Flere partier vil bremse kongehusets hemmelige gaver

Kongehuset selv lægger nu også op til nye retningslinjer.

Alle større gaver, som kongefamilien modtager, bør fremgå af en offentlig liste, mener flere partier. (Foto: © mads nissen, Mads Nissen/ info@madsnissen.com/ www.madsnissen.com)

Det skal være slut med, at kongefamilien kan modtage store gaver fra erhvervslivet og holde det hemmeligt.

Sådan lyder det nu fra en stribe partier på Christiansborg, der vil have ændret reglerne, så større gaver til kongefamilien fra kommercielle aktører bliver offentliggjort.

- Jeg synes, vi skal have noget gennemsigtighed, sådan at de gaver, kongehuset modtager over et vist beløb, fremgår af en offentlig liste. Det er en smule forældet ikke at have indsigt i det, siger De Radikales finansordfører, Samira Nawa.

Hvor man i andre lande har helt klare regler for, at større gaver skal offentliggøres, så offentligheden kan se, hvad der er givet og fra hvem, så har man ikke sådanne regler i det danske kongehus.

Men det skal ændres, mener også Enhedslisten.

- Jeg frygter, at nogle mennesker kan købe sig til en privilegeret adgang til kongehuset. Derfor bør der være regler for gennemsigtighed, siger partiets demokratiordfører, Rosa Lund.

Også hos Danmarksdemokraterne mener man, at det giver god mening at kigge på reglerne.

- Bare det, at vi snakker om det, viser, at der er en interesse for det. Og jeg synes, det er en lille ting. Jeg kan ikke forestille mig, at kongefamilien vil have noget som helst imod det, siger Søren Espersen, der er partiets kulturordfører.

Kig mod Norge

Kongehuset selv har i kølvandet på kritik fra flere eksperter oplyst, at kongeparret har besluttet at ændre i retningslinjerne for gaver.

Kongehuset har dog ikke oplyst, hvordan retningslinjerne skal være fremadrettet.

Sidst kongehuset ændrede på retningslinjerne var i 2018, hvor man besluttede, at de kongelige ikke længere måtte modtage biler som gave fra erhvervslivet.

Ændringen kom, efter at medlemmer af den kongelige familier i årevis havde fået biler af kommercielle aktører. Blandt andet modtog kongeparret ikke mindre end fem biler i gaver på deres bryllupsdag.

Og det er godt, at kongeparret selv kan se, at man bør stramme op på gavereglerne, mener De Radikale.

- Det er dejligt, at de selv kan se, at reglerne skal ændres. Så håber jeg bare, at de nye regler er gennemsigtige, sige Samira Nawa.

Spørger man De Radikale, så bør kongehuset tage ved lære af det norske kongehus.

Her besluttede man i 2015 at dæmme op for gavestrømmen fra erhvervslivet.

Det norske kongehus skal som udgangspunkt takke nej til gaver fra kommercielle aktører, og alle gaver på mere end 1.000 norske kroner, der ikke er fra familie eller venner, bliver offentliggjort på en liste på kongehusets hjemmeside.

Også i Spanien og Storbritannien offentliggør kongehusene lister med de officielle gaver, de modtager.

Og det er oplagt at lave lignende regler herhjemme, mener Rosa Lund.

- Jeg synes, de norske regler er rigtig gode, de skaber en god gennemsigtighed, og det synes jeg også, vi skal have i Danmark, siger hun.

Hos Danmarksdemokraterne vil man have mere åbenhed, men reglerne behøver ikke være helt så strikse som i Norge.

- I Norge er det ved gaver på 1.000 kroner. Det synes jeg er alt for lidt, men altså et gedigent beløb på 25.000 til 50.000 kroner, det er da en rigtig god ide at få det offentliggjort, siger Søren Espersen.

Op til kongehuset selv

Mens nogle partier ønsker mere åbenhed, så vil andre partier på Christiansborg helst ikke blande sig i, hvad kongehuset får af gaver, og hvem de modtager dem af.

- Det er helt op til kongehuset selv, siger Mikkel Bjørn, kongehusordfører for Dansk Folkeparti.

Liberal Alliance vil som eneste parti slet ikke svare på, hvad partiet mener.

Heller ikke regeringspartierne vil blande sig i reglerne.

- Jeg synes, det skal være helt op til kongehuset selv at bestemme, hvordan man vil indrette sig i forhold til gaver. Det er kongehuset, der i givet fald tager imod gaver og derfor også op til dem, i hvilket omfang der skal være en åbenhed omkring det, siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Du har selv, som minister, skullet offentliggøre de gaver, du fik, for at det kan være gennemsigtigt for borgerne. Bør der ikke gælde det samme for et kongehus?

- Nu er det jo ikke sådan, at kongehusets magt har en konkret påvirkning af for eksempel politiske beslutninger. Det er fordelen ved at have et konstitutionelt monarki, siger Benny Engelbrecht.

I Norge har man for eksempel valgt den regel, der siger, at gaver over 1.000 kroner skal offentliggøres. Også gaver til kongehuset fra private firmaer. Hvad siger du til den grænse på 1.000 kroner, man bruger i Norge?

- Jeg synes, det skal være op til kongehuset selv at bestemme, alt den stund, at vi ikke har tænkt os at blande os politisk. Men jeg synes jo selvfølgelig, at det er klogt, når kongehuset generelt siger, at man vil gå til opgaven med en modernitet, siger Benny Engelbrecht.

DR Nyheder ville gerne have spurgt kongeparret om deres syn på gaver fra erhvervslivet, men det har ikke været muligt at få et interview.

Det fremgår ikke af det skriftlige svar fra Kongehuset, hvordan de har tænkt sig at ændre reglerne, eller hvornår de nye regler træder i kraft.