Da Mette Frederiksen i juni sidste år blev ny statsminister, skete det efter en aftale med Enhedslisten, SF og De Radikale.
Der var ikke noget regeringsgrundlag. I stedet havde de fire partier lavet det, de kaldte for et forståelsespapir. Det var en aftale, hvor de fire partier gav hinanden håndslag på en række ting. Heriblandt var en ny lovgivning om voldtægt. Den skulle for fremtiden være baseret på samtykke, står der i aftalen.
I eftermiddag fremlagde Straffelovrådet så sin betænkning om en ny voldtægtsbestemmelse. Og væk var ordet samtykke. 10 ud af 11 medlemmer af rådet mener, at det er bedre at tale om frivillighed. Og justisminister Nick Hækkerup siger, at han bakker op om forslaget fra rådet.
Nu skal ministeren til at forhandle den nye lovgivning på plads. Og på forhånd er støttepartierne kritiske. De vil have samtykke ind i loven.
'Passivitet kan tolkes som frivillighed'
Rosa Lund, retsordfører hos Enhedslisten, er bekymret for, at ændringen i loven ikke bliver stor nok, hvis frivillighed erstatter samtykke.
- Passivitet kan sagtens tolkes som frivillighed. Og så vil vi stå i præcis den samme situation, som vi har i dag, hvor man vil kunne gå fri for voldtægt, hvis offeret ikke har sagt aktivt fra, eller har været for fuld eller dopet, siger Rosa Lund.
Sammen toner lyder der fra hendes radikale kollega Kristian Hegaard. Han møder op til de kommende forhandlinger med et klart krav.
- Vores krav vil være, at vi skal have en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse. Det vil give kvinder, som er mest udsat for voldtægt, flest rettigheder. Hvis det baserer sig på frivillighed, vil der stadig være krav om, at kvinden skal sige fra, og det er ikke rimeligt, at man skal sige fra over for en forbrydelse.
- En samtykkebestemmelse vil være et elefantskridt i forhold til kvinders rettigheder i stedet for et museskridt, siger han.
SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt vil have belyst, hvad forskellen på frivillighed og samtykke er.
- SF har længe kæmpet for en samtykkebaseret lovgivning, og derfor vil jeg gerne høre flere eksperters vurderinger af, om Straffelovrådets anbefalinger om frivillighed giver samme forbedring for ofrene, siger Karina Lorentzen Dehnhardt i en pressemeddelelse.
Ikke afgørende, hvad det hedder
Nick Hækkerup er forberedt på, at spørgsmålet kommer op i de kommende forhandlinger.
- Grundlæggende er der et meget stort overlap mellem frivillighed og samtykke. Men det er en af de diskussioner, vi skal have her i høringsperioden.
Hvad tænker du umiddelbart selv? Frivillighed eller samtykke?
- For mig er det ikke afgørende, hvad vi kalder det. For mig er det afgørende, at vi får kriminaliseret sex, når det ikke er frivilligt, siger Nick Hækkerup.
Ifølge DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe mener Straffelovrådet, at samtykke også kan blive givet under tvang.
- Det flertal i Straffelovrådet, der gerne vil have ordet frivillighed, siger, at et samtykke ikke altid er frivilligt. De synes, det er vigtigere med en lovgivning, der er baseret på frivillighed, fordi samtykke kan gives under tvang. Du kan blive tvunget til at sige: Jeg vil gerne have sex med dig.
- Derfor mener de, at frivillighed er en bedre løsning. Mindretallet mener derimod, at det er et renere ord, som er lettere at arbejde med, siger hun.