Betalte spisepauser, lærernes arbejdstidsregler og lønudviklingen for offentligt ansatte var de store diskussionsemner i denne uges udgave af DR2-programmet ‘Debatten’.
Blandt de medvirkende var Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA, der onsdag morgen forlod Forligsinstitutionen uden en overenskomstaftale for de omtrent 750.000 offentligt ansatte.
Undervejs i diskussionen bliver forhandleren spurgt ind til løndelen af programmets vært, Clement Kjersgaard: Hvad er det I har fået tilbudt nu, Dennis? 8 procent over tre år?
Det bekræfter Kristensen:
- Ja, det er så den samlede arbejdsgiveromkostning, hvoraf lønnen udgør et stort punkt.
Solidaritetspagten viser sit værd
Arbejdstagerne på tværs af faggrupper i kommuner, regioner og stat har aftalt at stå skulder ved skulder i forhandlingerne, bedre kendt som solidaritetspagten eller musketereden.
Og spørger man Dennis Kristensen, er det dét, der nu lønner sig:
- Den eneste grund til, at vi har fået det tilbud nu, er, at vi har lavet den solidaritetspagt. Det er den, der har presset det igennem. Arbejdsgiverne har set: “Vi er altså nødsaget til at give os på lønnen”, for de vil nødigt give sig i forhold til det med spisepausen, for dem der ikke har nogen i forvejen, og i forhold til lærernes arbejdstid.
Forhandlingerne genoptages i Forligsinstitutionen fredag kl. 10.00, hvor forhandlerne fra stat, regioner og kommuner igen møder op.
Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard som vært, når overenskomstforhandlingerne på det offentlige område debatteres: Fair krav?
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5acd3615a11f9f1294ff3eb0