Folk på overførselsindkomst flytter fra København og Aarhus

Om tyve år bor der ikke personer på sociale overførsler i København, frygter Lollands borgmester.

Lolland har i årevis fået sociale klienter fra hovedstadsområdet. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

I 2016 flyttede godt 6000 personer, der lever af offentlige ydelser som kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge, fra København og Aarhus.

Sidste år fraflyttede 7259 borgere på offentlige overførsler København, mens 2536 flyttede til byen. Det giver en netto fraflytning på 4723 sociale klienter fra København, viser tal, som Ugebrevet A4 har fået aktindsigt i.

I Aarhus var der i 2016 en netto fraflytning på 1000 personer, som forsørges af det offentlige.

Lolland har i årevis fået sociale klienter fra hovedstadsområdet. Sidste år fik kommunen 299 flere personer på offentlige ydelser. Det viser kommunens egne tal.

Lollands S-borgmester, Holger Schou Rasmussen, frygter, at der om tyve år ikke bor personer på sociale overførsler i København.

- Så bor der kun folk i København med arbejde og høje uddannelser, siger Holger Schou Rasmussen.

Lolland får ifølge egne beregninger kun refunderet 93 procent af udgifterne til personer på offentlige overførsler. Lolland har syv sager, hvor personer på overførsler er tilflyttet med støtte fra kommuner i hovedstadsområdet.

Minister: Ikke flere flytninger efter kontanthjælpsloftet

Borgmesteren forklarer fraflytningen med regeringens kontanthjælpsloft og 225 timers-regel. Det samme gør Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og SF's socialrådmand Thomas Medom i Aarhus.

Det afviser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Der flyttede færre på kontanthjælp i første halvår 2017 end i årene fra 2014 til 2016, siger han.

- Fra oppositionens side er det meget belejligt forsøgt at kæde problemstillingen sammen med regeringens jobreform, siger Troels Lund Poulsen.

- Her må jeg bare sige, at der ikke er sket flere flytninger, efter at kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen trådte i kraft.

Et par på kontanthjælp med to børn får typisk godt 400.000 kroner årligt i offentlige ydelser og tilskud. Det er 23.600 kroner efter skat om måneden, påpeger Troels Lund Poulsen.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, mener ikke, at Lolland og andre økonomisk pressede kommuner skal straffes, fordi de huser mange personer, som lever af offentlige ydelser som kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge. Kommunerne skal hjælpes økonomisk

- Det er vigtigt, at man får kigget på de sager i Lolland, som nogle kommuner bevidst tilskynder folk til at flytte til. Det skal vi have stoppet, og slå ned på de kommuner, der gør det, siger René Christensen

/ritzau/