Det skal ikke længere være muligt at mørklægge, at nogle multinationale virksomheder tager forskellige kneb i brug for at slippe billigst muligt i skat i EU-landene.
Det er formålet med et nyt udspil, som Europa-Kommissionen præsenterer onsdag.
Herhjemme er der fuld opbakning til udspillet, fastslår skatteminister Benny Engelbrecht (S).
- Jeg ser meget frem til at studere forslaget i detaljer, men i udgangspunktet må jeg sige, at vi fra dansk side er meget positive, siger ministeren til DR Nyheder.
Alle skatteaftaler skal frem
Hidtil har mange lande haft en officiel skattesats for erhvervslivet, men det har vist sig, at de store virksomheder har kunnet forhandle sig frem til lavere skatter i nogle lande.
Den danske skatteminister glæder sig især over, at EU-landene med forslaget bliver forpligtet til at lægge alle skatteaftalerne frem.
- Hidtil har vi set en skattekonkurrence ind ad bagdøren, hvor man har haft nogle aftaler, der ikke har kunnet ses, og som ikke har været transparente, siger Benny Engelbrecht, der peger på Luxembourg som et eksempel.
Luxembourg i søgelyset
Udspillet fra Europa-Kommissionen kommer da også efter den såkaldte Lux Leak-sag, hvor der blev lækket hundredvis af aftaledokumenter fra revisionsfirmaet PwC for globale firmaer i netop Luxembourg.
Her afdækkede 30 medier i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, at landets myndigheder lod multinationale virksomheder slippe billigt i skat af fortjenester.
Skattefidusen går i al sin enkelthed ud på at spille forskellige landes skatteregler ud mod hinanden og sende milliarder af kroner ud af lande med høj selskabsskat og til Luxembourg. Her betyder de særlige skatteaftaler, at skatteprocenten bliver helt ned til under en procent.
Dermed mistede de andre lande skatteindtægter.
Det er den slags aftaler, der ifølge Europa-Kommissionen nu skal frem i lyset. Og den form for åbenhed flugter fuldstændig med den danske linje, understreger Benny Engelbrecht.
- Det vigtigste er klart den automatiske udveksling af information omkring skatteaftaler, siger han.