Færre skal i job med løntilskud

Regeringen vil ændre på refusionsreglerne, så det ikke længere er ligeså attraktivt at sende arbejdsløse i job med løntilskud.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen vil ændre på refusionsreglerne for job med løntilskud.

Beskæftigelsesminster Mette Frederiksen er parat til at ændre reglerne om job med løntilskud.

- Der er begået mange fejl i beskæftigelsespolitikken gennem de senere år. Den refusionsordning, der gælder i dag, er en af dem, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen var 56.000 ellers i arbejde med tilskud i ryggen i andet kvartal i år. Men også Radikale og SF har et ønske om at ændre på den refusion kommunerne får af staten, når de aktiverer arbejdsløse.

For meget kassetænkning

I dag får kommunerne refunderet halvdelen af udgifterne, når de sender folk i job med løntilskud, men kun 30 procent hvis de istedet giver dem vejledning og opkvalificerende kurser.

Men det giver kun kommunerne økonomisk incitament til sende folk i job med løntilskud og virksomhedspraktik, mener SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen. Og dermed kommer beskæftigelsespolitikken til at handle om, hvad der giver flest penge i kommunekassen og ikke hvad der er bedst for den arbejdsløse, mener han.Refusionen skal være den sammeKommunerne skal i stedet have samme refusion uafhængigt af, om de sender folk i job med løntilskud eller giver dem kurser, vejledning eller noget helt fjerde.

- Så kommunen har en frihed til at finde ud af, hvad der er det bedste for at sikre den enkelte arbejdsløse større udsigt til et job i fremtiden, siger Eigil Andersen.

V: skadeligt

Men i Venstre mener man, at en ændring af refusionsordningen vil skade beskæftigelsen.

- Så frygter jeg, at vi vil vende tilbage til den gamle ordning, hvor den ledige kommer længere og længere væk fra arbejdsmarkedet, fordi de bliver parkeret på kurser med nytteløs aktivering, siger arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs.

For når en ledig kommer ud på en rigtig arbejdsplads og oplever, hvordan det foregår, får man en tættere tilknytning til det ordinære arbejdsmarked, mener Ulla Tørnæs.

Frederiksen: arrogant argument

Men den logik giver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ikke meget for.

-Hvis man har arbejdet 35 år på den samme arbejdsplads, og kun bliver ledig pga. konjunkturerne eller at arbejdspladsen flytter til udlandet, så han man jo ikke brug for at have kontakt til arbejdsmarkedet, som Ulla Tørnæs lidt arrogant siger. Det har man jo haft i mange år, lyder det fra Mette Frederiksen.

Hun peger på, at det i den situation ville være mere relevant med fx en opkvalificering, så man kan komme ind i et andet job.

Ordningen bliver misbrugt

Enhedslisten glæder sig over udsigten til ændringerne, og melder sig klar til at støtte et opgør med ordningen, som den er i dag.

- Der er ingen tvivl om, at der sker et omfattende misbrug af løntilskudsjob, og jeg tror, at de oftest ikke fører til, at der ikke oprettes rigtige stillinger, siger Per Clausen gruppeformand.