Løkke stormer frem i ny måling - Moderaterne står til at blive tredjestørste parti

Målingen får Liberal Alliances Alex Vanopslagh til at kalde valget "tabt" for blå blok.

Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne er steget støt i meningsmålingerne, siden valget blev udskrevet. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen og partiet Moderaterne fortsætter den eksplosive fremgang.

Næsten hver tiende dansker ville stemme på Moderaterne, hvis der var folketingsvalg i dag. Det viser den nyeste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR og Altinget.

Helt præcist står Moderaterne til at få 9,8 procent af stemmerne. Det er det højeste, Epinion nogensinde har målt partiet til, og det vil gøre partiet til Folketingets tredjestørste, hvis der var valg i dag.

Og det er især valgkampen, der har sat fart under opbakningen til partiet. For da valget blev udskrevet 5. oktober, ville kun 3,7 procent af danskerne stemme på Moderaterne. Nu, lidt mere end to uger senere, er det tal altså meget mere end fordoblet.

Grafikken her viser partiernes resultat i meningsmålingen. Den viser også udviklingen siden den måling, der blev lavet 5. oktober, hvor valget blev udskrevet:

Der er en statistisk usikkerhed i målingen, men stigningen er så stor, at den er markant - selv med den statistiske usikkerhed.

18 afgørende mandater

Derfor er Moderaternes politiske chef, Jakob Engel-Schmidt, da også ualmindeligt glad for målingen.

- Jeg har et dybt hav inde i maven, der bare er i vildt oprør. Det føles rigtig, rigtig rart. Men omvendt der er meget langt til mål.

- Det er utroligt dejligt, at så mange vælgere vil stemme på moderaterne. Personligt tror jeg, det har noget at gøre med, at vi er et af de eneste partier, der har fokuseret og insisteret på kun at tale om substansen, siger han.

Sådan har opbakningen til Moderaterne udviklet sig, siden Epinion første gang havde partiet med i en måling i april:

Målingen betyder også, at Moderaterne med de 9,8 procent af stemmerne står til at stryge ind i Folketinget med 18 mandater. Kun Socialdemokratiet og Venstre er større ifølge målingen.

Og de 18 mandater kan potentielt blive fuldstændig afgørende for, hvem der sidder på regeringsposterne efter valget. For hverken rød eller blå blok kan i den nyeste meningsmåling samle et flertal på 90 mandater i Folketinget.

Er valget tabt for blå blok?

Rød blok med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet står nemlig til 82 mandater, mens blå blok med Venstre, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti står til 75 mandater.

En måling, der får Liberal Alliances Alex Vanopslagh til at kalde valget "tabt" for blå blok. I hvert fald hvis man, som han gør, tæller Moderaterne med i rød blok.

- Lars Løkke hører jo til i rød blok. Han har sagt, at han under ingen omstændigheder vil have en borgerlig regering, siger Alex Vanopslagh og fortsætter:

- Det må jo også gælde, hvis han selv bliver statsminister i en borgerlig regering, så han er en del af rød blok, og derfor kan man jo godt sige, at valget ser ud til at være tabt, når man lægger Løkkes 18 mandater oven i rød blok. Så fører rød blok jo enormt.

Er det sådan du ser på det, at det ser ud til, at valget er tabt?

- Ja, altså så længe Lars Løkke insisterer på, at han ikke vil have en borgerlig regering – ikke engang hvis han selv er statsminister – men at han derimod vil gøre Mette Frederiksen til statsminister.

- Han siger, at Socialdemokratiet skal være med i en regering. Så hører han jo med til rød blok. Og når man lægger Løkkes mandater oveni rød blok, så er det altså noget af et comeback, vi skal ud i, siger Alex Vanopslagh.

Alex Vanopslagh kan glæde sig over en fremgang til Liberal Alliance. Men han synes, det ser sort ud for blå blok. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Moderaterne opfatter dog ikke sig selv som en del af rød blok, men ønsker en regering med partier hen over midten.

Men de 18 mandater står altså til at kunne afgøre, hvem der får magten efter valget, hvis målingen holder.

Lars Løkke Rasmussen har dog ikke selv meldt ud, at han går efter at blive statsminister efter valget. Det ændrer den nye måling ikke på, siger Jakob Engel-Schmidt. Og det får heller ikke Moderaterne til at pege på, hvem partiet helst ser som statsminister efter valget.

- Mange danskere overvejer at stemme på Moderaterne, fordi vi holder fast i den politiske substans. Det er præcis det, man får med vores parti. Vi ønsker en regering hen over midten, og den statsministerkandidat, der er bedst til at facilitere et bredt samarbejde, er den vi peger på.

Og hvem er så bedst til det?

- Det må vise sig efter valget.

Konservativ nedtur fortsætter

Målingen viser også, at De Konservatives nedtur fortsætter.

Blot 7 procent af vælgerne ville sætte kryds ved partiet, der for bare kort tid siden - sidst i august - stod til 16,7 procent af stemmerne og et mål om at indtage statsministeriet.

Siden er opbakningen til partiet altså mere end halveret, og i dag er Søren Pape Poulsen og De Konservative nogenlunde på størrelse med Enhedslisten og Liberal Alliance.

I målingen har både Alternativet og Dansk Folkeparti lige netop klaret sig over spærregrænsen på to procent, og dermed står begge partier til at få plads i Folketinget.

Der er dog så stor statistisk usikkerhed, at man ikke med sikkerhed kan sige, at det også ville ende sådan, hvis der var valg i dag.