Fremover skal man sikre sig, at alle parter er enige om det, hvis man har samleje.
Det er hovedfokuset i en ny lov om voldtægt, der skal sikre, at samleje bliver baseret på samtykke, som netop er blevet præsenteret af justistminister Nick Hækkerup (S) og støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten.
- Vi går fra et system, hvor der skulle være tvang og vold for, at det var voldtægt, siger Nick Hækkerup.
Hvis loven bliver en realitet, er der tale om voldtægt, hvis der ikke er samtykke.
- Det vil sige, at det er voldtægt, hvis man ikke er enig om det. Grundlæggende - der er selvfølgelig nuancer. Det er et kæmpe skridt for ligestillingen og for ligeværd, siger han.
Har man ikke fået et samtykke til samlejet, så vil man kunne blive dømt for voldtægt.
Dermed vil fokus blive flyttet fra, om man har sagt nej til, om man har sagt ja.
Hvad er et samtykke?
Samtykke behøver ikke være sagt med ord - og der skal heller ikke skrives under på nogen aftaler, lyder det.
Så hvordan giver man så et samtykke?
- Det kan man gøre ved at spørge, siger Nick Hækkerup.
- Men det kan også gives inddirekte. Ved den kontakt man har og den opførsel, der er. Man skal ikke frem med papir og pen, siger han.
Af aftaleteksten fremgår det, at kys, berøringer, nydende lyd og "relevante bevægelser" kan være udtryk for samtykke. Det understreges, at flirt eller eksempelvis kys tidligere på aftenen ikke kan sidestilles med, at der er givet samtykke.
At man er gået med en person hjem kan heller ikke i sig selv anses som samtykke til et samleje, lyder det.
- Det seksuelle sprog er meget mere end bare det talte ord. Det er virkeligheden det, vi har prøvet - i al sin besværlighed - at komme rundt om, siger Nick Hækkerup.
Brug den sunde fornuft
Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, afviser ligesom justitsministeren, at der kan komme tvivlstilfælde, hvorvidt der rent faktisk er givet samtykke eller ej.
- Jeg er ikke i tvivl om, at langt de fleste mennesker godt ved, når der er samtykke til sex. Men denne her lovgivning handler om, at når man er i tvivl, så skal man lige spørge. Sværere er det ikke.
- Det handler om retten over egen krop. Når der er nogen andre, der rører ved din krop, så skal du ikke have sagt nej, så handler det om at sige ja, siger Rosa Lund.
Kristian Hegaard, der er retsfordfører hos De Radikale, kalder den nye aftale for"retshistorie".
- Det er sådan, at 6.000-24-000 årligt bliver udsat for seksuelle overgreb og kun 1.000 fører til anmeldelse, og endnu færre domfældes. Det skriger til himlen, og det bliver der nu rettet op på, siger ham.
Gik imod Straffelovrådet
I februar fremlagde Straffelovrådet sin betænkning om en ny voldtægtsbestemmelse.
Her anbefalede 10 af rådets 11 medlemmer, at den nye lov skal basere sig på frivillighed frem for samtykke. Men det har regeringen og støttepartierne altså besluttet ikke at lytte til.
Straffelovrådets arbejde var sat i gang af den tidligere regering.
Aftalen skal nu sendes i høring. Regeringen og støttepartierne håber, loven kan træde i kraft ved årsskiftet, siger Nick Hækkerup.
Tidligere i år kiggede DR's program Kriminelt nærmere på den nuværende lovgivning om voldtægt. Du kan se afsnittet her.