Om en måned skal danskerne til stemmeurnerne og afgøre, hvem der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet de næste fem år. Og skal man tro tre af valgets spidskandidater har Danmarks EU-medlemskab stor betydning for danske arbejdspladser.
Ifølge Jeppe Kofoed (S), Bendt Bendtsen (K) og Ulla Tørnæs (V) er en halv million danske arbejdspladser nemlig afhængige af EU's indre marked.
De tre kandidater bruger tallet til at argumentere for, at Danmark skal forpligte sig mere til det europæiske samarbejde, hvis jobbene skal bevares.
Men påstanden om, at 500.000 arbejdspladser er afhængige af EU, er stærkt overdrevet, fortæller DR's Detektor.
Angreb på DF
Socialdemokraternes Jeppe Kofoed har brugt påstanden imod Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt.
Jeppe Kofoed mener, at Dansk Folkeparti med deres holdning til grænsebomme, patentdomstol og de danske velfærdsforbehold spiller hasard med de 500.000 danske arbejdspladser:
- Vi er en del af et europæisk samarbejde, der skaber 500.000 job i Danmark. 500.000 gode danske arbejdspladser, dem vil man gamble med. Derfor er I et erhvervsfjendtligt og arbejdspladsfjendtligt parti, lød det forleden fra Jeppe Kofoed til Morten Messerschmidt i Debatten på DR2.
Bruger tallet forkert
De tre kandidater henter tallet fra en rapport fra Dansk Industri fra 2012, der konkluderer, at 500.000 danske arbejdspladser er afhængige af Danmarks eksport til andre europæiske lande.
Men eksporten til de europæiske lande er ikke afhængig af, at Danmark er medlem af EU, fortæller professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.
- Hvis man forlod det indre marked, ville man stadig kunne eksportere til disse lande, og man vil givetvis også begynde at opsøge andre markeder og sælge sine varer på. Og derfor ville det antal job, der ville forsvinde, være ganske meget lavere end de 500.000.
Erkender usikkerhed om jobtal
Både Jeppe Kofoed, Bendt Bendtsen og Ulla Tørnæs erkender over for Detektor, at Danmark ikke ville miste 500.000 arbejdspladser, hvis vi meldte os ud af EU. Men de fastholder alle tre, at det indre marked har stor betydning for det danske arbejdsmarked.
- Melder vi os ud af EU's indre marked, så vil en del af de arbejdspladser forsvinde. Hvor mange, hvilke af de 500.000, det ved jeg ikke, siger Jeppe Kofoed til Detektor.
Også de Konservatives Bendt Bendtsen erkender, at det ikke er alle de 500.000 danske job fra Dansk Industris rapport, der er afhængige af, at Danmark er medlem af EU.
- Men vi havde nok ikke 500.000 job til eksport til det indre marked, hvis vi ikke var med i det indre marked.
Samme melding lyder fra Venstres Ulla Tørnæs.
- Jeg ved ikke, om virksomhedsejerne ville flytte arbejdspladserne ud af landet, hvis Danmark ikke længere var med i det indre marked.
Hør mere om EU's betydning for de danske job i Detektor klokken 15:03 på P1 og klokken 21:00 på DR2.