Om knap en måned kalder stemmeboksene, hvor vi danskere skal stemme ja eller nej til at afskaffe det danske forsvarsforbehold i EU.
SF er blandt partierne, som anbefaler danskerne at stemme ja til at afskaffe forbeholdet, men der er dog også lokale stemmer rundt omkring i landet, der ikke bakker op om partilinjen.
Blandt andet vil SF Næstved ikke være at spotte i bybilledet, når der skal høstes stemmer under valgkampen.
- Vi kunne ikke klart anbefale hverken et ja eller nej, så derfor bliver den mindelige løsning, at vi ikke anbefaler noget, siger formand Christoffer Jørgensen.
- Det kommer blandt andet til at betyde, at SF Næstved ikke kaster sig aktivt ind i valgkampen. Simpelthen fordi vi hurtigt vurderede, at vi hverken kunne anbefale et ja eller et nej, siger han.
I den anden ende af landet er SF's lokalafdeling i Skive nået frem til samme model.
- Vi synes, at det skal være medlemmerne frit, om man vil stemme ja eller nej, og derfor er det blevet sådan, at vi har besluttet lokalt, at vi ikke vil gøre en indsats for et ja, siger formand Jeppe Tandal Nielsen.
Ekspert: Det er et opgør mod partiets dna
DR har været i kontakt med en række lokale afdelinger og medlemmer af SF. Flertallet følger landsledelsens ja-linje.
Men rundt omkring er der også kritiske røster i det tidligere nej-parti.
Forklaringen skal blandt andet findes i partiets historie, mener forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.
Blandt andet spillede SF's tidligere formand, Holger K. Nielsen, tilbage i 1992 en vigtig rolle for, at Danmark fik de fire EU-forbehold.
- SF er et parti, der over årene har bevæget sig fra at være meget EU-skeptiske til at være mindre EU-skeptiske. Og det er selvfølgelig en af grundene til, at der kan være lidt mere splittelse i SF.
Selvom flertallet af medlemmerne trods alt bakker op om partilinjen, så kan det få en betydning, at ikke alle er lige motiveret i valgkampen.
- Når folk ikke vil skrive læserbreve, være med på de sociale medier eller gå på gaden og kæmpe for et ja, så svækker det muligheden for, at det bliver et ja, fordi SF er et parti, der godt kunne trække nogen fra et nej til et ja, siger Roger Buch.
Betragter det som brud på politisk linje
En af de kritiske stemmer i SF, der ikke kommer til at kæmpe for partilinjen, er Bent Iversen fra Haderslev. Han har været medlem af partiet i mere end 40 år og har både siddet i byråd og haft tillidsposter lokalt.
For bare et par måneder siden var han faktisk formand for SF Haderslev, men på lokalafdelingens generalforsamling i marts var det slut.
- Jeg har altid betragtet SF som et parti, der gik ind for nedrustning. Derfor betragter jeg det, at SF nu fuldtonet går ind som et forsvarsparti som et afgørende brud med tidligere politik på forsvarsområdet, siger Bent Iversen.
Baggrunden for beslutningen var, at SF indgik det nationale kompromis om forsvaret med Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale. Partierne aftalte blandt andet at opruste forsvaret og sende forsvarsforbeholdet til afstemning.
- Det har jeg utroligt vanskeligt ved at stå model til, og derfor kunne jeg ikke længere repræsentere partiet og have tillidsposter i partiet, siger Bent Iversen.
Han er dog stadig medlem af partiet, men arbejder altså imod partilinjen på spørgsmålet om forsvarsforbeholdet. Han så hellere, at Danmark fokuserede på medlemskabet af Nato i stedet.
På Bornholm vil lokalformand Leif Olsen heller ikke gøre sit for at overtale danskerne til at afskaffe forsvarsforbeholdet.
- Jeg stemmer nej, siger han.
- Med min holdning gennem 30 år til SF’s forsvarspolitik og EU-politik kan jeg ikke troværdigt stille mig frem og repræsentere SF her.
Hvis SF Bornholm bliver bedt om at stille op til debatter om forsvarsforbeholdet, vil lokalafdelingen derfor sende en anden end Leif Olsen til at tage debatten.
SF-top tager det helt afslappet
På Christiansborg erkender SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, at der er medlemmer af partiet, der ikke ønsker at afskaffe forsvarsforbeholdet. Og det er helt okay, siger han.
- Vi er ikke sådan nogle nidkære typer i SF, som forlanger, at alle vores medlemmer skal mene det samme – det tager vi helt afslappet, siger Karsten Hønge.
Han afviser, at det skulle give grund til at tvivle på, hvor SF står i spørgsmålet.
- Partiets linje er - med et overvældende flertal - at vi synes, at Danmark står stærkere uden forsvarsforbeholdet, og at man skal stemme ja til at få det afskaffet.