Både blå og røde partier vil have opgør med 'tåbelige' udlændingestramninger

Fremover skal det blive nemmere for flygtninge i uddannelse og arbejde at blive i Danmark, mener tre partier.

Foto: Martin Sylvest, Ida Marie Odgaard, Emil Helms/Ritzau Scanpix. Collage: Morten Fogde Christensen DR Nyheder

I dag bliver flygtninge kun budt indenfor på midlertidig beskyttelse.

Men hvis det står til Liberal Alliance, De Radikale og Moderaterne, skal returbilletten kunne byttes til en ny entrébillet.

Alt andet er "meningsløst" og "uden sund fornuft", mener partierne.

Meldingen kommer, efter at DR tirsdag kunne fortælle om den 20-årige sosu-studerende Mariam Karim, der er gravid i syvende måned, og som efter syv år i landet ikke længere har lovligt ophold. Det har til gengæld resten af hendes familie, fordi de er mindreårige eller mænd og derfor risikerer militærtjeneste.

DR kender til otte lignende sager, hvor myndighederne de seneste måneder har inddraget opholdstilladelser fra unge syriske kvinder. De taler flydende dansk, engagerer sig i foreningslivet, og flere af dem er i gang med at uddanne sig til sygeplejersker, læger og sosu-assistenter. Alligevel risikerer de at skulle forlade landet - eller havner på udrejsecenter sammen med kriminelle og udvisningsdømte udlændinge.

Flygtninge skal kunne skifte billet

Lige nu mister de unge kvinder og andre flygtninge deres opholdstilladelse, så snart de danske myndigheder vurderer deres hjemland som sikkert. Men flygtninge skal kunne gøre sig fortjent til at få lov at blive, mener formanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen.

- Hvis du er rejst ind på en flygtningebillet, så er udgangspunktet selvfølgelig, at du ikke skal være her, når du ikke længere er flygtning i lovens forstand. Men hvis du er godt i gang med at konventere til en billet, der hedder: "Jeg vil gerne Danmark. Jeg vil gerne lukke et hul i jeres arbejdsmarked", så skal du have mulighed for at blive her.

Der er utilsigtede sidegevinster ved den udlændingelov, som de selv vedtog, siger Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne samt politisk leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen stod selv i spidsen for det såkaldte paradigmeskifte i 2019, hvor udlændingeloven blev strammet.

Er det ikke dobbeltmoralsk nu at komme og sige, at nu skal vi noget andet?

- Det bliver jeg selv mødt med. Til det vil jeg sige, at man lever livet dårligt, hvis man ikke tager læring af det.

Men den tidligere statsminister holder stadig fast på, at udlændingeloven skal være stram.

- Vi skal finde en måde at gøre det på, uden at vi gambler med den overordnede stramme udlændingepolitik. Grundlæggende er det en god idé at have en stram udlændingepolitik, men det er gået for vidt.

Flygtninge skal have arbejdsopholdstilladelse

Liberal Alliance var også en del af den regering, som besluttede at sende også velintegrerede flygtninge ud af landet med en række udlændingestramninger. Men politisk leder Alex Vanopslagh kalder i dag udlændingepolitikken for "tudetosset" og "ufornuftig".

Derfor foreslår han, at flygtninge kan få opholdstilladelse til at arbejde.

- I de her tilfælde, hvor der er nogle syriske flygtninge, der ikke længere har et beskyttelsesbehov, men som tjener deres egne penge eller er under uddannelse - ja, de skal selvfølgelig have bedre mulighed for at blive her på en arbejdsopholdstilladelse.

- Vi står og mangler arbejdskraft i Danmark, og så sender vi gudhjælpemig arbejdskraft ud af landet, siger han.

Men der er intet ønske om at ændre noget ved udlændingeloven hos Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek:

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek holder fast i, at flygtninge som udgangspunkt ikke kan blive her permanent. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

- Jeg forstår godt, at de her enkeltsager vækker følelser, og at man kan have stor sympati for udlændinge, der ønsker at leve i Danmark. Men vi er helt inde i kernen af dansk udlændingepolitik: Når man er her som flygtning, så er man her midlertidigt. Og det gælder uanset, om man er ledig, i arbejde, under uddannelse eller pensioneret, for alle er lige for loven.

Han køber ikke de andre partiers argumente med, at flygtninge som Mariam Karim kan udfylde et hul i arbejdsmarkedet.

- Det her med, at det skal være den direkte vej til at løse vores arbejdsløshedsproblem, det mener jeg ikke, at det er, og jeg synes, det er ærgerligt, hvis vi blander de to ting sammen, siger han.

Uddannelse og arbejde skal veje tungere

Men regeringens og dermed Socialdemokratiets støtteparti, De Radikale, taler ligesom Liberal Alliance og Moderater om muligheden for at arbejde sig til et liv i Danmark - helt som 20-årige Mariam Karim var i fuld gang med, da hun fik inddraget sin opholdstilladelse.

- Det giver simpelthen ikke mening, at sådan en ung kvinde ikke bare kan komme ud og være hjemmehjælper eller sygeplejerske, fordi vi mangler det jo. Vi mangler tusindvis af den type ansatte.

For der mangler akut arbejdskraft i flere brancher, og mens reformer skal skabe mere arbejdskraft, sender vi flygtninge i arbejdet ud af landet – eller på udrejsecenter. Det er dumt, mener politisk ordfører for De Radikale, Andreas Steenberg.

Politisk ordfører for Radikale Venstre, Andreas Steenberg, mener, at der er blevet strammet på udlændingepolitikken uden at overveje, om det giver mening. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

- Hvis man uddanner sig, har lært dansk, arbejder og ikke er kriminel – ja, hvorfor er det så, at man ikke kan få lov at blive og bruge sine kompetencer?