Vælgerne belønner ikke ligefrem Venstre og Jakob Ellemann-Jensen for at gå i regering med Mette Frederiksen (S).
Venstre står nemlig til at få en vælgertilslutning på bare 10,6 procent - en tilbagegang på 2,7 procentpoint sammenlignet med folketingsvalget i november, hvor Venstre fik 13,3 procent af stemmerne.
Det viser den første meningsmåling, som Epinion har lavet for DR og Altinget, efter der er blevet dannet en ny regering.
- Vi vil selvfølgelig altid gerne ligge højere i meningsmålingerne. Men det kommer ofte med en pris, når man tager et ansvar. Særligt når man tager et regeringsansvar, siger Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin.
Venstres aktuelle vælgertilslutning på 10,6 procent er den næstdårligste for partiet, siden Epinion i 2008 begyndte at lave meningsmålinger for DR.
Kun i én enkelt måling, i april 2021, fik Venstre en dårligere vælgertilslutning med 10,4 procent.
Venstres løftebrud
Venstres politiske ordfører håber og tror på, at vælgerne nok skal belønne Venstre, når de kommer i gang med at levere politiske resultater som skattelettelser.
Hvorfor, tror du, Venstre ligger så lavt i målingen?
- Jeg tror det skyldes, at det ofte kommer med en pris, når man tager et ansvar. Og særligt når man tager et regeringsansvar, siger Morten Dahlin.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har indrømmet, at han har begået to løftebrud: At Venstre nu ikke længere vil have en uvildig advokatvurdering af, om der er grundlag for en rigsretssag mod Mette Frederiksen i minksagen. Og at pege på Mette Frederiksen som statsminister.
Tror du, at I bliver straffet for de meget store løftebrud, I har begået?
- Jeg tror, at det her er et symbol på, at det ofte kommer med en pris, når man tager et ansvar. Og særligt når man tager et regeringsansvar. Men vi håber på, at de meget synlige resultater også vil få Venstres tilslutning til at stige, siger han.
Regeringen mister flertal
Moderaterne står til at få samme tilslutning som ved valget: 9,3 procent.
Socialdemokratiet står til 27,0 procent - svarende til et enkelt mandat mindre end valgresultatet. Men forskellen på målingen og valget er så lille, at det ligger inden for den statiske usikkerhed.
Venstres tilbagegang betyder, at regeringen ville gå fra 89 til 84 mandater - uden de nordatlantiske mandater - og dermed miste sit flertal, hvis der var valg i dag.
Alligevel mener Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører i Socialdemokratiet, at det er en god måling for Socialdemokratiet.
Hvordan kan det være en god måling, når regeringen mister sit flertal?
- Det er en god måling, fordi Socialdemokratiet får så betydelig opbakning fra danskerne. Og kigger man på regeringen samlet, så er det meget, meget små udsving, siger Christian Rabjerg Madsen og tilføjer:
- Kigger man på andre målinger, kan man se, at der er en betydlig opbakning til, at vi har en bred regering i Danmark.
'Det er en tidlig julegave'
Derimod er der markant fremgang at spore for både SF og Enhedslisten.
For SF er der tale om den højeste vælgertilslutning i over 11 år. Vi skal tilbage til august 2011, hvor Villy Søvndal var formand, for at finde en Epinion-måling, hvor SF lå bedre.
SF står til at få 10,4 procent af stemmerne - mod 8,3 procent ved valget.
- Det er en tidlig julegave at få. Det, må jeg sige, er fantastisk, at vi nu bliver belønnet for det arbejde, vi har lavet, siger politiske ordfører, Karsten Hønge.
Han tror, at vælgerne har belønnet SF for at sidde med i regeringsforhandlingerne i lang tid og "ikke at være bange for magten". Men også for at være et konstruktivt oppositionsparti.
- Jeg tror, SF går frem, fordi vi er røde stemmer, der arbejder. Vi er villige til at gå efter magten. Men vi siger også stop, når balancerne kommer ud på en skæv måde, siger Karsten Hønge.
- Jeg lægger også mærke til, at rød blok går frem. Socialdemokratiet beholder stort set deres styrke. Til gengæld går både SF og Enhedslisten frem.
Men det kan I vel ikke bruge til noget som helst?
- Lige nu kan vi ikke bruge det til noget. Men vi kan bruge det til at vise, at der er saft og kraft i venstrefløjen, siger Karsten Hønge.
Liberal Alliance har historisk stor tilslutning
Venstre er ikke det eneste blå parti, der går tilbage efter valget.
Også Konservative går markant tilbage, selvom partiet valgte ikke at gå med i regering. Konservative går fra 5,5 procent ved folketingsvalget til 4,3 procent i målingen.
De Konservative har ikke ønsket at kommentere målingen.
Liberal Alliance står til stor fremgang i målingen og kan nu mønstre en opbakning på 9,6 procent. Dermed er der tale om den største vælgertilslutning, som Epinion nogensinde har målt til Liberal Alliance.
Det betyder, at LA lige overhaler Danmarksdemokraterne i målingen - og dermed står til at blive det største parti i den blå opposition.
- Det er vi rigtigt stolte af. Vi arbejder stenhårdt hver eneste dag for at få vælgernes opbakning. Så når det viser sig positivt i målingerne, så er vi rigtige glade for det, siger Liberal Alliances klima- og skatteordfører, Steffen W. Frølund.