I fremtiden skal der ikke længere stå på flere af dine madvarer, hvornår de mindst er holdbare til. EU's fødevareministre vil på mandag diskutere, hvorvidt mærkningen skal reduceres, og listen over fødevarer, der er undtaget af mærkningen, skal udvides.
Blandt dem, der støtter den ide, er Danmarks fødevareminister, Dan Jørgensen (S).
Det bekræfter Fødevareministeriet her til aften til DR Nyheder.
Forslaget er på dagsordenen, når EU's fødevareministre på mandag mødes for at diskutere, hvordan man kan mindske madspild. Det er Sverige og Holland, der har udformet diskussionspapiret, som den danske fødevareminister altså støtter.
Skal mindske madspild
Forslaget om at reducere brugen af mærket skal være med til at få forbrugerne til at spise maden efter udløbsdatoen. Hver dansker smider hvert år 90 kilo madaffald ud. Det fremgår af tal fra Miljøministeriet.
Og det vil fødevareministrene nu ændre på, fremgår det af diskussionspapiret, som nyhedsbureauet Reuters har set, og som støttes af Østrig, Tyskland og Luxemborg foruden Danmark, Holland og Sverige.
- Nødvendigheden af at reducere madtab og madspild hænger også tæt sammen med princippet om, at alle i verden har ret til en tilstrækkelig mængde mad, står der blandt andet i papiret.
Allerede initiativer på vej
Der er dog allerede initiativer på vej, der skal ændre på ordningen. Fra 13. december 2014 træder en ny lovændring i kraft. Herefter kan butikkerne sælge fødevarer, selvom de har overskredet datoen for 'mindst holdbar til'. Butikkerne må dog fortsat ikke sælge varerne efter datomærkningen for 'sidste anvendelsesdag'.
'Mindst holdbar til'-mærkningen bruges på ikke-letfordærvelige madvarer, som for eksempel brød, gryn og pasta. Her betyder holdbarhedsdatoen, at kvaliteten forringes efter datoen, men at maden som udgangspunkt stadig kan spises.
Derimod bruges mærkningen med 'sidste anvendelsesdato' på fødevarer, hvor der er en helbredsrisiko ved at indtage fødevaren, efter at datoen er passeret.