Skal fagbevægelsen anbefale et ja, nej eller forholde sig neutralt til spørgsmålet om, hvorvidt forsvarsforbeholdet skal afskaffes ved folkeafstemningen den 1. juni?
Svaret på det spørgsmål skaber lige nu dybe sprækker i sammenholdet mellem de faglige organisationer.
Fagbevægelsens frontfigur, formand for FH, Lizette Risgaard, har meldt klart ud. Risgaard og FH anbefaler at stemme ja til at afskaffe forbeholdet.
Men det er en holdning, der nu møder modstand.
Formand for 3F København John Ekebjærg-Jakobsen vil bruge sin 1. maj-tale på at opfordre til et nej.
- Grundlæggende er vi imod at afgive mere suverænitet til EU. Det reagerer vi mod, hvad enten det er et spørgsmål om mindsteløn eller vores forbehold, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
3F København er den næststørste lokalafdeling i 3F. Bestyrelsen har vedtaget, at der aktivt skal arbejdes for et nej.
En anden stor og magtfuld lokalafdeling er 3F BJMF, der blandt andet organiserer de københavnske byggearbejdere.
Her har bestyrelsen endnu ikke taget stilling til spørgsmålet, men formand Claus Westergreen er ikke i tvivl.
- Jeg synes, man skal sige nej. Jeg har altid været irriteret over, at når vi snakker EU-forbehold, så tager vi dem en efter en og prøver at skære dem væk. Det er noget mærkeligt noget, siger formanden.
'Jeg forstår ikke, hvad der er foregået'
Dermed går de to lokalformænd op mod Lizette Risgaard.
På vegne af FH gik hun den 23. marts ud og anbefalede et ja.
Risgaard afviser at stille op til interview om den interne uenighed.
Men da FH gik ud med sin anbefaling, udtalte hun i en pressemeddelelse:
- Krig og ustabilitet i Europa har betydning for væksten og velfærden – og dermed også for europæiske og danske arbejdspladser.
De to lokalformænd kritiserer, at Risgaard melder sig aktivt på ja-siden.
- Det undrer mig, at man melder så hurtigt ud. Det, synes jeg, er fuldstændig forkert. Jeg synes, man skal have en ordentlig debat. Vi skal vel ud at snakke om det her og debattere det. Man må godt lige tale med kollegerne, før man brager ud og anbefaler et ja, siger Claus Westergreen.
FH er hovedorganisation for 64 fagforeninger. Der er stor forskel på, hvor store og magtfulde, de er. Fire af fagforeningerne, 3F, HK, FOA og Dansk Metal, repræsenterer til sammen mere end halvdelen af de 1,3 millioner medlemmer under FH.
Men af de fire store er det kun Dansk Metal, der som organisation anbefaler et ja. De tre andre forholder sig neutralt til spørgsmålet.
Derfor forstår John Ekebjærg-Jakobsen ikke, at FH kan ende med at anbefale et ja.
- FH bør være konsensus. Jeg synes, at Dansk Metal for meget får lov til at lægge en linje her. Jeg forstår ikke, hvad der er foregået.
Er det et problem?
- Ja, det synes jeg. Det er et problem, at vores paraplyorganisation tager stilling mod nogle af de store forbund. Jeg kan godt lidt konsensus, at man mødes på midten, og det synes jeg, man skulle have gjort i den her situation, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
FH's presseafdeling oplyser, at forretningsudvalget i FH har givet Lizette Risgaard grønt lys til at anbefale et ja.
Claus Westergreen bider mærke i, at opbakningen fra FH kom kort efter, at den socialdemokratiske regering bebudede, at der kom en folkeafstemning.
- Toppen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen er gode venner. Det er fint nok, og det kan vi godt bruge i mange sammenhænge. Men jeg bryder mig ikke om, at vi bare går med den vej, hvis regeringen siger, vi skal stemme ja til at afskaffe forbeholdet. Jeg kan godt lide, vi får en intern debat i fagbevægelsen, før vi udtaler os, siger Claus Westergreen.
'Arbejdere slår arbejdere ihjel'
Selv om der umiddelbart kan være langt fra forsvarsforbeholdet til det danske arbejdsmarked, mener John Ekebjærg-Jakobsen alligevel, at afstemningen er relevant for hans medlemmer.
- Det har det i forhold til, om EU skal have mere suverænitet eller ej. Det vil vi på et hvert punkt arbejde imod.
Hvorfor er det et problem for jer?
- Det er meget nemmere for os at håndtere Folketinget og troppe op og snakke med politikerne, end det er at skulle til Bruxelles og prøve at ændre noget der. Det er svært for lønmodtagere for Danmark at ændre en dagsorden der, siger formanden for 3F København.
Da EU's samarbejde på forsvarsområdet er mellemstatslig, og ikke er overstatslig, vil en afskaffelse af forsvarsforbeholdet som udgangspunkt ikke afgive suverænitet til EU. Derfor kræver det ikke en folkeafstemning efter Grundloven. Men da de fire forbehold blev indført i 1993 lovede politikerne, at de kun kunne afskaffes ved en folkeafstemning.
For Claus Westergreen er der også noget endnu mere principielt på spil.
- Vi har altid været imod krig. Når der er krig, så er det som regel arbejdere, der slås mod arbejdere. Det er sjældent generalerne, der slås ude på slagmarken. Det er sjældent præsidenter eller statsministre, der slås. Det er arbejderne, der slås på slagmarken, siger han.