Udenrigsminister Kristian Jensen (V) meddelte tidligere i dag, at man trækker de nedslidte F-16 fly og personalet hjem fra deres kamp mod Islamisk Stat i Irak.
Det sker efter flymekanikerne i slutningen af juli skrev et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor de opfordrede regeringen til at trække flyene hjem, da man ikke ville kunne løse opgaverne ordentligt.
Derfor er flymekanikerne også glade for nyheden om hjemsendelse af F-16 flyene, men armene er ikke helt oppe over hovedet.
- Det er rigtig godt, de trækker dem hjem, men jeg er lidt mere skeptisk, når man siger, de skal sendes ud igen så hurtigt, siger Jesper Korsgaard Hansen, formand for den største faglige organisation i forsvaret Centralforening for Stampersonel, til DR Nyheder.
Mangler personale
Planen for flyene er, ifølge udenrigsministeren, at flyene skal ordnes hurtigst muligt og på vingerne igen senest til foråret eller forsommeren 2016.
Det er dog langt fra holdbart, siger Jesper Korsgaard Hansen.
- Når jeg siger det ikke er realistisk, er det jo ikke fordi flyene er slidt. Det er den mindste del af det hele. Ingen fly kommer af sted, uden vi er helt sikre på, de kommer hjem igen. Det er simpelthen mangel på personel, dem der skal servicere flyet, der er problemet, og der er jeg skeptisk i forhold til, om man kan skaffe dem på et halvt år.
Ifølge Jesper Korsgaard Hansen er udfordringen, at det private erhvervsliv trækker i mekanikere, teknikere og specialister, hvilket gør, at de simpelthen ikke er at finde i forsvaret.
Politikere skal leve op til ansvar
Hvis det skal hænge sammen for flyenes personale, kræver det at politikerne lever op til deres ansvar og skaber nogle vilkår, der kan trække mere personale tilbage til forsvaret.
- Vi er kommet til et punkt, hvor vi er nødt til at sige noget. Politikerne er nødt til at stå ved det ansvar, der er omkring de beslutninger, de tager. Det er ikke et spørgsmål om at løse opgaverne. Det er et spørgsmål om, at vi også vil have et familieliv til at hænge sammen, fortæller Jesper Korsgaard Hansen.
Ifølge formanden burde deres holdninger ikke komme som en overraskelse, da det står sort på hvidt i forsvarsforliget, at personalet skal hjem og have en pause i et til to år.
- Det er ikke muligt, at man er otte uger ude, otte uger hjemme og når man så er hjemme, og skal afspadsere, så skal man også løse opgaver herhjemme. Det kan man jo ikke blive ved med i en uendelighed. Det siger sig selv, siger han.