Hvordan kunne det gå så galt, da Danmark onsdag blev ramt af et voldsomt snevejr, der forårsagede aflyste tog, færger, der ikke kunne lægge til land, og strandede bilister.
Det spørgsmål stiller flere af Folketingets partier nu.
Særligt situationen på den jyske motorvej E45, hvor bilister var strandet i op mod et døgn, får flere til at kalde på en undersøgelse.
- Det kalder på at få undersøgt, hvordan det overhovedet kan ske, at man ikke kan få hjælpen frem, lyder det fra den konservative gruppeformand, Mai Mercado.
Også Nye Borgerlige melder sig i koret.
- Det er relevant at finde ud af, hvad årsagen er til, at det går så galt, som det gør nu, lyder det fra formand Pernille Vermund, der også vil se på, om det danske beredskab har nok ressourcer.
Hos SF mener gruppeformand Karina Lorentzen også, at det giver mening at evaluere myndighedernes indsats.
Men dér stopper enigheden med de andre partier så også.
Hun mener nemlig ikke, at det giver mening at forestille sig, man kan have et beredskab, der kan håndtere det, som hun kalder for en "ekstraordinær situation".
- Når man får et snefald, som er så voldsomt og så hurtigt, så kan vi ikke have nok politibetjente og falckreddere og andet godtfolk, som skal hjælpe til i trafikken.
- Så handler det også om at have omtanke og ikke at køre ud i sådan et vejr, lyder det fra Karina Lorentzen.
Kropstemperatur på 35 grader
Det er særligt situationen på den jyske motorvej E45, som har trukket overskrifter de seneste døgn.
Onsdag meddelte politiet, at ingen skulle overnatte på motorvejen, efter den blev spærret af flere trafikuheld.
Det viste sig ikke at holde stik. Flere bilister oplevede at måtte vente på motorvejen i mere end 20 timer. Forinden havde politiet dog frarådet al unødig udkørsel.
Finn Petersen var en af dem, som strandede i 20 timer. Selvom han fik udleveret en mindre madpakke af Beredskabsstyrelsen, frygtede han alligevel for helbredet, da han har type 1-diabetes.
- Jeg var bange til sidst, og der havde jeg også haft ringet til min læge for at spørge, hvad jeg skulle gøre, har Finn Petersen fortalt til DR Nyheder.
Også Rikke Blume var endnu en af de mange bilister, som var fanget natten over på E45.
- Manglen på information, det er jo frygteligt, har hun sagt.
Et 80- og 84-årigt ægtepar Peder og Hanne Arentsen har fortalt, hvordan de tilbragte 20 timer i en sygetransport uden varme på E45. Sygetransporten var en elbil, og strømmen løb hurtigt i bund. Dermed var sygetransporten uden varme.
Parrets datter, Inge Hinge, har fortalt til TV2 Østjylland, at hun flere gange kontaktede myndighederne for at få hjælp til sine forældre – uden held.
- Min mor var på sygehuset med sit kredsløb, hun kan ikke holde sig selv varm. Det bliver ikke bedre af, at hun så bliver nedkølet til 35 grader, har Inge Hinge fortalt.
Politikerne vil på banen
Det er blandt andet historierne ovenfor, der nu får både de Konservative og Nye Borgerlige til at kalde på politisk handling.
I første omgang vil de Konservative have afdækket, ”hvad der egentligt gik galt.”
- Det er vigtigt, at vi får draget en læring til en anden god gang. Det kan jo godt være, at der er noget i myndighedernes arbejde, der kan forbedres.
- Det handler om at få afdækket, hvad der egentligt skete i den situation. Hvorfor kom hjælpen så langsomt. Hvorfor sad nogen fanget i et døgn? Og så drage den nødvendige læring, siger de Konservatives gruppeformand, Mai Mercado.
Politiet havde jo meldt ud, at man skulle undgå unødig udkørsel. Hvis bilisterne modsætter sig politiets opfordring, er de så ikke selv skyld i, at de ender i en snedrive?
- Det er svært at bebrejde de bilister, der kørte ud. I stedet for at have den store pegefinger fremme, så er det vigtigt at få afdækket, hvad der gjorde, at beredskabet var så lang tid om at komme frem, siger Mai Mercado.
Også Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, vil have undersøgt, om beredskabet fungerede, som det skulle det seneste døgn. Allerede nu foreslår hun dog at styrke det danske beredskab med flere midler.
- Det er ret katastrofalt, at vi har en situation i Danmark, hvor vores beredskab ikke er tilstrækkeligt, lyder det fra Pernille Vermund, der kalder eksemplerne for ”ikke i orden".
- Der er lande med meget mere frost, med høje bjerge og med anden form for uvejr, som er vant til at tackle den her slags, men lige så snart der falder lidt sne i Danmark, så er det aflysninger og blokerede veje, siger hun.
I går sagde Rene Raffo, politiinspektør ved Østjyllands Politi, at Østjyllands Politi troede, de kunne løse opgaven. Men de massive snemængder og fastkørte bjergningskøretøjer gjorde, at det alligevel ikke var muligt.
Han fortalte også, at politiet kommer til at evaluere indsatsen.
Justitsministeren: 'Ikke godt'
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har ikke mulighed for at stille op til interview, men skriver i et svar, at mængden af sne, som ramte Danmark onsdag var ekstraordinær, og at politiet knoklede sammen med de øvrige myndigheder for at løse situationen.
- Men det er selvfølgelig ikke godt, at bilister bliver nødt til at overnatte i deres biler, fordi myndighederne ikke når frem, skriver han og fortsætter:
- Politiet har selv udtalt, at opgaven ikke blev løst tilfredsstillende, og at politiet sammen med de øvrige myndigheder, der var involveret, derfor vil evaluere indsatsen. Det lyder fornuftigt.
Han understreger også vigtigheden af, at man følger myndighedernes anbefalinger, når for eksempel de fraråder unødvendig kørsel.