Det er efterhånden en gammel kending, der binder Sjælland sammen med Falster. Med 77 år på bagen skal Storstrømsbroen snart udskiftes, og det er EU-Kommissionen nu klar til at hjælpe med til.
Der er således fundet 112 millioner kroner fra programmet for det transeuropæiske transportnet (TEN-T) til broprojektet, oplyser Transportministeriet.
Med støtten fra EU-Kommisionen er der mulighed for at fjerne en væsentlig flaskehals på det europæiske transportnet, mener den socialdemokratiske transportordfører Rasmus Prehn.
- Det er et projekt, som gør, at hele Femern Bælt-projektet bliver endnu bedre. Der er det en forudsætning, at der er en ordentlig forbindelse, siger ordføreren med henvisning til den kommende Femerntunnel.
- Det er et projekt, som i høj grad har europæisk interesse, fordi det er med til at binde Europa bedre sammen. At vi så får dette rygstød fra EU, det er rigtig positivt, siger han.
Broen ventes klar i 2021
Ifølge Vejdirektoratet ventes den nye Storstrømsbro at kunne åbne for trafik senest i 2021. Hele byggeriet kommer til at koste cirka fire milliarder kroner.
Kan 112 millioner kroner virkelig gøre den store forskel, når hele projektet koster væsentligt mere?
- Jeg tror, alle er enige om, at 112 millioner kroner er mange penge, så selvfølgelig betyder det noget, siger Rasmus Prehn.
- Men det fortæller også noget om, at når vi selv tør satse noget og vise vejen, så kan vi også få midler til denne slags ting i det store fællesskab.
- Så kan man sige, at det er et lille bidrag, men det er nu engang de midler, der er sat af. Der skal vi danskere selvfølgelig også kende vores besøgelsestid og række ud efter de midler, der måtte være, lyder det fra transportordføreren.
Kan søge flere penge senere
De 112 millioner kroner fra EU-Kommissionen skal dække udgifter til projekteringsfasen af den nye bro i perioden 2013-2015 og svarer til 50 procent af projekteringsomkostningerne.
Den formelle støttetildeling ventes at falde i løbet af efteråret 2014. Der vil på et senere tidspunkt være mulighed for at søge støtte til selve anlægsfasen.
/ritzau/