Folketingets største partier kræver regeringssvar på grænsekontrol

Socialdemokraterne kalder Søren Pind i hastesamråd om midlertidig grænsekontrol. Dybt useriøst, siger Pind.

Siden mandag har Danmark haft en midlertidig grænsekontrol. Men S og DF kan ikke få svar på spørgsmål om beslutningen. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Siden regeringen mandag valgte at indføre en midlertidig, stikprøvebaseret grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, har Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti forsøgt at få svar på ”basale spørgsmål” fra regeringen og justitsminister Søren Pind.

Eksempelvis vil partierne gerne have svar på, hvor mange kontroller der skal gennemføres, hvor mange overarbejdstimer betjente kan ende med at få, og hvad den samlede regning for den intensiverede patruljering og kontrol i det dansk-tyske grænseområde kan løbe op i.

Svarene på de spørgsmål lader imidlertid vente på sig. Siden partierne mandag forlod en orientering med regeringen, har de forsøgt skriftligt at få svarene – hidtil uden held.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, betegner situationen som ”alvorlig”.

- Det er jo ikke for sjov, at man vælger at indføre grænsekontrol. Derfor har vi som folketing en pligt til at kende grundlaget for at indføre kontrollen. Vi har intet hørt endnu. Det kan på ingen måde accepteres. Det er en alvorlig situation det her. Man kan ikke med så snæver en regering ignorere resten af Folketinget.

- Jeg begriber ikke, hvorfor vi ikke har fået svar, for det er forholdsvis lette spørgsmål, der er forholdsvis lette at svare på, siger Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

Minister i hastesamråd

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, revser regeringen.

- Vi kunne godt ønske os, at det gik lidt stærkere i øjeblikket, netop fordi situationen er midlertidig. Derfor er det også vigtigt, at Folketinget kan få svar på de spørgsmål, der er afsendt – og gerne hurtigt.

De manglende svar får nu Socialdemokraterne til at indkalde Søren Pind i et hastesamråd om grænsekontrollen.

Ministre har normalt fire uger til at svare på spørgsmål. Der er gået to dage. Er du ikke lidt hurtig på aftrækkeren med din kritik?

- Nej, det er jeg ikke, fordi vi jo har fået at vide af ministeren, at han ville skynde sig at svare på de her spørgsmål. Der er tale om en grænsekontrol, der er indført for i første omgang ti dage – derfor nytter det jo ikke, at der går fire uger, før vi ved, hvad grundlaget er for det, siger Trine Bramsen.

Den midlertidige grænsekontrol er i første omgang indført for en periode på ti dage, men den kan senere udvides til 20 dage. Søren Pind har ikke ønsket at svare på kritikken over for DR Nyheder, men kalder på sin Facebook-side kritikken for "dybt useriøs".

Opdateret klokken 16:51 med kort kommentar fra Søren Pind fra Facebook.