Enhedslisten sætter dør på klem for hurtig undersøgelse af dele af FE-sag

En undersøgelse af dele af FE-sagen kan muligvis komme i gang før en afgørelse i Lars Findsens retssag.

Mai Villadsen kalder FE-sagen for dybt alvorlig. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

En undersøgelse af FE-sagen kan måske komme i gang, før retssagen mod den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, er slut.

Lars Findsen er tiltalt for i flere tilfælde at have lækket statshemmeligheder. Han nægter sig skyldig.

Både Socialdemokratiet og De Radikale har sagt, at de vil afvente retssagen, før en undersøgelseskommission kan kulegrave sagen.

Omvendt mener både de borgerlige partier og Lars Findsens advokat, at det er muligt at sætte gang i en undersøgelse med det samme.

Og nu lufter Enhedslisten muligheden for at slutte sig til de borgerlige og sætte gang i en hurtig undersøgelse.

Det siger partiets politiske frontfigur, Mai Villadsen, efter debatten mellem de tre statsministerkandidater søndag aften, hvor sagen også var oppe at vende.

- Når et nyt folketing er sat sammen, må vi sætte os ned og tage en diskussion om, hvad vi kan blive enige om at undersøge. For mig er det selvfølgelig helt klart, at det ikke skal influere på den retssag, der er. Men er der ting udenom, som man måske kunne se på inden da, så vil vi i hvert fald have et åbent sind over for det, siger Mai Villadsen.

Hvis Enhedslisten går sammen med de borgerlige partier om en hurtig undersøgelse, vil det efter al sandsynlighed give et flertal i Folketinget.

Lars Findsen signerer sin nye bog, der hedder "Spionchefen - Erindringer fra celle 18" (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

EL: Vigtigt at få genopbygget tilliden

Lars Findsen er tiltalt for at have røbet statshemmeligheder. Det er sket i perioden, efter han blev hjemsendt i august 2020 og frem til sin anholdelse i december 2021.

Men FE-sagen handler også om mange andre ting.

I den bog, som Lars Findsen udgav for få dage siden, fortæller han flere opsigtsvækkende ting. Han beskriver blandt andet et møde med daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) op til hans hjemsendelse i 2020. Her sagde Bramsen ifølge Lars Findsen:

- Jeg er med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90, refererer han forsvarsministeren for at sige med henvisning til de 90 mandater, der sikrer et flertal i Folketinget.

Med andre ord. Findsen mener, han blev hjemsendt, så Trine Bramsen kunne bevare den politiske opbakning.

Han fortæller også, at PET tilbød ham en aftale, da han i december 2021 blev anholdt i Københavns Lufthavn.

- De siger, at anklagemyndigheden måske vil se på min sag med mildere øjne på to betingelser: At jeg tilstår noget, og at jeg fortæller, hvem pressen har som kilder i PET, skriver han i bogen.

Det er blandt andet nogle af de ting, som ikke indgår i straffesagen, og som Enhedslisten nu altså åbner for at undersøge, før en retssag er endelig afgjort.

- Det, som vi i Enhedslisten er meget optaget af at undersøge, er, hvad efterretningstjenesterne har gjort, og hvordan de har handlet. Vi har hørt fortællinger om medier, der har følt sig intimideret, og PET, der ifølge Lars Findsen har tilbudt en handel, som ikke er lovlig. FE-sagen er dybt alvorlig, og jeg synes, det er rigtig, rigtig vigtigt, at vi får genopbygget tilliden, siger Mai Villadsen.

Mette F.: Afviser fuldstændig politisk forfølgelse

Under debatten 'Kampen om magten' på DR1 søndag aften bragte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, også Lars Findsen-sagen op. Han anklagede Mette Frederiksen (S) for generelt ikke at tage ansvar og for at skubbe sit embedsværk foran sig.

- Når befolkningen så oplever, at man reagerer på det ved at sige: Det vil jeg ikke udtale mig om - og der kan komme en sag om mange år. Så synes jeg ikke, det er ordentligt. Så styrker det ikke tilliden, sagde han.

Efter debatten blev Mette Frederiksen spurgt, om det var af politiske hensyn, at den tidligere spionchef blev hjemsendt.

Det afviste Mette Frederiksen klart.

- Jeg kan fuldstændig afvise, at der skulle være nogen form for politisk forfølgelse i denne her sag, sagde hun.

- Men jeg håber på en forståelse for, at der er grænser for, hvad man kan udtale sig om, når man er underlagt en tavshedspligt, sagde hun.