Fiskeriforening venter ro efter aftale om strammere kvoteregler

Formand for Danmarks Fiskeriforening håber på mindre "folketingsfnidder om fiskeriet" efter ny fiskeriaftale.

Gennem strammere regler, mere kontrol og skærpede sanktioner i form af bøder skal aftalen forhindre, at få kvotekonger kan sætte sig på en stor andel af kvoterne. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Hos Danmarks Fiskeriforening har man ventet længe på torsdagens politiske aftale, der strammer reglerne for fiskekvoter, så de ikke ender på for få hænder.

Formand Svend-Erik Andersen forventer nemlig, at der med aftalen bliver "ro omkring fiskerierhvervet" efter en tid med de udskældte kvotekonger øverst på dagsordenen.

- Vi er godt trætte af den mistænkeliggørelse, der har været det seneste halve år, siger han.

Svend-Erik Andersen glæder sig over, at aftalen "sætter en stopper for stråmandsvirksomhed" og strammer op på reglerne for, hvem der ejer kvoterne.

- Vi har i længere tid appelleret til, at der blev lavet en ordning, hvor man ikke alene overholder de gældende regler, men også overholder intentionerne bag.

- Det mener vi, at reglerne kan være medvirkende til, siger han og understreger, at han ikke har læst selve aftaleteksten.

Og så håber Svend-Erik Andersen, at andre emner som en EU-reform af fiskeriet og konsekvenserne af Storbritanniens skilsmisse fra EU kan få lov at fylde mere, efter at aftalen er faldet på plads.

- I stedet for at have fokus på folketingsfnidder om fiskeriet, tilføjer han.

Sagen kort

  • Hele Folketinget bakker op om fiskeriaftalen. Den kommer, efter at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne i august rettede deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.

  • Gennem strammere regler, mere kontrol og skærpede sanktioner i form af bøder skal aftalen forhindre, at få kvotekonger kan sætte sig på en stor andel af kvoterne.

  • Blandt andet indføres en ny model for opgørelse af kvoteejerskab, så det ikke vil være muligt via kreative konstruktioner at eje eller disponere over kvoter ud over det gældende loft.

  • Aftalens elementer implementeres løbende næste år. Den forventes fuldt implementeret 1. januar 2019.

/ritzau/