FAKTA: De to departementschefers rolle i Bødskov-sagen

Både i sagen om Bødskov og om Sass har departementscheferne i Justits- og Statsministeriet rådført hinanden.

Den hjemsendte departementchef i Justitsministeriet, Ane Kristine Axelsson, og departementchef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen. (© Scanpix)

To af de største departementschefer er kommet i fokus i kølvandet på tidligere justitsminister Morten Bødskovs (S) afgang som minister i december 2013.

Onsdag kom det nemlig frem, at Bødskov havde givet Folketingets Retsudvalg forkerte oplysninger, og at Statsministeriet tilsyneladende har været vidende om det.

Få et overblik over de to departementchefers rolle her:

* Justitsminister Morten Bødskov går af. Hans nu tidligere departementchef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson, kommer i tjenesteligt forhør, og den 6. januar bliver hun fritaget for tjeneste.

* Onsdag kommer det frem, at også Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, er kommet i søgelyset i sagen. DR Nyheder kan nemlig fortælle, at Kettel har været i kontakt med Axelsson allerede tidligt i forløbet om Bødskov-sagen.

* Der er nemlig sket det, at Anne Kristine Axelsson den 19. november har sendt to udkast til pressemeddelelser om Bødskovs rolle i Christiania-sagen til Christian Kettel Thomsen på mail.

Beklagelse bliver fjernet

* I andet udkast står der, at Morten Bødskov vil beklage, at han har givet Folketingets Retsudvalg et forkert billede af, hvorfor deres besøg på Christiania blev aflyst.

* Efter at Axelsson har haft pressemeddelelsen forbi Kettel, sletter hun beklagelsen i pressemeddelelsen, som bliver sendt ud. Beklagelsen bliver på den måde ikke præsenteret for offentligheden før dagen inden, Morten Bødskov er kaldt i samråd. Det er han den 10. december, og samme dag går han af som justitsminister.

Der går altså tre uger - fra beklagelsen lander hos Stasministeriet i et udkast til en pressemeddelelse - til den når ud i offentligheden.

(Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Statsministeriet afviser at have ændret noget

* I Statsministeriet afviser Kettel dog at have noget med ændringerne til pressemeddelelsen at gøre, da han ikke kendte til forløbet i Christiania-sagen, siger han.

Hele forhistorien til sagen om Morten Bødskovs afgang er ganske kort, at Morten Bødskov kom i stormvejr, fordi en række folketingsmedlemmers besøg på Christiania i foråret 2012 blev aflyst.

Den officielle forklaring lød, at politidirektøren var blevet forhindret i at deltage, og at turen derfor måtte aflyses. Men senere er det kommet frem, at der i følge PET var så alvorlig en sikkerhedstrussel i forbindelse med besøget, at man var nødt til at flytte det - og helst til en dag, hvor Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard var forhindret i at deltage.

Sagen har ikke blot ført til Morten Bødskovs farvel til ministerkontoret, og at hans departementchef er fritaget for tjeneste. Det er en anden ledende embedsmand i Justitsministeriet også, og PET-chef Jakob Scharf har trukket sig.

Sagen om Henrik Sass

* Faktisk har Kettel og Axelsson tidligere været i tæt kontakt i blandt andet sagen om Henrik Sass Larsen (S) i efteråret 2011.

* Dagen efter et møde med de to departementschefer endte Sass Larsen med at trække sig som ministerkandidat i den nye regering i efteråret 2011.

* Ifølge offentlighedsloven burde de to departementschefer have skrevet et notat, fordi de ved mødet pålagde Sass Larsen tavshedspligt i forhold til et PET-notat, som de viste ham. Men det gjorde de ikke.

/ritzau/DR Nyheder