Der er bare et døgn til valgstederne åbner, og danskerne skal stemme om at afskaffe eller beholde forsvarsforbeholdet.
Nu viser den sidste måling inden valget, som Epinion har lavet for DR, at stadig flere vælgere vil sætte kryds ved ja og dermed afskaffe forbeholdet.
44 procent af vælgerne vil nemlig stemme ja, og det er en fremgang siden den seneste måling fra midten af maj. Dengang svarede 28 procent, at de ville stemme nej, og den andel har ikke ændret sig med den aktuelle måling.
Umiddelbart er det gode nyheder for ja-siden, men det er ikke ensbetydende med, at det så også ender med et ja, vurderer Roman Senninger, som er lektor og valgforsker på Aarhus Universitet. Valgdeltagelsen kan nemlig spille en stor rolle.
- Vi har tidligere set, at hvis valgdeltagelsen er rigtig lav, så er det faktisk lidt af en fordel for ja-siden.
- Det er især dem, som er tæt på nej, der har en tilbøjelighed til at blive hjemme.
Målingen viser også, at omkring hver femte vælger - 19 procent - endnu ikke har gjort op med sig selv, hvor krydset skal sættes.
Enighed gør indtryk
Hos ja-siden bliver målingen modtaget med stor glæde af Mette Abildgaard, der er politisk ordfører for Konservative.
- Jeg tror, at det gør indtryk, når ti partiledere står skulder om skulder og anbefaler at afskaffe forbeholdet, og vi har jo ingenting at miste ved at afskaffe forsvarsforbeholdet, tværtimod vil vi få flere valgmuligheder, siger hun.
De positive vinde i målingen giver dog ikke grund til at læne sig tilbage det sidste døgn. Med tanke på de relativt mange tvivlere, så skal der kæmpes om hver en stemme i stemmeboksen, siger Mette Abildgaard:
- Vi håber på en høj stemmedeltagelse, og det er nok der, den største risiko lige nu er – for det er klart, at hvis ikke de, der vil af med forsvarsforbeholdet, kommer hen at stemme, så er det ikke sikkert, at det går, som vi håber.
Håber på høj valgdeltagelse
Hos nej-partierne er det også den store gruppe af tvivlere, der giver håb om, at forbeholdet kan bevares.
Derfor skal der kæmpes for hver enkelt stemme helt frem til valgstederne lukker. Og for Enhedslisten handler den indsats om at sætte fokus på, hvilke aktioner forbeholdet lige nu forhindrer Danmark i at deltage i.
- Det er jo nogle aktioner med stærkt problematisk forhold til behandling af civilbefolkning, overholdelse af menneskerettigheder og også potentielle klimabomber. Det er det budskab, vi skal ud og have leveret, siger gruppeformand og forsvarsordfører Peder Hvelplund.
Og så skal nej-partierne gøre alt, hvad de kan for at så mange som muligt faktisk bevæger sig ned til deres lokale valgsted og får sat et kryds, mener næstformand i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, René Christensen.
- Vi håber, at stemmedeltagelsen bliver høj, for det har den jo desværre ikke været ved tidligere EU-valg, og det er faktisk rigtig ærgerligt, for det ér vigtigt, siger han.
Er du stadig i tvivl om, hvad du skal stemme eller har du brug for at få de sidste fakta og argumenter på plads, så samler Kåre Quist alle partiledere til den sidste debat, inden vi skal stemme. Det er på DRTV og DR1 klokken 20.00 i aften.
Og hvis du stadig er i tvivl om, hvad det forsvarsforbehold egentlig går ud på, så kan du blive klogere i videoen herunder - bare klik på play.