OVERBLIK Her er Løkkes plan efter nej'et

Sådan vil statsministeren i de kommende dage arbejde på at holde Danmark i Europol.

Statsministeren har lagt en plan for, hvordan han vil bevare Danmark i Europol. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det bliver en travl december for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter gårsdagens nej til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Allerede kort efter valgstedernes lukning i aftes talte statsministeren med EU-Kommissionsformand Jean Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk.

Det skete med henblik på at afsøge muligheden for, at Danmark trods nej'et alligevel kan blive i Europol, når det i 2017 går fra et mellemstatsligt til et overstatsligt niveau.

Statsministeren ”mærkede en velvilje” fra Juncker og Tusk om en mulig dansk parallelaftale, forklarede Løkke på et pressemøde sent i aftes, og de tre mænd har nu aftalt at mødes fredag den 11. december i Bruxelles for at tale videre.

Inden da har statsministeren allerede i dag samlet regeringen. Det sker blandt andet for at sikre, at justitsminister Søren Pind (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) kan få ”de nødvendige arbejdsopgaver” i arbejdet med at holde Danmark i Europol.

På mandag indkalder Lars Løkke Rasmussen så alle Folketingets partier et for et for at lytte til hvert partis råd og tanker om den kommende proces – og for at sikre, at statsministeren ”ikke har misforstået tingene”, når han nu forsøger at lande en parallelaftale med EU om fortsat dansk deltagelse i Europol.

Tirsdag i næste uge indkaldes EU-landenes ambassadører i København så til møde i Statsministeriet.

Det sker for at sikre, at ”man rundt omkring i Europas hovedstæder tager den danske folkeafstemning rigtigt ned”.

Foruden forhandlingerne om en parallelaftale har regeringen indkaldt til nye asyl- og udlændingeforhandlinger på søndag, mens der tirsdag tages hul på forhandlingerne om den vækstpakke, regeringen fremlagde i forbindelse med Venstres landsmøde i sidste måned.