Europas demokratier er under hårdt angreb fra ondsindede aktører som Rusland, der ønsker at ødelægge fundamentet under hele EU-samarbejdet og de frie, europæiske samfund.
Derfor er der brug for at styrke medlemslandenes fælles kamp mod desinformation, propaganda og manipulation udefra.
Det mener Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som vil etablere et ”europæisk demokratiskjold”, hvis hun får lov til at fortsætte på formandsposten efter det kommende EU-valg.
- Grundpillerne i vores demokratier er under angreb som aldrig før. Det, vi engang tog for givet, bliver nu helt åbenlyst truet på så mange forskellige måder, sagde kommissionsformanden her til formiddag under en tale ved Copenhagen Democracy Summit i København.
Splitte vores samfund indefra
Her pegede Ursula von der Leyen blandt andet på desinformation og falske nyheder, som har til formål at skabe forvirring og frygt blandt folk.
For nylig blev der eksempelvis delt et falskt nyhedsindslag i Frankrig, som påstod, at der var en tuberkuloseepidemi på vej på grund af de ukrainske soldater, som er indlagt på franske hospitaler. Og de franske myndigheder har opdaget mere end 193 hjemmesider og kanaler, der spreder misledende information om krigen i Ukraine.
Men hun pegede også på de europæiske politikere, ikke mindst fra det tyske højrefløjsparti AfD, som ”sælger deres sjæle til russiske propaganda-kanaler”.
- Og en nær samarbejdspartner blev endda arresteret, under mistanke for at have spioneret for Kina og givet dem informationer om Europa-Parlamentet, sagde kommissionsformanden.
Ifølge Ursula von der Leyen er det klare mål ”at splitte vores samfund indefra”, og det bekymrer hende i den grad.
- Det handler om at skabe splittelse og puste til ekstremismens flammer. Det handler om at svække vores modstandskraft og eksempelvis vores vilje til at fortsat at støtte Ukraine. Det handler om at udhule tilliden til vores institutioner og valg. Og det handler om at forvirre folk, så de ikke ved, hvem de skal stole på – eller om de overhovedet kan stole på nogen, fastslog hun.
Flere tiltag på vej
Derfor vil hun, hvis hun fortsætter på posten som europakommissionsformand, arbejde for at skabe et såkaldt demokratiskjold, som blandt andet skal sikre, at medlemslandene sammen kan opdage manipulation af information.
Det vil både indebære, at landenes egne eksperter bliver bedre til at dele viden med hinanden. Men det vil også betyde, at man på EU-niveau får skabt et fælles samarbejde.
- Europa har nu brug for sin egen, dedikerede struktur til at bekæmpe udenlandsk indblanding, sagde hun.
Derudover handler det også om at sikre, at Facebook, Instagram og de andre sociale medier overholder de nye regler om hurtigt at fjerne eksempelvis propaganda og fake news fra deres sider, så snart de er blevet gjort opmærksomme på det.
Samtidig bliver medlemslandene ifølge kommissionsformanden nødt til at se på, om de skal gøre mere for at håndtere deepfakes, som er blevet skabt af kunstig intelligens. Og så er der også behov for at uddanne befolkningerne i bedre at kunne spotte disse falske historier.
- Kort fortalt er forebyggelse bedre end at kurere, sagde kommissionsformanden under konferencen, som er arrangeret af tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.
Mette F: De kommende måneder bliver afgørende
Formålet med konferencen er netop at styrke de demokratiske samfund mod autoritære trusler udefra. Og Ursula von der Leyen er ikke den eneste, der er bekymret for de trusler.
Det samme er statsminister Mette Frederiksen (S), som især er bekymret over den russiske præsident, Vladimir Putin.
- Vi har en magtfuld nabo, som ikke vil os det godt. Putin ønsker ikke fred, sagde hun under sin tale.
Her pegede hun også på, at de europæiske lande lige nu ”står ved begyndelsen af en ny æra”.
- De kommende måneder bliver afgørende for den internationale verdensordens fremtid - og for vores respektive fremtider. Et demokrati, der ikke har viljen til at forsvare sig selv, vil på et tidspunkt dø, sagde statsministeren.