EU-chefforhandler beroliger danske fiskere før Brexit men giver ingen garantier

Briternes exit fra EU risikerer at koste danske fiskere dyrt. Det vil EU's chefforhandler afværge.

EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, er i disse dage i Danmark, hvor han blandt andet drøfter briternes exit fra EU med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fiskere i Thyborøn. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Danske fiskere risikerer at blive ramt hårdt, når briterne om et års tid forlader EU. Arbejdspladser og millioner i indtjening kan gå tabt, hvis briterne lukker deres farvand for udenlandske fiskere.

Men EU's chefforhandler, Michel Barnier, forsikrer, at han har de danske fiskeres interesser for øje, når han forhandler en aftale med briterne på vegne af Danmark og de øvrige EU-medlemslande.

- De kan være sikre på, at jeg vil være meget optaget af at arbejde for den bedst mulige aftale, siger Michel Barnier efter et møde på Marienborg.

Chefforhandler: Vi kan ikke fortsætte som før Brexit

Her har Bruxelles' chefforhandler drøftet Brexit med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og en række danske erhvervsfolk. I morgen besøger Michel Barnier den vestjyske fiskeriby Thyborøn for at høre fiskernes bekymringer.

- Jeg kan garantere, at jeg vil arbejde for den bedst mulige aftale. Men det kan ikke fortsætte som hidtil efter Brexit. Storbritannien har besluttet sig for at forlade EU. Det er deres valg, ikke vores. Og nu skal vi beskytte det indre marked og vores politikker.

- Det eneste gnidningsfri forhold for handel og forretning ville være, hvis briterne forblev i det indre marked og toldunionen, siger Michel Barnier.

Hvordan vurderer du danske fiskeres mulighed for fortsat at fiske i de britiske farvande efter Brexit?

- Jeg mødes med sektoren i morgen og vil lytte til dem og forklare, hvor vi står. Det er et meget vigtigt område for forhandlingerne. Jeg har selv været minister for fiskeriet i Frankrig, så jeg har en stor respekt for folk, der arbejder i fiskeriet, siger Michel Barnier.

Op mod 850 danske arbejdspladser i fare

Fra 2012 til 2016 landede danske fiskere hvert år for mellem 700 millioner og 1 milliard kroner fisk fra britiske farvande. Det svarer til omkring en tredjedel af den årlige danske landingsværdi. Det viser en analyse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

Analysen estimerer, at de danske fiskere kan tabe 800 millioner kroner årligt, hvis EU bliver afskåret adgangen til det britiske farvand. Det kan føre til "betydeligt reducerede forsyninger" af særligt makrel, sild og industri-fiskearterne tobis og sperling, lyder vurderingen.

Mellem 272 og 844 danske arbejdspladser er i fare for at gå tabt. Det fremgår af en anden rapport fra Aalborg Universitet, som regeringen har bestilt. Det vil især få betydning for Skagen, Thyborøn, Hirtshals og Hanstholm, hvor landets største fiskeri-havne ligger.

S: Rigtig store problemer med at nå en aftale

På et møde i Folketingets Europaudvalg forsikrede Michel Barnier i morges, at han har indprentet sig de særlige danske interesser i Brexit, fortæller Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard:

- Han forsikrede os om, at han har noteret det ned på sit papir med meget fed skrift, at vi i Danmark har nogle meget store interesser i klemme, i særdeleshed i forhold til fiskeriet.

Men der er en reel risiko for, at det ikke vil lykkes at lande en aftale, vurderer EU-ordføreren.

- Man må være ærlig og sige, at vi står ikke nødvendigvis et særligt godt eller opløftende sted. Der er rigtig store problemer med at nå en aftale, som alle kan være glade for, siger Peter Hummelgaard.

Det er vigtigt, at Danmark og de øvrige EU-lande trods forskellige særinteresser står sammen i forhandlingerne med briterne, understreger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

- Hvis ikke vi står sammen, så risikerer vi, at Storbritannien sætter kiler ind og forsøger at lave bilaterale aftaler med os hver især.

- Barnier fastslog ret tydeligt, at hvis vi ikke kan fange fisk i de britiske farvande, så kan de jo heller ikke sælge deres fisk til os, uden at der kommer en kæmpe told. Det er jo rimeligt nok, siger Jan E. Jørgensen.

Storbritannien træder ud af EU til marts 2019.