I dag vil Folketingets afslutningsdebat løbe i timevis i Folketingssalen. Se debatten i playen herover.
Når politikerne fra de forskellige partier går på talerstolen, er der dømt dødt løb mellem rød og blå blok. Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.
Blå blok har nemlig oplevet en stigning til 49,5 procent siden seneste måling i maj, mens rød blok er faldet til 49,3 procent af stemmerne. Tilslutningen er behæftet med en statistisk usikkerhed på 1,2 procent, men reelt er der fuldstændig dødt løb i kampen mellem blokkene.
En af årsagerne til, at blå blok står bedre nu end ved seneste måling, er, at Venstre er gået fra 13,4 til 15,9 procent. Og det glæder Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.
- Vi glæder os selvfølgelig over, at Venstre går frem i de fleste målinger, men vi tager ikke noget for givet. Vi skal være ydmyge og arbejde benhårdt hver dag for at skabe solide politiske resultater for danskerne, siger han.
Troels Lund Poulsen mener, at de borgerlige partier skal fortsætte deres gode samarbejde, så Danmark kan få en ny regering.
- Danmark har brug for en ny regering, som ikke er magtfuldkommen og ikke vil bestemme over os alle sammen. Og jeg synes, de borgerlige partier har bevist, at vi har et stærkt samarbejde.
Tilbage i december måned afviste De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, over for Politiken at lave en forhåndsaftale om det blå statsministerkandidatur. Samtidig sagde han, at "det er naturligt, at det er den kandidat, der har flest mandater bag sig, der selvfølgelig bliver forhandlingsleder".
De Konservative er gået fra 15,5 til 14,2 procent siden seneste måling med en statistisk usikkerhed på 2,1 procent. Så også mellem de to potentielle blå statsministerkandidater er der dømt dødt løb.
DF står i stampe
Hos Dansk Folkeparti står det lidt i stampe, selvom de har været meget aktive den seneste måned og blandt andet har ført en meget aktiv valgkamp for et 'nej' til folkeafstemningen om det danske forsvarsforbehold den 1. juni.
DF har oplevet et fald fra 5,7 til 5,2 procent.
Politisk næstformand for Dansk Folkeparti René Christensen mener, at stilstanden skyldes alt det drama, der har været i partiet de seneste måneder, hvor blandt andet seks partimedlemmer er blevet løsgængere, og en arbejdsmiljørapport viste, at arbejdsforholdene i partiet er kritisable.
- Vi har haft utrolig meget uro i vores egne rækker over en periode. Når man har haft det i lang tid, så nogle gange er det meget rart at få ro på. At det ligger jævnt. Så kan man jo bygge ovenpå. Og det er det, vi er i gang med nu. Vi er jo i gang med at lave DF 2,0, siger René Christensen.
Stoklund er glad for, at hver fjerde dansker stemmer S
Socialdemokratiet har mindre vind i sejlene end ved seneste måling. De er faldet fra 28 til 25,5 procent. Det er dog inden for den statistiske usikkerhed, og det er derfor ikke sikkert, at de har oplevet et fald.
Rasmus Stoklund, der er politisk ordfører i Socialdemokratiet, tager målingen med ophøjet ro.
- Dansk politik er næsten altid meget tæt, og blokkene er næsten altid lige. Derfor glæder jeg mig over, at hver fjerde dansker stadigvæk har tillid til Socialdemokratiet, og at vi i målingen ligger nogenlunde på vores valgresultat fra 2019, siger han.
Ved Folketingsvalget i 2019 fik Socialdemokratiet 25,9 procent af stemmerne.
Statsminister Mette Frederiksen (S) skal udskrive valg inden den 5. juni 2023, men Rasmus Stoklund fortæller, at Socialdemokratiet arbejder videre, indtil statsministeren trykker på knappen.
- Hvornår det så bliver (valget, red.), det er der kun én, der ved. I mellemtiden arbejder vi ufortrødent videre. I den forgangne uge indgik vi en stor aftale med andre lande om at sikre grøn energi i Nordsøen, så vi bliver uafhængige af Putins gas, og så lavede vi en aftale om en ambitiøs sundhedsreform.
- Så vi har stadig arbejdstøjet på, siger han.
Afslutningsdebatten i Folketingssalen begynder i dag klokken 9.