Den gradvise forhøjelse af pensionsalderen skal stoppes.
Sådan lyder det fra både Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, under den første partilederrunde efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere i dag udskrev folketingsvalget.
- Kan den generelle pensionsalderbare blive ved med at stige og stige og stige? Der tror jeg bare, at det generelle svar er nej. Det kan den ikke, siger Kristian Thulesen Dahl.
Debatten er aktuel igen, efter regeringen har lavet en aftale med Dansk Folkeparti og De Radikale om at forbedre ordningen om seniorførtidspension, der er målrettet de personer, der ikke kan arbejde længere. Ligeledes har Socialdemokratiet foreslået en rettighed til de personer, der ikke er i stand til at arbejde.
De to ordninger undtager personer fra den stigende pensionsalder, som er et resultat af det såkaldte velfærdsforlig fra 2006, hvor et bredt flertal bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre besluttede at lade pensionsalderen stige i takt med den generelle levealder.
Der sker noget med kroppen
Men det er Kristian Thulesen Dahl nu med på at se på igen.
- Det sker noget med kroppen, når man aldres, og nogle funktioner, kan man ikke, som man kunne som yngre. Derfor må vi bare se i øjnene, at vi har lavet en automatik, som vi på et eller andet tidspunkt må gøre op med. Så svaret er nej, det kan ikke bare blive ved, siger DF-formanden.
Enhedslistens Pernille Skipper kalder beslutningen ”helt væk fra vinduet”.
- Det er helt væk fra vinduet at tro, at de, som i dag starter en uddannelse som murer eller sosumedhjælper eller lignende, kan arbejde, til de er i midten af 70'erne. Det kommer ikke til at fungere. Det er det, som er problemet med den debat, som har kørt på Christiansborg i lang tid.
Det handler vel om penge?
- Ja, det siger de alle sammen, men det er da det mest uansvarlige, jeg nogensinde har hørt. De penge kommer jo til at mangle, fordi uanset hvordan det står til i Finansministeriets regneark, så kommer de mennesker ikke til at arbejde, til de er 75-76 år. Det har ingen gang på jorden, at man kan arbejde i hårde fysiske job så langt hen i livet.
V og S afviser at forhandle
Men lige nu er hverken Socialdemokratiet, Venstre eller De Konservative klar til at kaste velfærdsforliget ind på forhandlingsbordet.
- Hovedgrunden til, at det går godt i Danmark, at vi har en sund offentlig økonomi, det er at vi for år tilbage traf den modige beslutning, at når vi lever længere, så skal vi også blive længere på arbejdsmarkedet, siger Venstreformand Lars Løkke Rasmussen (V), der advarer mod ”at gamble med økonomien.”
Sidstnævnte med henvisning til, at det ifølge Finansministeriet vil koste 59 milliarder kroner årligt at opsige velfærdsforliget.
Heller ikke Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, vil umiddelbart åbne op for at genforhandle det 13 år gamle forlig.
- Ja, vi har et velfærdsforlig, og det står Socialdemokratiet bag.
Men kan en 17- årig være 58 år på arbejdsmarkedet?
- Det kræver i hvert fald, at vi indretter vores arbejdsmarked sådan, at mennesker ikke bliver nedbrudt af at være på det, men kan være der rigtig mange år. Det kan man gøre med ny teknologi, med et bedre arbejdsmarked, men det er ikke nogen let opgave. Det er vi helt åbne om. Og så er der altså nogle mennesker, der har behov for at kunne gå tidligere på pension end os andre. Og det er det, som Socialdemokratiet har foreslået, siger Nicolai Wammen.
Partilederdebatten er den første i valgkampen. Partilederne mødes også senere på aftenen på TV 2. Folketingsvalget skal afholdes om 29 dage - den 5. juni.