Fock efter sejr: Jeg skal ikke være statsministerkandidat

Nej til at være statsministerkandidat og ja til afgifter på kød og flyrejser, lyder det fra Alternativets nye leder.

Det bliver en speciel situation for Josephine Fock, når hun skal i gang med arbejdet som politisk leder for Alternativet.

For selv er hun ikke medlem af Folketinget. Der sidder i stedet fem andre politikere fra Alternativet. Den ene er den tidligere leder Uffe Elbæk. Den anden er Rasmus Nordqvist, som forsøgte at blive ny leder, men røg ud i anden valgrunde lørdag aften.

Og de sidste tre, Torsten Gejl, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique, pegede alle på Nordqvist som ny leder.

Josephine Fock er klar over, at hun har en særlig udfordring.

- Jeg har stor respekt for Rasmus, og jeg glæder mig til at samarbejde med ham. Men det er klart, han skal have tid til at komme sig over skuffelsen.

Hvor svært bilver det at lede en folketingsgruppe, du ikke selv er en del af?

- Det er klart, det er en udfordring, men jeg ved heldigvis meget om det parlamentariske arbejde, fordi jeg har været der før. Nu skal vi præcist finde ud af, hvordan vi får dagligdagen tilrettelagt, siger Josephine Fock.

Kaffe med Frederiksen

Josephine Fock er 54 år og var i 2013 med til at stifte Alternativet sammen med Uffe Elbæk. Det var Elbæk og Fock, der stod side om side til pressemødet, da partiet blev præsenteret i 2013.

  • Josephine Fock er medstifter af Alternativet, men ikke medlem af Folketinget. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Hun fremhæver Rasmus Nordqvist, partiets politiske ordfører, som en, hun vil arbejde særligt tæt sammen med. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Rasmus Nordqvist er den eneste af kandidater til posten, som også har en plads i Folketinget. Han gik ikke videre til 3. runde. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Godt 600 medlemmer af Alternativet var mødt frem i Amager Bio. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Uffe Elbæk bliver i Folketinget som menigt medlem. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Sascha Faxe røg ud i 2. runde. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Det ekstraordinære landsmøde blev holdt i Amager Bio i København, hvor godt 600 medlemmer var til stede. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Der var i alt seks kandidater til posten, og derfor tog det tre runder at snævre det ned til Josephine Fock. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
1 / 8

Nu kommer hun selv til at stå i spidsen for partiet.

Du har sagt, at du gerne vil drikke en kop kaffe med Mette Frederiksen. Hvad skal I snakke om?

- Jeg vil gerne tale med hende om, hvordan vi kan sikre, at Alternativet bliver inviteret med til alle forhandlinger. Det er rigtig mange forlig, vi ikke er med i. For eksempel folkeskolereformen, som vi skal til at diskutere igen. Der er vi ikke med. Der vil jeg gerne have en garanti for, at vi bliver inviteret med til alle forhandlinger, siger Josephine Fock.

Kommer du til at være statsministerkandidat ved næste valg?

- Nej, det kommer jeg ikke til.

Var det en fejl at gøre det sidst?

- Jeg bakkede op om, at vi gjorde det dengang, fordi vi troede, vi kunne blive tungen på vægtskålen. Det, som jeg så har sagt sidenhen, er, at vi måske skulle have ændret kurs i vadestedet.

Uffe Elbæk og Josephine Fock, da de sammen præsenterede Alternativet i 2013. Nu følger Fock efter Elbæk som politisk leder. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

- Og da vi ikke fik de mandater, vi havde håbet på, synes jeg, vi skulle have været med til at lave forståelsespapiret. For selv om vi ikke havde de afgørende mandater, kunne vi have været med til at presse regeringen yderligere, siger hun.

Klar til afgifter på kød

Josephine Fock siger selv, at hun er en politiker, der er klar i mælet. Og hun vil gerne sige, at hvis det står til hende, så kommer danskerne til at betale mere for de ting, der belaster kliamet.

- Vi skal arbejde for en seriøs grøn omstilling. Det er dét, som danskerne gerne vil have.

Vil du have flyafgifter og kødafgifter?

- Vi har en hel klimapakke, og jeg har selv stået i spidsen for to finanslovsforslag, hvor vi har foreslået, at der skal være afgifter på fly og kød – og det kommer vi til at fortsætte med. Derudover synes jeg, at vi skal have en skattereform, hvor vi laver skat på CO2-udledning. Det skal være forureneren, der betaler, siger Josephine Fock.