Folketingsvalget årgang 2022 vil gå over i historien som et af de allermest spændende nogensinde.
Hvad der længe lignede en drømmeposition til Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne som kongemager, ender med et flertal til rød blok. Et flertal, som vel at mærke bliver sikret med det alleryderste af neglene.
For på valgaftenens sidste timer blev der flyttet nogle mandater i forhold til de løbende prognoser.
Det endelige valgresultat giver partierne i rød blok 87 mandater.
Men dertil kommer et mandat fra Færøerne. Og ender de to grønlandske mandater som ventet begge at pege på Mette Frederiksen, ender rød blok med at nå de magiske 90 mandater.
Da det sidste mandat flyttede sig til allersidst og sikrede det røde flertal, udløste det voldsom jubel til den socialdemokratiske valgfest i Fællessalen på Christiansborg.
Socialdemokratiet går selv to mandater frem.
- Jeg er utrolig glad, sagde Mette Frederiksen, da hun omkring klokken halv to ankom til Christiansborg.
Blå blok får 72 mandater, mens Moderaterne opnår 16 mandater ved partiets første folketingsvalg.
Regeringen går af - forsøger at danne bred regering
Det røde flertal er dog ikke ensbetydende med, at Mette Frederiksens regering bare fortsætter. For både De Radikale og Socialdemokratiet selv har sagt, at de ønsker at undersøge muligheden for at danne en bred regering over den politiske midte.
Mette Frederiksen siger også, hun trods det røde flertal vil indgive sin afskedsbegæring til dronningen onsdag.
- Det står klart, at der ikke længere er et flertal bag regeringen i dens nuværende form. Derfor vil jeg i morgen indgive regeringens afskedsbegæring til dronningen.
- Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering. Hvis et flertal af partierne peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. For det er det, der vil være godt for Danmark, siger hun.
Et flertal peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger.
Venstre i stor tilbagegang - Ellemann tager ansvaret
Mens rød blok lige netop sikrer sig flertallet, udløser valget et totalt opbrud i blå blok.
Venstre går massivt tilbage til 13,3 procent af stemmerne - en tilbagegang på 10 procentpoint. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen tager ansvaret for resultatet.
- Som formand er det først og fremmest mit ansvar, at vi har fået det resultat. Som formand er det også mit ansvar, at vi kommer godt videre som parti, så Venstre kan stå stærkere efter næste valg.
- Derfor lover jeg, at jeg kommer til at rejse mig som den første. Jeg kommer til at gå forrest, så vi sammen kan genvinde styrken og komme stærkt tilbage igen, siger han.
De to udbryderpartier fra Venstre, Moderaterne og Danmarksdemokraterne, stormer derimod ind i Folketinget.
Moderaterne får 16 mandater, mens Inger Støjberg ved sit første valg som partileder henter 14 mandater.
Valget bliver også en triumf for Alex Vanopslagh og Liberal Alliance, der ender med at gå frem fra 4 til 14 mandater.
Radikal nedsmeltning
Selv om rød blok lige netop holder fast i flertallet, får to partier i blokken en stor tilbagegang. Valget ender som en radikal nedsmeltning og en tilbagegang fra 16 til syv mandater.
- Vi har tabt mandater i dag, det er helt tydeligt. Men allermest kommer vi til at miste kolleger, der har gjort en kæmpe indsats og en kæmpe forskel for Danmark og Det Radikale Venstre. Det er jeg ked af. Det er mit ansvar, at valgkampen ikke gik bedre. Det tager jeg på mig, siger den radikale leder Sofie Carsten Nielsen.
Også Enhedslisten må se vælgerne forlade partiet. Ved Mai Villadsens først valg som politisk leder mister partiet fire mandater.
En af partiets profiler, Pelle Dragsted, mener, at nogle af Enhedslistens vælgere stemte på Alternativet af taktiske årsager for at løfte dem over spærregrænsen.
- Den tanke forstår jeg godt, og jeg er glad for, at det er lykkedes at rykke venner i Alternativet over spærregrænsen, siger Pelle Dragsted.
Både SF og Alternativet går et mandat frem i forhold til valget i 2019.