Finanslov på plads: Bonus til boligejere og bilkøbere

Grundskylden fastfryses næste år, og registreringsafgiften på de dyreste biler sænkes. Sundhedsområdet og de ældre får også et løft.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer finansloven.

Venstre-regeringens første finanslov er i hus.

Det står klart, efter at de fire partier i blå blok efter et længere forhandlingsforløb netop har givet endeligt håndslag på en aftale for det, der populært betegnes som statens husholdningsbudget for næste år.

- Sundhed- og ældreområdet får det bedre, og det bliver lettere at være bilejer, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som også fremhæver et løft til boligejerne.

Se finansministeren fremlægge finansloven for 2016:

Et af regeringens slagnumre på næste års finanslov er, at man afsætter 2,4 milliarder kroner til sundhedsområdet, hvor de ældre og demente også tilgodeses med en styrket indsats.

Dansk Folkeparti har desuden fået sin såkaldte "ældremilliard" igennem, siger formand Kristian Thulesen Dahl.

Læs mere om aftalen her.

Grundskyld fastfryses

Et andet hovedpunkt i aftalen er, at grundskylden fastfryses i 2016, så den næste år har samme niveau i kroner og ører som i år. Det har Liberal Alliance og især Konservative haft som hovedkrav i de forudgående forhandlinger.

Fastfrysningen af grundskylden koster statskassen 570 millioner kroner.

Derudover tilgodeses bilkøbere også. Registreringsafgiften på biler sænkes med den nye aftale fra 180 til 150 procent, hvilket angiveligt vil gøre en mellemstor familiebil omkring 10-20.000 billigere end i dag.

Den nedsættelse af registreringsafgiften, som partierne er blevet enige om, vil betyde, at der kommer 350 millioner kroner mindre i statskassen.

Afgiften beregnes i dag som 105 procent af bilens værdi op til 79.000 kr. og 180 procent af resten.

De billigste biler får dog ikke noget nedslag på registreringsafgiften. Her fastholdes afgiften således på de nuværende 105 procent.

Gaver til erhvervslivet - godt nyt for friskoler

Foruden boligejere og bilkøbere kommer især erhvervslivet til at nyde godt af den blå finanslov.

En række afgifter afskaffes helt og sænkes, ligesom familieejede virksomheder tilgodeses, da det bliver billigere at overdrage et firma til et nært familiemedlem.

Der afsættes desuden 210 millioner kroner til en erhvervsbeskatningsreform, som skal sættes i gang fra næste år.

Friskolerne får også en håndsrækning. Der afsættes i alt 120 millioner kroner om året til at øge tilskuddet til frie grundskoler med to procentpoint til i alt 73 procent af udgiften pr. elev i folkeskolen.

Med aftalen accepterer Dansk Folkeparti – og de øvrige partier – regeringens forslag om et såkaldt udgiftsloft i kommunerne. Det er det samme som regeringens såkaldte ”omprioriteringsbidrag” for kommunerne og svarer til en samlet besparelse på over to milliarder kroner.

Dansk Folkeparti har dog tidligere gjort det klart, at partiet er imod minusvækst i kommunerne, med mindre pengene øremærkes til kommunal velfærd. En sådan øremærkning fremgår dog ikke direkte af aftalen.

Pengene til de forskellige ønsker hentes blandt andet på en lavere ulandsbistand, færre penge til forskning og som nævnt besparelser i kommunerne.