Europol-chef advarer før EU-afstemning: Det bliver svært for Danmark hvis det bliver et nej

Der skal findes hidtil usete løsninger, hvis det bliver et nej 3. december.

Det vil blive en stor udfordring for Danmarks politiarbejde, hvis man ikke længere kan være fuldt medlem af Europol, lyder dommen fra organisationens chef. (Foto: © Lex van Lieshout, Scanpix)

Det ser sort ud for Danmarks mulighed for at blive i et europæisk politisamarbejde, hvis det 3. december bliver et nej til at udskifte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Det siger Europols direktør, Robert Wainwright, til DR Nyheder.

Han mener, at Danmark går en usikker skæbne i møde.

- Det vil være op til danske politikere og EU at afgøre, om der kan findes hidtil usete juridiske muligheder. Det er svært at forudsige, hvad det skulle være. Det er ukendt juridisk område, og jeg tror, det vil blive en svær og usikker situation, siger Robert Wainwright.

Over for DR Nyheder argumenterer Europol-chefen for, at både Danmark og Europol vil lide under et nej. Han understreger, at der kun findes to slags medlemmer.

- I øjeblikket findes der kun to typer af medlemmer: Fulde medlemmer og internationale partnere. I et nej-scenarie skulle Danmark være den tredje mulighed. Det er svært at se, hvordan det skal fungere i praksis, siger Robert Wainwright.

På grund af de ændringer, der er sket i EU-lovgivningen, siden forbeholdet trådte i kraft i 1993 betyder det, at Danmark ikke længere vil være en del af det europæiske politisamarbejde, Europol. Inden længe vil EU nemlig flytte politisamarbejdet op på overstatsligt niveau i stedet for mellemstatsligt.

/DR Nyheder/