Flere faggrupper vil have del i pengene, når regeringen senere i dag inviterer til forhandling om højere løn

Bioanalytikere frygter for deres fremtid, hvis de ikke får del i de ekstra lønkroner til velfærdsmedarbejdere.

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil klokken 12.30 i dag fortælle mere om trepartsforhandlingerne. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Sygeplejersker, sosu-assistenter og andet velfærdspersonale er rykket et skridt tættere på en lønforhøjelse.

Det står klart forud for dagens pressemøde, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) klokken 12.30 vil invitere til trepartsforhandlinger for at styrke rekruttering og fastholdelse af medarbejderne.

For omkring en uge siden satte statsminister Mette Frederiksen (S) navne på de faggrupper, som hun mener bør have mere i løn.

Her lød det, at landets pædagoger, sygeplejersker, sosu-medarbejdere og ansatte i Kriminalforsorgen fremover skal have 2.500 kroner mere i løn om måneden.

Dermed blev bioanalytikere ikke nævnt, hvilket Nickoline Rye Vestergaard har bidt mærke i.

Hun er bioanalytiker i afdelingen Blodprøver og Biokemi på Aarhus Universitetshospital, hvor hun også er tillidsrepræsentant.

Hun mener, at bioanalytikerne i lige så høj grad fortjener mere i løn som de andre faggrupper.

Bioanalytikere: Vi opfylder kravene

- Der er præcis lige så meget brug for os i sundhedsvæsnet. Der vil ikke kunne stilles diagnoser eller laves behandlingsplaner, hvis det ikke var for bioanalytikere, siger Nickoline Rye Vestergaard.

Hun mener, at bioanalytikerne opfylder de krav, som regeringen har opstillet for at være en del af trepartsforhandlingerne.

Nickoline Rye Vestergaard vurderer, at det kan betyde, at færre vil uddanne sig til bioanalytiker, hvis lønnen ikke bliver højere. (© DR)

- Vi arbejder med mennesker, vi har rekrutteringsproblemer, vi har skæve arbejdstider og arbejder hele året, ligesom de andre faggrupper der er blevet nævnt. Derfor opfylder vi kriterierne, og derfor mener jeg også, vi bør være med, siger hun.

Socialrådgiverne har også været ude og sige, at de mener, de også tilhører gruppen, der skal have mere i løn. Også Politiforbundet og Centralforeningen for Stampersonel i Forsvaret har været kritiske over for Mette Frederiksens udmelding.

Sygeplejerske sigter efter 5.000 kroner ekstra

Blandt sygeplejeskerne håber man, at Mette Frederiksens løfte om 2.500 kroner ekstra om måneden vil blive overholdt.

- Der vil være en start til at få nogle af de kolleger, som har forladt erhvervet, tilbage i arbejde, siger Linda Lundh, der er sygeplejerske på hjertemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Hun siger dog, at der stadig er et stykke vej til den lønstigning på 5.000 kroner i grundlønnen, som hun ønsker.

- Det vil gøre det nemmere at få de erfarne sygeplejersker tilbage på afdelingerne, så man kan skabe nogle bedre arbejdsvilkår. Det store problem er, at vi er for få, så vi knokler mere, hvilket gør det endnu hårdere at være på arbejde, siger Linda Lundh.

Linda Lundh frygter, at pengene skal deles af for mange faggrupper, så der i sidste ende bliver færre til sygeplejerskerne. (© DR)

Hun frygter, at trepartsforhandlingerne kan ende med, at for mange grupper bliver inkluderet, så man spreder lønkronerne ud på for mange ansatte.

- Det vil skuffe mig, hvis vi kommer under 2.500 kroner om måneden. Det, jeg hører regeringen sige, er, at vi skal have udlignet løngabet mellem os og andre faggrupper.

Desuden er hun også bange for, at de 2.500 kroner ender med at blive udmøntet over en længere årrække, så det ifølge hende kun bliver "et latterligt beløb" i lønstigning de første år.

- Det allervigtigste er, at pengene kommer hurtigt. Jeg tror, rigtig mange sygeplejersker vil føle sig til grin, hvis lønstigningen bliver udmøntet over syv år, siger hun.

På onsdag begynder trepartsforhandlingerne med et såkaldt sættemøde. Her er det meningen, at selve forhandlingsforløbet skal planlægges.