min tid som branchedirektør, siger Paul Mollerup, der ellers ikke ønsker at kommentere den konkrete sag.
Sagen handler om afskedigelsen af en af Elmstrøms tidligere medarbejdere.
Advokaten blev fyret, umiddelbart efter at han havde gjort Tobias Grotkjær Elmstrøm opmærksom på, at han gik i fertilitetsbehandling med sin partner.
Elmstrøm afviser blankt over for Ligebehandlingsnævnet, at afskedigelsen har noget med fertilitetsbehandlingen at gøre og forklarer, at han i længere tid ønskede at afskedige medarbejderen. Men den forklaring køber Ligebehandlingsnævnet altså ikke.
Ifølge mediet AdvokatWatch skal sagen køre ved domstolene i slutningen af januar 2023.
- Vi er oplagt ikke enige, hvilket vi også meddelte Ligebehandlingsnævnet og modparten, hvorfor sagen nu verserer ved de civile domstole. Her forventer vi at få medhold, skriver Elmstrøm i en mail til DR.
Men Elmstrøm skal dog ikke gøre sig de store forhåbninger om at få omgjort afgørelsen, hvis man spørger Kirsten Ketscher, der er professor emerita og ekspert i socialret på Københavns Universitet.
- Nu kan man jo aldrig vide, hvad der sker i en retssag, hvor man kan føre vidner, som man ikke kan i nævnet. Men sagen er ret grundigt behandlet i nævnet, hvor der har været en meget stor udveksling af mails og sms'er. Så det vil overraske mig meget, hvis den får et andet udfald ved domstolene, siger hun.
Og det er Amalie Frese, der er lektor i social- og ligebehandlingsret ved Københavns Universitet, enig i.
- Der foreligger formentlig ikke dokumentation, der ikke allerede har været anvendt ved Ligebehandlingsnævnet, siger hun.
Groft tilsidesat god advokatskik
Tobias Grotkjær Elmstrøm slår sig op på at ville kæmpe for "en mere human" udlændinge- og flygtningepolitik.
Og på Moderaternes hjemmeside kan man læse, at Elmstrøm i sit virke som advokat har specialiseret sig i at hjælpe mennesker såsom flygtninge og udlændinge, der er kommet i klemme i systemet.
Trods det kunne Frihedsbrevet i august fortælle, at han to gange har fået kritik af Flygtningenævnet, mens Advokatnævnet tre gange har givet ham bøder for groft at have tilsidesat god advokatskik i sager, hvor klienterne har været flygtninge og udlændinge.
Den mest opsigtsvækkende af sagerne, som DR er i besiddelse af, udspillede sig i efteråret 2016.
Af sagen fra Advokatnævnet fremgår det, at Elmstrøm informerede Flygtningenævnet om, at han havde holdt møde med en klient, før vedkommende skulle have sin sag for Flygtningenævnet.
Men i virkeligheden var det ikke Elmstrøm selv, men en af hans kollegaer, der tog til mødet.
Og det fik ifølge asylansøgeren store konsekvenser.
Elmstrøm oplyste nemlig ikke Flygtningenævnet om, at hans klient var konverteret til kristendommen, så det blev opfattet som opfundet til lejligheden, da klienten selv bragte det op for Flygtningenævnet.
Ifølge klienten havde han dog oplyst sin advokat om det på et forudgående møde.
Da Flygtningenævnet et par måneder efter mødet foreholder Elmstrøm, at klienten har oplyst, at han ikke var til møde med Elmstrøm, men en anden advokat, svarer folketingskandidaten, at klienten var til møde på hans kontor.
Først da Flygtningenævnet henvender sig anden gang og spørger Tobias Grotkjær Elmstrøm direkte, om han personligt selv var til stede på mødet, kryber han til korset og forklarer, at han "beklageligvis var blevet forhindret af private årsager med kort varsel" og derfor sendte en kollega i stedet.
Hele forløbet, mener Advokatnævnet, er udtryk for grov tilsidesættelse af god advokatskik, og det kostede Elmstrøm en bøde på 40.000 kroner.
Til DR skriver Tobias Grotkjær Elmstrøm, at han anerkender de tre afgørelser imod ham i Advokatnævnet.
- Det var ikke bevidst, og jeg har betalt min bøde og ændret praksis, skriver han i en mail.
Da DR ridser sagerne op for Lars Løkke Rasmussen, siger han, at man kan risikere at slå sig, hvis man lever "det rigtige arbejdsliv".
- Vi har valgt den tilgang til politik, at vi gerne vil invitere nogle indenfor, som ikke har startet deres karriere i korte bukser i en eller anden ungdomsorganisation, hvor man har fået et kursus i, hvordan man skal opføre sig og undgå at optræde på billeder eller overhovedet gøre noget andet, man kan blive ramt af senere i livet, siger han.