Eva Kjer går til modangreb på forskere: Det her var I dumpet på

Forskerne har af kalendermæssige årsager takket nej til et forsoningsmøde med ministeren.

Hvis forskerne havde afleveret det her på universitetet, var de dumpet, siger miljøminister Eva Kjer Hansen (V). (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Forskere fra Københavns Universitet tager fejl, når de i et høringssvar kritiserer regeringens omdiskuterede landbrugspakke. Det mener miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

Forskerne skriver i høringssvaret, som både Information og Politiken har omtalt, at regeringen har udeladt to poster i de beregninger, der ligger til grund for den landbrugspakke, som en samlet blå blok er blevet enig om at vedtage.

De anklager besvarer miljøministeren nu i voldsomme vendinger:

- Hvis forskerne havde afleveret det her på universitetet, var de dumpet, siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeren eksisterer de to poster nemlig slet ikke.

- De kritiserer mig for at fjerne noget, der aldrig har været indført. Samtidig bryder de med den regnemetode, der også blev anvendt under den forrige regering. Dengang mødte det mig bekendt aldrig kritik, siger hun.

Miljøministeren mener desuden ikke, at forskerne medregner den såkaldte baseline-effekt, når de i høringssvaret sår tvivl om ministeriets beregninger.

Baseline betyder de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Forsker afviser kritikken

Striden mellem miljøministeren og forskerne fra Københavns Universitet går især på, at forskerne vurderer, at landbrugspakken vil medføre mellem 700 og 3.900 ton udledt kvælstof mere end i dag.

Ministeren har selv fremført, at landbrugspakken samlet set vil føre til mindre udledning af kvælstof end i dag. Hun fastholder, at landbrugspakken har positive effekter på miljøet.

- Mit fokus har hele tiden været at sikre en pakke, der både er god for miljøet og landbruget. Fødevare- og landbrugspakken giver et grønt plus, og vi indfører en målrettet regulering af landbruget. Jeg har lagt alle beregningerne frem, og jeg tager nu en dialog med forskerne om dem, siger Eva Kjer Hansen.

På Københavns Universitet afviser lektor Hans Henrik Bruun, som sammen med to kolleger har forfattet høringssvaret, kritikken.

Han mener, at det er useriøst at medregne baseline-effekten, når man ser på landbrugspakkens konsekvenser for miljøet.

Baseline-effekten vil således komme, uanset om regeringens landbrugspakke bliver til virkelighed eller ej.

- Hvis regeringen havde lavet en eksportpakke, og samtidig med, at de diskuterer den her eksportpakke, så stiger dollarkursen. Det har Folketinget jo ingen indflydelse på. Men det bliver billigere at importere danske varer til USA, og så stiger vores eksport. Bingo, så har eksportpakken virket. Men det har jo ikke noget med regeringens politik at gøre, siger Hans Henrik Bruun.

Hans Henrik Bruun medgiver dog, at gødskningsforbuddet, som den tidligere regering vedtog, blev afskaffet som noget af det første af Venstre-regeringen, og derfor nåede det aldrig at træde i kraft.

- Det er korrekt, at gødskningsforbuddet blev afskaffet som noget af det første, da den nye regering tiltrådte, og derfor nåede det aldrig at træde i kraft. Det har hun ret i. Men det er stadig et virkemiddel, som man har indarbejdet i det her baggrundsnotat.

Derfor var det ikke forkert af forskerne at tage det med i deres beregninger, siger han.

- Det er ikke en fejl. Lad mig formulere det på denne måde: Ministeren har lavet en meget, meget optimistisk udgave af det her. Hun har drejet på en hel masse knapper, og de er alle sammen blevet drejet hen i meget optimistisk retning. Det gør, at det samlede billede bliver så optimistisk, at man kunne kalde det ønsketænkning.

- Vi har fremlagt en anden vinkel på det, hvor vi siger, at hvis vi nu indstiller de her knapper på noget midt imellem optimisme og pessimisme, og noget der er mere realistisk, så kommer vi frem til, at det samlede regnskab er en øget belastning med kvælstof til naturen i vandet over samtlige syv år i den kommende planperiode, siger Hans Henrik Bruun.

Godt hun ikke er censor

Forskeren mener derfor ikke, at han sammen med sine to kolleger var dumpet, hvis høringssvaret havde været en aflevering på universitet, som Eva Kjer Hansen skriver i en pressemeddelelse.

- Nu er Eva Kjer Hansen heldigvis ikke censor ved universitetet, så det er lidt gratis for hende at sige, at vi ville være dumpet. Men nej, vi argumenterer for, hvorfor man kan medregne det, og det vil jeg holde fast i. Man kan lige så godt regne det med, som man kan vælge ikke at regne det med, og det har meget lidt indflydelse på den samlede divergens mellem vores og hendes resultat.

Ministeren har som konsekvens af det offentlige slagsmål mellem hende og forskerne inviteret de tre forskere til et møde om de omstridte beregninger.

Forskerne har dog ikke mulighed for at mødes med ministeren grundet den korte indkaldelsesfrist.

- Der er faktisk ingen af os tre, som har mulighed for at tage til det møde, som vi er blevet indkaldt til med et døgns varsel. Det er selvfølgelig ærgerligt, men sådan er livet, siger Hans Henrik Bruun.

https://www.facebook.com/drpolitik/posts/1559966780984468