Store flygtningestrømme og druknede flygtninge i Middelhavet har fået debatten om udviklingsbistand til at blusse op.
Blandt andet i Debatten på DR2, hvor der opstod uenighed om, hvilken regering, der bruger flest penge uden for Danmarks grænser.
Skal man tro Venstres Jakob Ellemann-Jensen er det den tidligere regering:
'Regeringen bruger færre penge uden for Danmark af udviklingsbistanden, end den tidligere regering gjorde,' lød det fra Venstre-ordføreren.
Påstanden blev dog pure afvist af udviklingsminister Mogens Jensen (S):
- Nej, det er ikke rigtigt, lød det korte svar på ministeren.
DR2's Detektor har dykket ned i tallene og kan nu afgøre striden: Den tidligere Venstre-ledede regering afsatte flere penge uden for Danmarks grænser end den nuværende.
Bygger på finanslov
Detektor baserer afgørelsen på tal fra Finansloven fra de to år under Lars Løkke Rasmussen og de fire år under Helle Thorning Schmidt.
Her viser et gennemsnit af bistandskronerne brugt uden for Danmarks grænser, at den tidligere regering brugte 12,7 milliarder kroner om året, mens den nuværende kun har brugt 12,3 milliarder om året.
Minister: Vi har flere udgifter i DK
Mogens Jensen erkender over for Detektor, at den tidligere regering brugte flere bistandskroner i udlandet.
- Jeg anerkender, at det er sådan, at Lars Løkke Rasmussen skulle afholde færre udgifter til flygtninge herhjemme. Så er der selvfølgelig flere penge at bruge derude, siger han til Detektor og tilføjer:
- Du kan sige, at Lars Løkke-regeringen er jo begunstiget af, at der i hans periode ikke er så store flygtningestrømme.
- Vi oplever flygtningepresset mod Europa, og dermed også Danmark, større. Derfor kommer der flere udgifter, som skal afholdes her i Danmark. Men det er jo stadigvæk mennesker i nød, som vi hjælper her.
Se mere om faktatjekket i Detektor klokken 21 på DR2.