Et nyt lovforslag fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) har i dag påkaldt sig FN's interesse.
I forslaget lægger Venstre-regeringen op til, at det blandt andet skal være sværere for flygtninge, der får såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark, at få familien til Danmark via familiesammenføring.
Og netop det forhold har fået FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) til at rette skytset mod den danske regering.
Flygtninge vil stadig søge mod DK
Nu uddyber den europæiske leder af FN's Flygtningehøjkommissariat, hvorfor FN ikke bryder sig om det danske lovforslag.
Her er en af pointerne, at det ikke mindsker flygtningestrømmen mod Europa og Danmark at begrænse retten til familiesammenføring for de syrere, der har fået asyl i form af midlertidig beskyttelse i Danmark.
I stedet vil det få flere til at flygte ulovligt, lyder det fra FN.
- I det forslag, den danske regering lægger frem nu, vil mulighederne for familiesammenføring for syrerne med midlertidig beskyttelse i Danmark blive begrænset. Men vi ved erfaringsmæssigt, at hvis en flygtning efterlader sin familie bag sig i et naboland til Syrien, så er det blot et spørgsmål om tid, før denne familie vil komme, siger Vincent Cochetel, leder af FN’s Flygtningehøjkommissariat i Europa.
- Så politikere har to valg: Enten kommer de lovligt, eller også kommer de ulovligt med smuglerne. Så de begrænsninger, som et antal europæiske stater laver i forhold til retten til familiesammenføring, er den forkerte løsning.
Et forslag som det danske vil få flere til at vælge den ulovlige vej til Europa, understreger han.
- Der vil være flere folk, som vælger at gå ombord i bådene, fordi de vil føle, at den eneste mulighed, de har for at slutte sig til deres far, mor eller ægtefælle, vil være at rejse ulovligt via smuglerne med både fra Tyrkiet til Grækenland og hele vejen til Danmark eller andre lande, siger han.
Færre kræfter på at lære dansk
Vincent Cochetel peger også på, at lang ventetid på familiesammenføring kan få flygtninge i Danmark til at integrere sig mindre.
- Et flertal af flygtningene vil stadig have ret til familiesammenføring, men i tilfældet med syrerne, der vil få midlertidige beskyttelse, vil de komme til at vente tre år. Og når folk venter i tre år, så bruger de færre kræfter på at lære sproget, finde et job og forsørge sig selv, siger han.
Mange europæiske lande står over for udfordringer, og at det kan være nødvendigt at sende et signal til smuglernetværk om, at ikke alle kan komme til Europa, medgiver Vincent Cochetel. Men at gøre dette i forhold til syriske flygtninge er forkert, siger han.
Han peger på, at familiesammenføring er en international og fundamental ret, og at folk vil blive ved med at flygte mod Europa, så længe der er konflikter i lande som Syrien.
- Realiteten er, at så længe kriserne i Europas nabolande ikke er løst, så vil folk blive ved med at komme. Og det er ikke den her slags ændringer i lovgivningen, som vil gøre en forskel. Folk vil stadig komme, fordi de flygter for livet og for frihed, siger han.
Danmark skal blive ved med at engagere sig internationalt i at finde politiske løsninger og tilbyde humanitær bistand til landene omkring Syrien, Afghanistan og Irak, lyder opfordringen fra den regionale leder af FN's Flygtningehøjkommissariat, der også understreger, at Danmark generelt har tradition for at have et godt asylsystem.
V: Omfattende, men vigtige stramninger
Venstres integrationsordfører afviste tidligere i dag FN's kritik af det danske lovforslag.
- Vi er godt klar over, at der er tale om meget omfattende stramninger, og at vi går til kanten af konventionerne. Men hvis ikke vi får strammet op, risikerer vi at ende med alt for mange asylansøgere som i Sverige, hvor folk nogle gange bliver nødt til at sove på gaden, siger integrationsordfører Marcus Knuth.
Han påpeger, at Danmark i stort omfang hjælper folk i nød.
- Jeg kan ikke se, hvad der skulle ligge til bund for kritikken. Derudover er vi et af de lande i Europa, der hjælper allermest i nærområderne, så vi yder en kæmpe indsats for folk i nød, siger han.
- •
Midlertidig beskyttelse
- •
Midlertidig beskyttelsesstatus er en af flere former for asyl, flygtninge kan få i Danmark.
- •
Denne begrænsede form for beskyttelse blev indført sidste år og gives til asylansøgere, der ikke er individuelt forfulgt, men kommer fra lande, hvor situationen er særlig alvorlig med vilkårlig vold og overgreb på civile.
- •
Opholdstilladelsen er begrænset til 1 år, men kan forlænges år efter år.
- •
Målet er, at folk opholder sig i DK i kort tid.
- •
Der er i dag mulighed for familiesammenføring efter 1 år.
- •