Valgkampen er blevet klima-hysterisk, og partierne står i kø for at overbyde hinanden med grønne løsninger til gavn for miljøet, men mener Dansk Folkepartis formand, som du kan se i videoen herover.
- Jeg er dødtræt af, at den her valgkamp er gået ud i grøn, grønnere, grønnest. Det er nærmest overbudspolitik, vi ser. Men vi glemmer, hvor vi kommer fra som land. Vi er et gammelt, stolt landbrugsland, der producerer fødevarer af meget høj kvalitet. Men det er nærmest kastet ud med badevandet, fordi vi nu skal diskutere klima på en fordømmende måde, siger Kristian Thulesen Dahl (DF), der i går som et led i valgkampen besøgte et landbrug ved Holstebro i Midtjylland.
Besøgte landbrug ved Holstebro
På bedriften arbejder man målrettet med at reducere metanudslippet fra køerne ved hjælp af blandt andet et biogasanlæg samt særligt foder.
I valgkampens hede glemmer partierne, at dansk landbrug i forvejen gør meget for at blive mere klimavenligt og er blandt verdens mest klimaeffektive landbrugsproduktioner, påpeger DF-formanden.
- Det er blevet for klimahysterisk. Vi bliver nødt til at få noget fornuft ind i situationen, for vi er et gammelt landbrugsland, og vi har brug for landbruget. Vi skal fortsat have mælkeproduktion, køer og grise. Vi skal diskutere, hvordan landbruget kan blive så klimabevidst som muligt, men ikke, at vi skal halvere dansk landbrug eller lignende, som nogle er på vej til at diskutere, siger Kristian Thulesen Dahl.
Danskerne bør ikke se skævt til hinanden
Han bryder sig ikke om, at klimadebatten har udkrystalliseret rigtige og forkerte varer, som man kan putte i indkøbskurven.
- Jeg synes, folk skal spise det, de har lyst til at spise. Jeg orker ikke et samfund, hvor man skal pege fingre ad hinanden, som vi er på vej til. Forestil dig en situation, hvor man står nede i Brugsen, og folk kigger skævt til hinanden, hvis man tager noget oksefars til hakkebøffer. Det dur simpelthen ikke, siger Kristian Thulesen Dahl (DF).
Han opfordrer til, at danskerne dropper den dårlige samvittighed ved køledisken, så længe man køber dansk og så længe det hjemlige landbrug fortsætter med at klima-optimere produktionen.
- Der oplever jeg et dansk landbrug, som i den grad tager fat i dagsordenen og rigtig gerne vil være med til at gøre tingene mest klimarigtigt. Men vi skal ikke diskutere emnet på den måde, hvor det handler om at dansk landbrug skal nedgøres eller halveres, konstaterer Kristian Thulesen Dahl.
AL: Landbrug er stadig en stor synder
Men DF-formanden er helt forkert på den, mener Theresa Scavenius. Hun er folketingskandidat for Alternativet og forsker til daglig i klimapolitik på Aalborg Universitet København.
Ifølge hende er valgkampen kun ‘klimahysterisk’, fordi vælgerne mener, at der ikke bliver gjort nok og det har politikerne først nu indset.
- Der er fortsat rigtig meget klima at hente i dansk landbrug. Vi har nogle rigtig store dyrehold, hvor metangas-udslippet er problematisk, som vi skal have gjort noget ved. Der er masser at hente, for vi er stort set ikke kommet i gang på landbrugsområdet, siger Theresa Scavenius (AL), der blandt andet opfordrer til, at klimaskadelige madvarer som kød skal være dyrere, mens klimavenlige frugt og grønt skal gøres billigere.
Er I hos Alternativet ikke medvirkende til at valgkampen bliver ‘klimahysterisk’, når I eksempelvis har en smeltende valgplakat af is?
- Pointen er netop, at der ikke er nogen tid at spilde. Vi har et valg nu, hvor vi skal vælge de politikere, der skal lave politik de næste fire år. Vi har brug for, at der kommer en ny klimapolitisk dagsorden på Christiansborg og at der bliver råbt vagt i gevær. Et flertal af danskerne ønsker en bedre klimapolitik, siger Theresa Scavenius (AL).
Opdateret med video. Opdateret med kommentar fra folketingskandidat Theresa Scavenius (AL).